Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία

Καταιγίδα αιτημάτων ασύλου
Μετανάστες επιβιβάζονται στο πλοίο για την Τουρκία (πηγή: ΑΡ)
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από το λιμάνι της Μυτιλήνης στο Δεκελί της Τουρκίας, στο πλαίσιο της επαίσχυντης συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιχείρηση γίνεται ομαλά, καθώς οι περισσότεροι απ’ τους πρόσφυγες και μετανάστες επελέγησαν, επειδή θέλουν να επιστρέψουν για προσωπικούς λόγους στην Τουρκία.

 Για σήμερα, έχει προγραμματιστεί η επαναπροώθηση 250 μεταναστών, ενώ ανάλογος αριθμός έχει προβλεφθεί για την Τρίτη και την Τετάρτη. Σύμφωνα με το σχέδιο, κάθε μετανάστης θα συνοδεύεται από έναν αστυνομικό της Frontex, ενώ η μεταφορά στην Τουρκία θα γίνεται μέσω πλοίων τουρκικών συμφερόντων.

Ήδη, το πρώτο πλοιάριο κατευθύνεται στα μικρασιατικά παράλια. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου, Γ. Κυρίτση, μέχρι τις 8.00 το πρωί, είχαν επαναπροωθηθεί 202 άτομα.

Καταιγίδα αιτημάτων ασύλου

«Καταιγίδα» αιτημάτων ασύλου δέχονται τις τελευταίες ώρες οι ελληνικές αρχές από μετανάστες, που επιδιώκουν να αποφύγουν την επαναπροώθησή τους στην Τουρκία. Είναι ενδεικτικό ότι οι αρχές έχουν δεχθεί 2.870 αιτήματα ασύλου από ανθρώπους οι οποίοι όταν πρωτοέφτασαν στη χώρα ήταν αρνητικοί στο ενδεχόμενο αυτό.

Να σημειωθεί, ότι το προσωπικό που θα αποσταλεί από την ΕΕ, για να ενισχύσει τις υπηρεσίες ασύλου, όπως προβλέπεται στην συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, αναμένεται να φτάσει την Τετάρτη, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις θα πρέπει να περάσει περίπου μισός μήνας για να εξεταστούν όλα τα αιτήματα άσυλου, επομένως οι 2.870 μετανάστες που υπέβαλαν αίτημα δεν θα επαναπροωθηθούν προς το παρόν, αλλά θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι στους «χώρους κράτησης».

Επεισόδια περιμένει η κυβέρνηση

Η επιχείρηση ξεκίνησε υπό τη σκιά του «φόβου για επεισόδια από τους μετανάστες». Ήδη εφημερίδες, όπως οι «Financial Times», καλλιεργούν το κλίμα, ενώ, παράλληλα, εκφράζουν ερωτηματικά για τη στάση της Τουρκίας. Λάδι στη φωτιά, ρίχνει και ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό, Γ. Κυρίτσης, στην εφημερίδα «Observer», ο οποίος δηλώνει ότι «Περιμένουμε βία» (Διαβάστε αναλυτικά εδώ).

Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες 

Πρόσφυγες στο λιμάνι της Χίου (πηγή: astraparis.gr)

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την κυβερνητική πολιτική στο Προσφυγικό σήμερα στις 11.30 πμ στην είσοδο της Απλωταριάς καλούν η ΤΕ Χίου του ΚΚΕ και το ΤΣ Χίου της ΚΝΕ.

Απευθύνουν κάλεσμα στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να εκφράσουν την αντίθεση τους στην πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που στηρίζουν και τα υπόλοιπα κόμματα του ευρωμονόδρομου. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά).

Παράλληλα, μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, όπου αντί εισιτηρίου οι συμμετέχοντες θα μπορούν να προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα 4 Απρίλη, στις 7 μμ, στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά).

Περίπου 4.800 πρόσφυγες και μετανάστες στο λιμάνι του Πειραιά


Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίo «Αριάδνη», το οποίο μετέφερε 25 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μυτιλήνη. Χθες βράδυ κατέπλευσε, επίσης, το «Νήσος Μύκονος» με 73 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Σάμο.

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται περίπου 4.800 άτομα. Χθες το απόγευμα, παρά το γεγονός ότι τρία πούλμαν έφθασαν στο λιμάνι για να μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες σε κέντρα φιλοξενίας, δεν επιβιβάσθηκε κανείς σε αυτά.

Πολλοί από τους πρόσφυγες και μετανάστες φοβούνται ότι τα κέντρα φιλοξενίας είναι μακριά από την πόλη και εκφράζουν ανησυχία ότι θα εγκλωβιστούν σε αυτά.

Επίσης, πολλοί που μεταφέρονται σε αυτά επιστρέφουν πίσω, καθώς φοβούνται ότι θα τους στείλουν στην Τουρκία. Ήδη, στους περισσότερους καταυλισμούς προσφύγων η σχεδιαζόμενη για σήμερα έναρξη της διαδικασίας των επιστροφών έχει διαδοθεί προκαλώντας ανησυχία.

Αντανάκλαση: 902