Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Στα μπλόκα ξανά! Στο δρόμο του αγώνα οι μικρομεσαίοι αγρότες από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο

Εργαζόμενε, στήριξε τον αγώνα του αγρότη! Έχουμε κοινό συμφέρον να αγωνιστούμε, να αντισταθούμε και να ανατρέψουμε τη βαρβαρότητα
Αποτέλεσμα εικόνας για μπλόκα
Ξεκίνησαν οι μικρομεσαίοι αγρότες από σήμερα Δευτέρα 23 Γενάρη κινητοποιήσεις και στήσιμο μπλόκων σε βασικούς οδικούς κόμβους κι άλλα επιλεγμένα σημεία από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο.

Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις σε πολλές περιοχές της χώρας που διοργάνωσαν Αγροτικοί Σύλλογοι στο πλαίσιο των αποφάσεων για κλιμάκωση και πανελλαδικό συντονισμό των κινητοποιήσεων που πάρθηκε στη μαζική πανελλαδική σύσκεψη που συγκάλεσε στα μέσα Δεκέμβρη στη Λάρισα η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Με την πάλη τους οι μικρομεσαίοι αγρότες διεκδικούν την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων τους ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, η οποία, με τα μέτρα που εφαρμόζονται στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ και των μνημονίων υπέρ του κεφαλαίου, επιταχύνει τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια, με συνέπεια το παραπέρα ξεκλήρισμα, τον αφανισμό, των μικρομεσαίων αγροτών.

Συμβολικός αποκλεισμός της Εθνικής Οδού Κορίνθου - Πατρών το μεσημέρι
Από το συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού
23/01 15:54

Σε δίωρο συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Κορίνθου - Πατρών στο ύψος των Βενζινάδικων προχώρησαν στις 12 το μεσημέρι οι μικρομεσαίοι αγρότες του Αιγίου με τα αγροτικά τους μηχανήματα. Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στα γραφεία της «Παναιγιάλειος Ένωσης Συνεταιρισμών ΑΕ», την οποία κάλεσε ο Αγροτικός Σύλλογος «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» ενώ ακολούθησε πορεία στο σημείο που έγινε το μπλόκο.

Οι συμβολικοί αποκλεισμοί της Εθνικής στο ύψος των Βενζινάδικων θα είναι καθημερινοί από τις 5 μ.μ. μέχρι τις 7 μ.μ.

Αγροτικό συλλαλητήριο στη Βέροια
Από το συλλαλητήριο στη Βέροια
23/01 15:52

Με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, που συσπειρώνεται στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων και με τη συμμέτοχη δεκάδων φορέων της περιοχής πραγματοποιήθηκε μαζικό συλλαλητήριο στην πλατεία Δημαρχείου της Βέροιας.

Μεταξύ των φορέων ήταν τα Εργατικά Κέντρα Βέροιας και Νάουσας, το ΝΤ ΑΔΕΔΥ, ο Εμπορικός Σύλλογος, Ένωση Φοροτεχνικών Ν. Ημαθίας, Ιατρικός Σύλλογος, Οδοντιατρικός Σύλλογος, Φαρμακευτικός Σύλλογος, Δικηγορικός Σύλλογος, Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών, Οικονομικό Επιμελητήριο, Αστικά και Υπεραστικά λεωφορεία κ.ά.

Στο συλλαλητήριο κατέφθασαν οι αγρότες με τα αγροτικά τους μηχανήματα, ενώ μετά το τέλος κατευθύνθηκαν στην Κουλούρα όπου και θα στηθεί το μπλόκο των αγροτών της περιοχής.

Στο συλλαλητήριο ομιλητές ήταν ο δήμαρχος Βέροιας, εκπρόσωπος του αντιπεριφερειάρχη και εκπρόσωπος του Συλλόγου Γεωργών.

Μπλόκο στη Γέφυρα του Ινάχου από τους αγροτοκτηνοτρόφους της Αργολίδας
Από τη μηχανοκίνητη πορεία προς το χώρο του μπλόκου
23/01 14:58

Μπλόκο στη Γέφυρα του Ινάχου στον κόμβο προς τη Νέα Εθνική Οδό έστησαν με τα μηχανήματά τους αγρότες και κτηνοτρόφοι του Νομού Αργολίδας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας. Στη συνέχεια προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό στο ένα ρεύμα της Παλιάς Εθνικής Οδού προς το Άργος ο οποίος ήταν σε εξέλιξη μέχρι αργά το μεσημέρι.

Οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι έφτασαν στο σημείο του μπλόκου με μηχανοκίνητη πορεία έπειτα από συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην Αγία Τριάδα.

Μπλόκο στον κόμβο της Ιονίας Οδού έστησαν οι αγρότες της Άρτας
Από τη συγκέντρωση στην Άρτα
23/01 14:25

Μαζική και αγωνιστική ήταν η ανταπόκριση των μικρομεσαίων αγροτών στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών Ν. Άρτας (ΟΑΣΝΑ) που συγκεντρώθηκαν στη Γέφυρα της πόλης. Στη συνέχεια προχώρησαν σε μηχανοκίνητη πορεία και σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της πρώην Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας - Φιλιππιάδας (ΕΑΣΑΦ) για να διαμαρτυρηθούν για τα σχέδια πώλησης μέρους περιουσιακών στοιχείων της καθώς επίσης και για το «χαράτσωμα» στους μικρομεσαίους αγρότες ως αποτέλεσμα της λειτουργίας της με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια σαν Ανώνυμη Εταιρεία.

Κατόπιν η μηχανοκίνητη πορεία συνεχίστηκε στους κεντρικούς δρόμους της Άρτας, καταλήγοντας στην κεντρική πλατεία όπου έγινε η κεντρική ομιλία από τον πρόεδρο της ΟΑΣΝΑ Βαγγέλη Μπέτσα. Την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών εξέφρασαν με την παρουσία τους εργάτες και λαϊκά στρώματα. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Άρτας και χαιρέτισε ο πρόεδρός του Γιάννης Γάλλιος.

Η μηχανοκίνητη πορεία κατέληξε στον Κόμβο της Ιονίας Οδού στην Κυράτσα όπου στήθηκε μπλόκο.

Από την Καλλονή ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις στη Λέσβο
Από την κινητοποίηση στην Καλλονή
23/01 13:21

Από την Καλλονή ξεκίνησαν σήμερα οι κινητοποιήσεις της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, οι οποίες θα κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ, Σταύρος Τάσσος. Χαιρετισμούς απηύθυναν από το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο ο γραμματέας Μπάμπης Ντινενής, από το Σύλλογο Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης η Βάσω Βουγέλλη-Αντώνα και από το ΜΑΣ ο Στέφανος Λούκας. Η κεντρική ομιλία έγινε από το μέλος της Ομοσπονδίας και πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Αγιάσου Δημήτρη Στεφανή. Τα αιτήματα των αγροτών διαβάστηκαν από τον Στρατή Κόμβο.
Κινητοποίηση έξω από την Αγροτική Τράπεζα στο Κιάτο
Από την κινητοποίηση στο Κιάτο
23/01 12:20

Με σύνθημα «Όχι στο ξεκλήρισμα των φτωχών αγροτών» μικρομεσαίοι αγρότες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Ενωτικού Αγροτικού Συλλόγου Ν. Κορινθίας και συγκεντρώθηκαν το πρωί της Δευτέρας στο λιμάνι του Κιάτου.

Στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς την Αγροτική Τράπεζα Πειραιώς (πρώην Αγροτική) την είσοδο της οποίας απέκλεισαν συμβολικά. Στη διάρκεια της κινητοποίησης μοιράστηκε ανακοίνωση του Συλλόγου με το πλαίσιο των αιτημάτων. Τις επόμενες μέρες ο Ενωτικός Αγροτικός Σύλλογος θα κλιμακώσει τον αγώνα με πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις.

Κινητοποίηση με αγροτικά μηχανήματα στη Μεσσήνη
Τρακτέρ στο σταθμό της Μεσσήνης
23/01 12:06

Ολοκληρώθηκε η κινητοποίηση των μικρομεσαίων αγροτών της Μεσσήνης οι οποίοι συγκεντρώθηκαν με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα στο σταθμό της Μεσσήνης.

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης έγινε ενημέρωση από εκπρόσωπο του Αγροτικού Συλλόγου Μεσσήνης τόσο για το πλαίσιο αιτημάτων όσο και για την ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα. Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Μεσσήνης και Χανδρινού θα προχωρήσουν στη δημιουργία μπλόκου σε σημείο που θα αποφασιστεί τις επόμενες μέρες.

Παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΟΥ Ηρακλείου - Τα πρώτα τρακτέρ στον κόμβο Πραιτωρίων
ΑΠό την παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΟΥ Ηρακλείου
23/01 11:30

Σε μπλόκο στον κόμβο Πραιτωρίων, στον κάμπο Μεσσαρά Ηρακλείου, προχώρησε την Κυριακή το βράδυ ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων, ενώ σήμερα στις 8 μ.μ. θα γίνει Γενική Συνέλευση όπου θα γίνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.

Στο μεταξύ από τις 10 το πρωί της Δευτέρας πραγματοποιείται παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΟΥ Ηρακλείου από τους Αγροτικούς Συλλόγους Ηρακλείου, «Καζαντζάκης», Αρχανών και Αρκαλοχωρίου. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους εκπρόσωποι σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Μετά την κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με αντικείμενο την κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Κάλεσμα στους εργαζόμενους και τα σωματεία, σε κάθε κλάδο και σε όλη τη χώρα να στηρίξουν τις αγροτικές κινητοποιήσεις απευθύνει η Εκτελεστική Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ):

«Οι αγρότες όλης της χώρας, με απόφαση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων τους, έχουν βγει στον αγώνα και ήδη ξεκίνησε η γνωστή προσπάθεια "κοινωνικού αυτοματισμού" από την κυβέρνηση, τη μεγαλοεργοδοσία και τους ανθρώπους τους. Η γνωστή προσπάθεια συκοφάντησης όποιου κλάδου σηκώνει κεφάλι.

Όλοι μαζί εργατοϋπάλληλοι, μικροί επαγγελματίες, αγρότες να αποκρούσουμε και να ακυρώσουμε την επιχείρηση διαίρεσης του φτωχού λαού, την προσπάθεια υπονόμευσης της απάντησης που πρέπει να δοθεί ενάντια σε μια πολιτική που μας πλήττει όλους.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους και τα σωματεία σε κάθε κλάδο, σε όλη τη χώρα να στηρίξουν τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Οι κοινοί αγώνες που δώσαμε με τις γενικές απεργίες, το μεγαλειώδες πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο και την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα, τα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα μπροστά στο νόμο-λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό, μπορούν να αποτελέσουν το παράδειγμα, να ενισχύσουν τη συμμαχία εργατών - αγροτών - μικρών επαγγελματιών. Να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας διεκδικώντας κάλυψη των απωλειών μας, κατάργηση όλων των αντεργατικών -αντιλαϊκών νόμων.

Οι αγρότες έρχονται αντιμέτωποι με την περικοπή επιδοτήσεων που επιβάλλει νέες δυσκολίες επιβίωσης στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΓΑ που θα αφήσει νέες χιλιάδες αγρότες και αγρότισσες ανασφάλιστους, την αύξηση της φορολογίας τους. 

Είναι η ίδια πολιτική που στέλνει εκατομμύρια εργάτες στην ανεργία, που εμπορευματοποιεί Υγεία, Παιδεία, που τσακίζει τα δικαιώματα των νέων για να διασφαλίζει τα κέρδη των μονοπωλίων. Είναι η ίδια πολιτική που επιδιώκει να ρίξει το αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ για όλους, μειώνοντας έμμεσα μισθούς, συντάξεις χαρατσώνοντας το λαό και φοροαπαλλάσσοντας το κεφάλαιο.

Είναι η ίδια πολιτική που αφανίζει χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, μικρούς εμπόρους, με τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια, την ίδια ώρα που το κεφάλαιο απολαμβάνει δεκάδες φοροαπαλλαγές.

Το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών επιχειρείται για χάρη των σύγχρονων τσιφλικάδων, αγροτοκαπιταλιστών, μεγαλοαγροτών, των επιχειρηματικών ομίλων που συγκεντρώνουν τη γη και την παραγωγή. Αυτή η πολιτική έχει σοβαρές συνέπειες όχι μόνο για τους αγρότες, αλλά και στη ζωή των εργαζομένων, των συνταξιούχων που αγοράζουν έτσι κι αλλιώς πανάκριβα τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα.

Οι αγρότες δίνουν αγώνα για την επιβίωσή τους! Με την εφαρμογή των μνημονίων και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ τους οδηγούν στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Μόνο για φέτος, οι αγρότες καλούνται να πληρώσουν:
  • Αυξημένες από 23,1% έως 27,3% ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, που μέχρι το 2022 σταδιακά θα τριπλασιαστούν.
  • Διπλάσιο σχεδόν φόρο, αφού ο φορολογικός συντελεστής από το 13% ανεβαίνει στο 22%. Βαρύς θα πέσει πάνω τους ο «φορολογικός πέλεκυς» και με τα τεκμήρια διαβίωσης, ενώ μετά από πέντε χρόνια θα αρχίσουν να πληρώνουν και το τέλος επιτηδεύματος.
  • Αυξημένο από 13% σε 24% το ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια, ενώ θα είναι μειωμένη η επιστροφή φόρου κατανάλωσης καυσίμων κι αργότερα θα καταργηθεί εντελώς.
  • Αυξημένο ΕΝΦΙΑ για τα οικόπεδα και τα χωράφια.
  • Ειδικό φόρο στο κρασί και στο τσίπουρο.
  • Πρόσθετο «περιβαλλοντικό» τέλος στο νερό άρδευσης και ύδρευσης.
  • ΚΤΕΟ και για τα αγροτικά μηχανήματα.
Εκτός από τα παραπάνω, που αποτελούν νέες επιβαρύνσεις, οι αγρότες καλούνται να πληρώσουν και τα παλιά χαράτσια, την ίδια στιγμή που το εισόδημά τους συρρικνώνεται εξαιτίας των πολύ χαμηλών τιμών στα αγροτικά προϊόντα που διαμορφώνει η «ελεύθερη» καπιταλιστική αγορά, των μεγάλων περικοπών στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, των τεράστιων ζημιών στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο που προκάλεσαν οι φυσικές καταστροφές, οι αρρώστιες και τις οποίες ουσιαστικά δεν αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ.

Ίδια ή παρόμοια μέτρα ματώνουν όλους τους κλάδους, γιατί όλος ο εργαζόμενος λαός είναι στην ίδια όχθη. Απέναντί μας είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, ο ΣΕΒ κι οι άλλες εργοδοτικές ενώσεις που απαιτούν και νέα μέτρα σε βάρος μας.

Καλούμε τους εργαζόμενους να στηρίξουν μαζικά τα αγροτικά μπλόκα και τις αγροτικές κινητοποιήσεις και να ορθώσουμε το δικό μας μπλόκο την κοινή απάντηση του λαού. Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλα τα Σωματεία, συνολικά στους εργαζόμενους, να δυναμώσουμε τις εστίες αντίστασης σε κάθε κλάδο, με επίκεντρο το χώρο δουλειάς.

Έχουμε κοινό συμφέρον να αγωνιστούμε, να αντισταθούμε και να ανατρέψουμε τη βαρβαρότητα που εξελίσσεται σε όλες τις πλευρές της ζωής μας. Για την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, δυναμώνουμε την πάλη ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ που υπηρετούν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, τα μονοπώλια και ρίχνουν στη φτώχεια, στην ανεργία, στη ζωή χωρίς δικαιώματα τον εργαζόμενο λαό».

Αντανάλαση: 902 μέσω: e-oikodomos