Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο χρηματοδότησης έργων υποδομών μεταφορών από την Παγκόσμια Τράπεζα στη Βουλγαρία, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις επαφές που είχε ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού, Τράιτσο Τράικοφ στην Ουάσινγκτον.
Η χρηματοδότηση των έργων θα μπορούσε να γίνει από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ένωση, διευκρινίστηκε, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ, παρουσία της Επιτρόπου Ανθρωπιστικής Βοήθειας και πρώην αντιπροέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Η Παγκόσμια Τράπεζα θα παρέχει τεχνική στήριξη, για την προετοιμασία της ενεργειακής στρατηγικής της Βουλγαρίας, τη μεταρρύθμιση στον κοινωνικό τομέα και τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.
Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας σχεδιάζει επίσκεψη στη Βουλγαρία τον Ιούλιο του 2010, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν.
Στο μεταξύ, ο κ. Τράικοφ είχε συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για θέματα Ευρασίας, Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ και ομάδα Αμερικανών αξιωματούχων.
Στη συνάντηση υπογραμμίσθηκαν ο ρόλος της Βουλγαρίας στις ενεργειακές υποδομές της Μαύρης Θάλασσας και οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την πάταξη της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.
Εξάλλου, η Βουλγαρία ζήτησε τη στήριξη των ΗΠΑ στην προσπάθεια εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για το έργο του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν τη θετική στάση των ΗΠΑ ως προς τις προσπάθειες που καταβάλλει η Βουλγαρία, για τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας ενέργειας και την κατασκευή νέων διασυνδέσεων υγροποιημένου και συμπιεσμένου φυσικού αερίου.
Ο κ. Τράικοφ συναντήθηκε επίσης με τον αντιπρόεδρο της «Σεβρόν» (Chevron), Ίαν Μακντόναλντ, από τον οποίο ενημερώθηκε για το ενδιαφέρον που εκδηλώνει ο ενεργειακός «γίγαντας», για την εξόρυξη και πώληση φυσικού αερίου στη Βουλγαρία. Μάλιστα, ήδη εξετάζονται πιθανές τοποθεσίες, όπου μπορούν να υπάρχουν αποθέματα της συγκεκριμένης ενεργειακής ύλης.
Ο Βούλγαρος υπουργός συζήτησε, εξάλλου, με τον εκτελεστικό διευθυντή της EnerSea, Πολ Μπρίτον, πιθανούς «διαδρόμους» μεταφοράς συμπιεσμένου φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στη Βουλγαρία, μέσω της Μαύρης Θάλασσας, ενώ είχε επαφές και με επιχειρηματίες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την αμυντική βιομηχανία.
Από: www.kathimerini.gr