Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Περί ευθύτητας

Του Γιώργου Κακουλίδη
Σαν ηρωίδα σε αρχαίο δράμα, η μητέρα του Φύσσα παίρνει το βάρος της δίκης πάνω της. Ο Ρουπακιάς εξακολουθεί να δείχνει αμετανόητος, υβριστικός απέναντί της, παρουσία μάλιστα των «μπάτσων», που έκαναν ταβανοσκόπηση.

2. Η δειλία των χρυσαυγιτών μετατρέπεται σε θράσος. Η μετριότητα και ρηχότητα της κυβέρνησης επιτρέπει να μετατραπεί η αίθουσα του δικαστηρίου σε αίθουσα ταυρομαχίας. Ο υπουργός Δικαιοσύνης οφείλει να καθίσει πλάι στη μητέρα του Φύσσα και να παρακολουθεί αυτό που παίζεται. Ακόμη εξετάζεται η πρώτη δικογραφία. Ενας από τους βασικούς μάρτυρες, παρών στη δολοφονία, δήλωσε μέσω του δικηγόρου του ότι δεν μπορεί να αφήσει τη δουλειά του και να παραστεί στο δικαστήριο!

3. Στα καλλιστεία του Μαξίμου, οι εστεμμένες μετριότητες το μόνο που επιθυμούν είναι να διατηρούν την ηρεμία τους. Κατάφεραν μετά από χρόνια να μεταφερθεί η δίκη Φύσσα από τον Κορυδαλλό στο Εφετείο και μίλησαν αμέσως για την αριστερή τους συνείδηση, μοιράζοντας κομπλιμέντα ο ένας στον άλλον συμφωνώντας ότι εκπροσωπούν το λαό. Ο Τσίπρας έχει σχέση με την αλήθεια όση σχέση έχει μια φτυσιά με ένα άστρο, για να θυμηθώ τον Σιοράν.

4. Μόνο οι γνωστοί δημοσιογράφοι αλληλοδιεγείρονται κάθε φορά που παραποιούν την πραγματικότητα. Δεν μας έφταναν οι Αριστεροί και οι περιπέτειες που τραβάμε με την επιμονή τους ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν το πάνω χέρι, έχουμε και τους εκπροσώπους του Τύπου να προσπαθούν να δημιουργήσουν μια αληθοφανή ιστορία για το συμφέρον μας, που έχει να κάνει με τη σιωπή μας.

5. Πού είναι ο πνευματικός κόσμος; Φοβισμένα καρτούν που τρέμουν τον ίσκιο τους, οι ακαδημαϊκοί περιμένουν την αθανασία τους κλειδωμένοι στο «ίδρυμα» - διανοούμενοι με ατροφικό εγώ, αφοσιωμένοι στην προσωπική τους ελευθερία (που ποιος την έχει χεσμένη τώρα που βουλιάζουμε όλοι μαζί!).

6. Χάσαμε τη οξύτητά μας, γίναμε χλιαροί, και ένα μεγάλο κομμάτι του λαού μας έχει περάσει στο βασίλειο της νοσταλγίας. Ψάχνει σαν λαγωνικό στιγμές από το παρελθόν που θα σταθούν ικανές να τον τονώσουν, να συγκρίνει το χθες με το σήμερα και να δικαιολογήσει την υπνοβασία του.

7. Είναι τραγική αφέλεια να πιστεύουμε ότι στις σχολές της Αστυνομίας κυριαρχούν οι δημοκρατικές ιδέες. Φίλοι της Δημοκρατίας δεν κυκλοφόρησαν ποτέ σε αυτούς τους χώρους, που είναι υπό την επιτήρηση και την προστασία μιας άκρας Δεξιάς που συνέχισε απτόητη και στη μεταπολίτευση. Είναι τυχαίο ότι οι «μπάτσοι» ψηφίζουν στην πλειοψηφία τους Χρυσή Αυγή;

8. Στο Εφετείο που μεταφέρθηκε η δίκη του Φύσσα θα παιχτεί ο πολιτισμός μας. Ηδη μας έχουν προσβάλει βαρύτατα οι χρυσαυγίτες. Ελπίζω αυτή τη φορά η Δικαιοσύνη να αποδειχτεί αξιόμαχη. Δεν πρόκειται για αφηρημένη προάσπιση συμφερόντων, αλλά για την εξαθλίωση της καθημερινής ζωής και την παράδοσή μας στο φόβο.

9. Η τακτική ηλιθιότητας των ευαίσθητων δημοκρατών που κόπτονται για τα δικαιώματα των χρυσαυγιτών μάς έφερε στο σημερινό χάλι. Τέτοιου είδους ανωτερότητα γεμάτη γλωσσικές υπερβολές, τέτοιου είδους τύφλωση υποβιβάζει την πράξη της δολοφονίας, την κάνει άλλη μία αφορμή για καθωσπρέπει απόδοση της δικαιοσύνης. Τι άνθρωποι! Καταπίνουν το καθετί και δεν τολμούν να ψηλαφίσουν την αλήθεια τους.

Αντανάκλαση: Ριζοσπάστης