Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Το απόγευμα η νέα συνάντηση κυβέρνησης - κουαρτέτου

Για να κλείσουν τα αντιλαϊκά μέτρα σε Ασφαλιστικό, Φορολογικό και «κόκκινα» δάνεια
Συμφωνία στο Φορολογικό, κοντά σε συμφωνία για τα «κόκκινα» δάνεια και στο Ασφαλιστικό ανοιχτό μένει το ύψος των μειώσεων των επικουρικών συντάξεων. Αυτή είναι η εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης για τις μέχρι τώρα συζητήσεις με τους επικεφαλής του κουαρτέτου που θα συνεχιστούν στις 3 μ.μ., με σκοπό να «κλείσει» η συνολική συμφωνία για την προώθηση των αντιλαϊκών μέτρων που θα είναι τουλάχιστον 5,4 δισ. ευρώ.

Τα χαράματα διακόπηκαν οι συζητήσεις που άγγιξαν όλο το φάσμα των μέτρων, που η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί με το 3ο μνημόνιο να λάβει και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε πως το ραντεβού με το κουαρτέτο ανανεώθηκε για τις 3 μ.μ. και επισήμανε ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει σήμερα, καθώς αύριο Τρίτη, αναχωρούν οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Ανέφερε πως έχει επιτευχθεί συμφωνία για το Φορολογικό και για τα «κόκκινα» δάνεια έχει γίνει σημαντική πρόοδος, αλλά δεν έχει κλείσει ακόμη η συμφωνία.

«Έχουμε φτάσει κοντά», ανέφερε για τα «κόκκινα» δάνεια ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, που κλήθηκε να πάρει μέρος στη συζήτηση.

Στις σημερινές συζητήσεις θα πάρουν μέρος -πέραν των υπουργών Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη και Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου- οι υπουργοί Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, Παιδείας Νίκος Φίλης και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης.

Βέβαιες οι μειώσεις συντάξεων

Το ύψος των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις φαίνεται πως είναι το μόνο ανοιχτό θέμα στο Ασφαλιστικό, σύμφωνα με τα όσα διαρρέονται από την ελληνική κυβέρνηση, που εμφανίζεται ωστόσο διατιθεμένη να κλείσει τη συμφωνία.

«Σε κάθε διαπραγμάτευση πάμε, για να τελειώσουμε», δήλωσε προσερχόμενος στη συνάντηση ο υπουργός Εργασίας και φεύγοντας ανέφερε πως «η νύχτα είναι ακόμα νέα», γνωστοποιώντας ότι θα γίνουν νέες προσπάθειες, το πρωί της Δευτέρας, για να υπάρξει συμφωνία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι μειώσεις στις επικουρικές θα φτάσουν το 40%, αλλά δεν αποκλείεται να είναι μεγαλύτερες, καθώς το κουαρτέτο φαίνεται να μην αποδέχεται την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και τίθεται υπό αμφισβήτηση ο σχεδιασμός για τη μείωση κατά 1,8 δισ. ευρώ των δαπανών για συντάξεις το 2016.

Σημαντικές μειώσεις θα υποστούν και οι κύριες συντάξεις, καθώς η συμφωνία οδηγεί σε ποσοστά αναπλήρωσης 40,7% για το ανταποδοτικό κομμάτι της σύνταξης, μετά από 40 χρόνια ασφάλισης και ο υπολογισμός του συντάξιμου μισθού θα γίνεται με βάση όλο τον εργάσιμο βίο. Επιπλέον, ολόκληρη η «εθνική» σύνταξη θα δίνεται έπειτα από 20 έτη ασφάλισης.

Στο «κόκκινο» η πρώτη κατοικία

Σε «πολιτικά επώδυνο συμβιβασμό οδεύει η κυβέρνηση για τα «κόκκινα» δάνεια πρώτης κατοικίας και μικρομεσαίων επιχειρήσεων» γράφουν φιλικά προς την κυβέρνηση εφημερίδες και προετοιμάζεται το έδαφος για πλειστηριασμούς σπιτιών που θα περάσουν σε funds.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει ορισμένες προϋποθέσεις προστασίας μόνο για τις ευάλωτες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού.

Η πίτα είναι μεγάλη όπως και το ενδιαφέρον των funds διότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία σε 12 δισ. ευρώ ανέρχονται τα «κόκκινα» δάνεια πρώτης κατοικίας. Σε 20 δισ. ευρώ ανέρχονται τα επιχειρηματικά δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων και σε 10 δισ. ευρώ είναι τα «κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια.

Έμμεση και άμεση φοροεπιδρομή

Για τη φοροεπιδρομή, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι υπάρχει ήδη συμφωνία με το κουαρτέτο, ενώ για το αφορολόγητο προϊδεάζει για μείωση του στα 9.100 ευρώ από 9.550 που είναι σήμερα, παραδεχόμενη πως θα υπάρξει επιβάρυνση της τάξης των 80 ευρώ για εισοδήματα από 10.000 και 20.000 ευρώ ετησίως.

«Δεν συζητάμε για το αφορολόγητο, παραμένει στα 9.100 ευρώ», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ σύμφωνα με την ελληνική πλευρά υπάρχει διαφωνία μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ, για το εάν τα δημοσιονομικά μέτρα θα οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεονάσματα 3,5% το 2018, διότι το Ταμείο εκτιμά πως το πλεόνασμα θα είναι μόλις 1,5% του ΑΕΠ.

Πάντως, μέχρι τώρα, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να λάβει μέτρα 1,8 δισ. ευρώ στην άμεση φορολογία και 1,8 δισ. ευρώ στους έμμεσους φόρους και ήδη οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα αυξηθούν ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και ειδικοί φόροι κατανάλωσης.

Αντανάκλαση: 902