Τα υψηλά σπρεντ... επιταχύνουν τις διαδικασίες ψήφισης του ασφαλιστικού νόμου και σκληραίνουν τις διατάξεις υπολογισμού των συντάξεων.
Τη στιγμή που, παρά τα σκληρά μέτρα λιτότητας και περικοπών, το Δημόσιο αδυνατεί να δανειστεί με μη τοκογλυφικό επιτόκιο, ενώ οι τράπεζες αναζητούν εκ νέου την οικονομική συνδρομή του κράτους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ρευστότητας, το μάρμαρο καλούνται να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι.
Η κυβέρνηση προκειμένου να εξευμενίσει τις αγορές αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα ένα σκληρό πακέτο με τις βασικές αρχές του ασφαλιστικού νομοσχεδίου μέσα στο προσεχές 10ήμερο. Δεν αποκλείεται δε, με βάση τους υπολογισμούς και τα διάφορα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων στο υπουργείο Εργασίας, ορισμένα μέτρα περιορισμού των δαπανών και περικοπής των συντάξεων να ισχύσουν και νωρίτερα από το 2018, χρονιά-ορόσημο για το νέο σύστημα.
Πέραν του αναμενόμενου και κατά τα επόμενα χρόνια «παγώματος» των αποδοχών «αν δεις ότι το 2015 δεν βγαίνεις οικονομικά να δώσεις συντάξεις, τι θα κάνεις;», αναρωτήθηκε κυβερνητικό στέλεχος που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.
Συνεργασία στο ΝΙΜΤΣ
Ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος είχε χθες συνεργασία στο ΝΙΜΤΣ, όπου νοσηλεύεται, με τον υφυπουργό Γ. Κουτρουμάνη για τους συντελεστές αναπλήρωσης, ενώ τη Δευτέρα -μία ημέρα μετά την πιθανολογούμενη έξοδό του από την κλινική- θα παραστεί ο ίδιος σε αντίστοιχη συνεδρίαση.
Με βάση τις έως τώρα επεξεργασίες, αν και η νομοτεχνική επεξεργασία του ασφαλιστικού σχεδίου βρίσκεται σε πρωτόλειο επίπεδο σε σημείο που πολλοί αρμόδιοι αμφισβητούν τη δυνατότητα κατάρτισής του μέσα σε δύο εβδομάδες, το υπουργείο Εργασίας έχει επιλέξει:
1 Οι συντελεστές αναπλήρωσης (ποσοστό σύνταξης για κάθε χρόνο ασφάλισης) να κυμαίνονται από 0,9% κατά τα πρώτα 10 έτη ασφάλισης, έως 1,6% πέραν της 35ετίας. Κατ' αυτόν τον τρόπο οι απώλειες, εν σχέσει με το σημερινό σύστημα (2% τον χρόνο με υπολογισμό του μέσου μισθού της 5ετίας) αναμένεται να κυμανθούν από 10%, για όσους συνταξιοδοτούνται στο 65ο έτος, μέχρι 20% για όσους εξέλθουν του εργασιακού βίου πριν από το 60ό έτος. Σε μια τέτοια περίπτωση η κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ αναμένεται να πέσει στα 435 ευρώ, μαζί με τη βασική σύνταξη που θα χορηγεί το Δημόσιο, από 484 ευρώ σήμερα.
2 Από το 2018 η σύνταξη θα υπολογίζεται με βάση τις εισφορές της τελευταίας 10ετίας. (Στόχος είναι η σύνταξη να βγαίνει με τον υπολογισμό όλων των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι το 2030). Και από αυτή την παρέμβαση θα υπάρξει μείωση των αποδοχών στον βαθμό που ο συντάξιμος μισθός -7 ή 9 χρόνια προ της εξόδου- δεν θα έχει ενσωματωμένες όλες τις μισθολογικές αναπροσαρμογές και τα κλιμάκια που υπολογίζει ότι θα πάρει ο μισθωτός στο τέλος του εργασιακού βίου.
3 Ετσι το υπουργείο Εργασίας και προκειμένου να μετριάσει τις αντιδράσεις από τις σημαντικές περικοπές στις αποδοχές και την καταστροφή των συνταξιοδοτικών προσδοκιών των εργαζομένων, εξετάζει το ακόλουθο σενάριο:
α) Οποιος συνταξιοδοτηθεί το 2018 και η σύνταξή του θα βγαίνει με βάση την τελευταία δεκαετία, θα έχει την εναλλακτική ευχέρεια να υπολογίζει τα 5 έτη με το παλαιό σύστημα (2% τον χρόνο) και τα υπόλοιπα με το νέο -υπό νομοθέτηση- καθεστώς).
β) Χρόνο με τον χρόνο θα αυξάνει η χρονική περίοδος υπολογισμού της σύνταξης με το νέο σύστημα με αντίστοιχη μείωση του χρόνου που υπολογίζεται με το παλιό. Δηλαδή το 2019, τα 6 θα υπολογιστούν με το νέο και μόλις τα 5 χρόνια με το ισχύον. Δηλαδή όσα χρόνια ασφάλισης (θα) έχει ένας εργαζόμενος μέχρι το 2012 θα υπολογίζονται με το παλιό σύστημα και με το νέο όσα θα διανύσει από αυτή τη χρονιά και μετά (μέχρι τη συνταξιοδότηση).
4 Οι εισφορές που πληρώθηκαν στο σύστημα θα επικαιροποιούνται όχι μόνο τιμαριθμικά αλλά με βάση ένα συντελεστή που θα λαμβάνει υπόψη και τις μισθολογικές ωριμάνσεις.
Και δύο «καροτάκια»
Τα εν λόγω δρακόντεια μέτρα επενδύονται και με δύο «καρότα» περιορισμού των αντιδράσεων:
α) Θα λειανθούν οι διαφορές στις προϋποθέσεις απονομής αναπηρικής σύνταξης και κυρίως όταν προϋπόθεση είναι τα 1.500 ένσημα.
β) Θα βελτιωθούν οι συντελεστές στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης μεταξύ των Ταμείων των μισθωτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ασφαλιστικές εισφορές στο πρώτο ή τα προηγούμενα Ταμεία, εκτός από τις τιμαριθμικές αναπροσαρμογές ανά έτος, θα αυξάνονται και με ένα συντελεστή 1,7% για κάθε ένα χρόνο από την τελευταία ημερομηνία ασφάλισης σε αυτό. Ο νέος υπολογισμός στη διαδοχική θα ισχύσει από το 2011 και θα αφορά τις περιπτώσεις που το προηγούμενο ή τα πρώτα Ταμεία ήταν των μισθωτών (όχι ο ΟΑΕΕ/ΤΕΒΕ καθώς οι εισφορές του αναπροσαρμόζονται και υπολογίζονται με βάση τις πληρωμές στις τρέχουσες ασφαλιστικές κλάσεις).
Από: www.enet.gr