Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τώρα!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι φυλακή για τους λαούς
O λαός της Μεγάλης Βρετανίας μίλησε και είπε όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ψηφίζοντας την έξοδο με ποσοστό 51,9%. Ήδη έχουν σπεύσει να κάνουν δηλώσεις αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας, λίγο –πολύ, πως ο βρετανικός λαός έκανε λάθος. Η «αγία» Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί για την ύπαρξη της.

Ας μη μας κάνει εντύπωση αν κινηθούν διαδικασίες για αλλαγή της λαϊκής εντολής. Ίσως ζητήσουν και …τεχνογνωσία από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα.

Το σκεπτικό ψήφισης της αποδέσμευσης, προφανώς, και δεν είναι ίδιο για το 51,9%. Οι κοινωνικές και πολιτικές αφετηρίες χρειάζονται ανάλυση. Αυτό δεν αλλάζει το αποτέλεσμα: Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα λαό που ψήφισε αποδέσμευση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι φυλακή για τους λαούς. Οι αρχές της είναι αρχές της εκμετάλλευσης. Από το δημοψήφισμα στη Βρετανία μπορεί να εξαχθεί ένα ασφαλές συμπέρασμα:  Δηλώνεται ανοιχτά πως το πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποκαλύπτεται, είναι ένα αποκρουστικό πρόσωπο.

Η πολιτική εκμετάλλευση του όχι από συντηρητικούς ακόμα και ακροδεξιούς κύκλους στη Μεγάλη Βρετανία είναι κάτι που βολεύει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι, άλλωστε, και το επιχείρημα που είχαν κι έχουν στο ευρωενωσιακό κατεστημένο: Η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, λένε, είναι αρνητική, επικίνδυνη, εθνικιστική κ.α.

Η λεγόμενη «Ευρωπαϊκή Αριστερά» ταυτίζεται με τη Δεξιά στο θέμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις στρατηγικές επιλογές. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το σπίτι μας», λένε. Είναι αυτή η «Αριστερά» που δεν είναι Αριστερά. Υπερασπίζεται με τον καλύτερο τρόπο την Ευρωπαϊκή Ένωση της εκμετάλλευσης, υπερασπίζεται τις ευρωενωσιακές αξίες.

Στη Μεγάλη Βρετανία θα υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις. Ήδη αναμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό και υπάρχουν διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό της (π.χ Σκωτία). Οι εξελίξεις είναι μπροστά.

Ο άλλος δρόμος ανάπτυξης βρίσκεται έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορεί να επιτευχθεί από λαούς που αποδεσμεύονται. Αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σημαίνει αυτόματα άλλος δρόμος. Είναι, όμως, μια βασική προϋπόθεση, για την εθνική, πολιτική και οικονομική ανεξαρτησία μιας χώρας, ώστε να διαλέξει ο λαός το δρόμο που θέλει.

Με αυτή την έννοια η ψήφος του βρετανικού λαού, για αποδέσμευση, μπορεί να γίνει θετική εξέλιξη στο βαθμό που θα επηρεάσει τους λαούς της Ευρώπης. Η κατεύθυνση, στη Βρετανία, εξαρτάται από τις δυνάμεις που θα γεννηθούν, από τις δυνάμεις που υπάρχουν και τους συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν.

Η συζήτηση για την αποδέσμευση της Ελλάδας  από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εδώ. Μόνο με την αποδέσμευση της χώρας, εδώ και τώρα, υπάρχει διέξοδος απέναντι στη βαρβαρότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποδέσμευση με κατεύθυνση την εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων, για να μπορέσει να κτιστεί η Ελλάδα των λαϊκών αναγκών.

Ένα δημοψήφισμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κάτι που φοβούνται πολλοί στην Ελλάδα. Αν βγει υπέρ της αποδέσμευσης, τότε να δούμε αν θα τολμήσουν να το βαφτίσουν αλλιώς!

Αντανάκλαση: imerodromos