Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Με διαδικασία fast track προς ψήφιση το απαράδεκτο νομοσχέδιο για το Προσφυγικό

Το ΚΚΕ θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας
Άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής με την απαράδεκτη διαδικασία του κατεπείγοντος η συζήτηση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για το Προσφυγικό με το οποίο τίθενται οι βάσεις για να εφαρμοστεί η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που μονιμοποιεί τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στη χώρα κατά παράβαση της συνθήκης της Γενεύης.

Την Πέμπτη το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής. Το ΚΚΕ καταψήφισε και στη σημερινή συνεδρίαση θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας. Υπέρ τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και Το Ποτάμι, επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν σήμερα στην Ολομέλεια η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, καταψήφισαν η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων.

Με το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προσαρμόζεται η νομοθεσία για το άσυλο με αυτή των δικαιούχων διεθνούς προστασίας, σε πλήρη αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο για τους Πρόσφυγες, που σημαίνει ότι μπήκαν οι βάσεις για να «πάει περίπατο» η Συνθήκη της Γενεύης, δημιουργείται Εθνική Μονάδα Δουβλίνου (στο πλαίσιο της Υπηρεσίας Ασύλου), αντί να ζητείται η κατάργηση του απαράδεκτου αυτού Κανονισμού της ΕΕ.

Επίσης, νομοθετούνται τα hot spots, δηλαδή τα «Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης» (ΚΥΤ), με τη συμμετοχή και των μηχανισμών της ΕΕ, δηλαδή του Frontex και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου (EASO).  (Διαβάστε περισσότερα εδώ).

Το ΚΚΕ κατά τη συζήτηση στις Επιτροπές κατήγγειλε ότι το περιεχόμενο του νομοσχεδίου είναι αντιδραστικό και παράνομο, καταπατά το Διεθνές Δίκαιο. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)

Η τοποθέτηση της Δ. Μανωλάκου στην Ολομέλεια  


Αντιδραστικό και παράνομο χαρακτήρισε το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για το Προσφυγικό η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, τονίζοντας ότι «η απανθρωπιά θα συνεχιστεί με την στάμπα της ΕΕ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

Σημείωσε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο και κατήγγειλε την διαδικασία του κατεπείγοντος με την οποία συζητείται. Ανέφερε πως η κυβέρνησης κωφεύει στο αίτημα του ΚΚΕ να κληθεί εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, διότι διαφωνεί με τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση φτιάχνει «Αμυγδαλέζες» με τις αμαρτωλές ΜΚΟ και εταιρείες Σεκιούριτι και ενσωματώνει όλες τις αντιδραστικές αποφάσεις της ΕΕ για τους πρόσφυγες. Πρόσθεσε ότι υποχρεώνονται οι πρόσφυγες να αιτούνται άσυλο στην χώρα εισόδου και όχι στην χώρα προορισμού τους, ενώ για τη διαδικασία μετεγκατάστασης, ανέφερε πως καρκινοβατεί και πως υπάρχει περίπτωση να καταργηθεί, μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες.

Αναφερόμενη στην άρθρο για της ασφαλείς τρίτες χώρες και την Τουρκία, σημείωσε ότι η γειτονική χώρα δεν έχει επικυρώσει το συμπληρωματικό πρωτόκολλο της δεκαετίας του '60 της συνθήκης της Γενεύης και αναγνωρίζει ως πρόσφυγες μόνο Ευρωπαίους πολίτες και συνεπώς όχι τους Σύρους.

Ανέφερε πως είναι προκλητικό να καλείται για το προσφυγικό το ΝΑΤΟ, ο φονιάς των λαών, σημειώνοντας ότι η αλήθεια είναι πως η εμπλοκή του σχετίζεται με τις επεμβάσεις στην περιοχή.

Είναι «μια καλή συμφωνία» ισχυρίστηκε ο Γ. Μουζάλας


«Μια καλή συμφωνία» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας αν και παραδέχθηκε ότι «είναι μικρός ο δρόμος» που ανοίγει έτσι ώστε νόμιμα να μπορούν πρόσφυγες να φτάσουν στην Ευρώπη και ότι η συμφωνία «προσπαθεί να είναι σύμφωνη με τη συνθήκη της Γενεύης».

Σε ότι αφορά την εφαρμογή της παραδέχθηκε ότι είναι «πολύ δύσκολη συμφωνία διότι υπάρχουν πολλοί παίχτες» και πως «η αξιοπιστία της Τουρκίας κρίνεται καθημερινά». Αναφερόμενος στις άθλιες συνθήκες σε Ειδομένη και Πειραιά ανέφερε ότι υπάρχει «παραβίαση δικαιωμάτων» και ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αποσυμφορήσει τα δυο αυτά σημεία με την μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε άλλους χώρους.

Υπεραμύνθηκε του κατεπείγοντος του νομοσχεδίου ωστόσο και ο ίδιος δήλωσε πως ήταν έτοιμο από τον Φεβρουάριο που ήταν αναρτημένο στο πρόγραμμα «Διαύγεια» και κατατέθηκε με ελάχιστες αλλαγές.

Η ΝΔ καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο αλλά όπως ανάφερε ο εισηγητής της Βασίλης Κικίλιας θα ψηφίσει όλα τα άρθρα που ενσωματώνουν τις επίμαχες οδηγίες της ΕΕ συνεπώς αποδέχεται την ουσία της κυβερνητικής νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Ρατσιστικό δηλητήριο έχυσε ο ειδικός αγορητής της ναζιστικής Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός ισχυριζόμενος ότι το πρόβλημα «δεν είναι προσφυγικό αλλά λαθρομεταναστευτικό» και πως έχουν οδηγηθεί σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων όταν όλα τα επίσημα στοιχεία μιλούν για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στην πλειοψηφία τους πρόσφυγες και σχεδόν 20.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά ζουν στις λάσπες της Ειδομένης και υπό άθλιες συνθήκες στον Πειραιά.

Αντανάκλαση: 902