Από: www.iskra.gr |
Την ώρα που τα πάντα, σχεδόν σωριάζονται σε Ελλάδα και Ευρωζώνη οι μόνοι ξεχασμένοι εναπομείναντες «αισιόδοξοι» είναι οι αρχιτέκτονες της ελληνικής τραγωδίας, ο Γ. Παπανδρέου και οι Τροϊκανοί νεοαποκιοκράτες!
Είναι χαρακτηριστικό ότι η γερμανική έκδοση των Financial Times προβλέπει βέβαιη χρεοκοπία και αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, η οποία μπορεί όπως γράφουν, να επισυμβεί εντός του 2011. Την ίδια ώρα, ο Ντιρκ Σουμάχερ, senior European economist στην Goldman Sachs, λέει εν ψυχ
ρώ ότι «η κρίση του ευρώ θα συνεχιστεί και θα διευρυνθεί και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης» και ότι πιθανόν να εξαναγκαστούν να περάσουν το κατώφλι του μηχανισμού της τρόικας η Πορτογαλία και η Ισπανία!
Είναι προφανές ότι η Ελλάδα, πριν δει να ολοκληρώνεται μέσα στο 2011 ένα «οικονομικό και κοινωνικό ολοκαύτωμα», οφείλει, με την αφύπνιση και τους αγώνες του ελληνικού λαού αλλά και τη συμπαράταξη της Αριστεράς, να προχωρήσει ταχέως σε μια μεγάλη προοδευτική και σοσιαλιστική ανατροπή, με πρώτο μέλημα την αμφισβήτηση – επαναδιαπραγμάτευση. χωρίς όρους και κηδεμονεύσεις, του χρέους, υπό την απειλή της προσωρινής ή και μόνιμης διακοπής της αποπληρωμής του!
Με σκοπό την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών της ΙΣΚΡΑ, παραθέτουμε σχετικό ρεπορτάζ από την ελληνική έκδοση της Deutsche Welle, αναφορικά με το δημοσίευμα των Financial Times αλλά και από τη διαδικτυακή έκδοση της Ναυτεμπορικής για τα λεγόμενα του Ντ. Σουμάχερ
FTD: «Οι αγορές υπολογίζουν σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους»
H ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους σχολιάζεται και σήμερα στον γερμανικό οικονομικό τύπο. Δύο χαρακτηριστικά άρθρα των εφημερίδων Financial Times και Handelsblatt.
«Οι αγορές υπολογίζουν σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», είναι ο τίτλος σχολίου στη γερμανική έκδοση των Financial Times. Διαβάζουμε: "Εδώ και εβδομάδες οι επενδυτές έμαθαν πια να αποδέχονται στωικά κακές ειδήσεις. Ακόμα και μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν σοκάρει πλέον κανένα. Ούτως ή άλλως αναμένεται." Και ο σχολιαστής Κρίστιαν Κίρχνερ συνεχίζει: "Προπαραμονή Χριστουγέννων ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας και ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει και την αξιοπιστία της Ελλάδας. Την ίδια στιγμή ελληνική εφημερίδα έγραφε ότι η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ανεπίσημα μια αναδιάρθρωση στην ΕΕ και την ΕΚΤ. Ανήμερα τα Χριστούγεννα ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Τόμας Μάιερ δήλωσε ότι χωρίς αναδιάρθρωση η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να μειώσει το χρέος της. Και αναφερόμενος στην Πορτογαλία την προέτρεψε να ενταχθεί στον μηχανισμό στήριξης για να δώσει τέλος στην αγωνία αφού, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, ούτως ή άλλως κάποτε θα το πράξει."
Οι κεφαλαιαγορές δεν δίνουν ωστόσο σημασία στις ειδήσεις αυτές. Η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ παραμένει σταθερή. Η ψυχραιμία των αγορών οφείλεται στο γεγονός ότι υπολογίζουν σε μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δηλαδή μια de facto χρεοκοπία του κακού παιδιού του ευρώ: της Ελλάδας. Το μόνο ερώτημα είναι ποια είναι χρονικά η καλύτερη στιγμή ανακοίνωσης της αναδιάρθρωσης; Οι πολιτικές ηγεσίες θέλουν να περιμένουν μέχρι το 2012. Η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να επιδείξει πρόοδο. Ίσως όμως η αναδιάρθρωση να γίνει και το 2011, μια ημερομηνία ίσως και επιθυμητή. Ο λόγος είναι απλός: Τα τριετή ομόλογα του ελληνικού δημοσίου έχουν ήδη επιτόκιο 14%. Τι θα πρέπει να προσφέρει η Ελλάδα στους επενδυτές όταν τα ομόλογα προς πώληση θα αναγράφουν στην ετικέτα «υψηλό ρίσκο αναδιάρθρωσης»;
Προς το παρόν μια αναχρηματοδότηση της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές από το 2013 και πέρα μοιάζει σχεδόν αδύνατη. Ακόμα και με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις και χωρίς καν αναδιάρθρωση η Ελλάδα θα βρεθεί το 2014 μπροστά στο υψηλότερο χρέος της. Η ετήσια αποπληρωμή τόκων θα αγγίξει τα 360 δις ευρώ, ενώ το δημοσιονομικό χρέος θα φθάσει το 150% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Όλα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική οικονομία δεν θα καταρρεύσει μέχρι τότε υπό το βάρος των μέτρων λιτότητας."
Συνεπώς η αναδιάρθρωση όχι μόνο δεν αποτελεί σενάριο τρόμου, αλλά στο τέλος θα ωφελήσει τις αγορές, παρατηρούν οι γερμανικοί Financial Times. Πρώτον διότι τα ομόλογα που λήγουν το 2014 πωλούνται ήδη 20% κάτω από την ονομαστική τους αξία, ενώ τα 15ετή ομολόγα διατίθενται στις αγορές με τιμή 45% κατώτερη της ονομαστικής τους αξίας, καταλήγει ο σχολιαστής Κρίστιαν Κίρχνερ.
Έκδοση έντοκων γραμματίων τον Ιανουάριο
Η εφημερίδα Handelsblatt φιλοξενεί άρθρο με τίτλο: «Η Ελλάδα παραμένει πιστή στις αγορές». Στον υπότιτλο διαβάζουμε: "Η Αθήνα σχεδιάζει για τον Ιανουάριο την έκδοση έντοκων γραμματίων. Η απόδοση των ομολόγων 10ετούς διάρκειας αυξάνεται." Και η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει: "Σύμφωνα με την τράπεζα Societé Générale οι επενδυτές φοβούνται μήπως η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να εξοφλήσει εξ ολοκλήρου τα ομόλογα που έχει διαθέσει στις αγορές. Ωστόσο η Αθήνα δεν πτοείται και θα ρίξει στην αγορά τον Ιανουάριο έντοκα γραμμάτια διάρκειας 13 και 26 εβδομάδων, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Οργανισμού Διαχείρησης Δημοσίου Χρέους Πέτρο Χριστοδούλου. Με εξαίρεση το Δεκέμβριο η Ελλάδα αναχρηματοδοτείται πλέον στις αγορές κάθε μήνα. Προηγουμένως οι δημοπρασίες εντόκων γραμματίων γίνονταν ανά τρίμηνο. Τον Ιανουάριο η Ελλάδα θα κληθεί να καταβάλει στους επενδυτές έντοκων γραμματίων περισσότερα από 4,5 δις ευρώ."
Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου
Ντιρκ Σουμάχερ: Σε καλό δρόμο η Ελλάδα
Συνέντευξη του γερμανού οικονομολόγου στην εφημερίδα Die Welt
Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα κινείται σε καλό δρόμο εξέφρασε ο Ντιρκ Σουμάχερ, senior european economist στην Goldman Sachs σημειώνοντας ωστόσο ότι η χώρα θα χρειαστεί ακόμη χρόνο για την ανάπτυξη της οικονομίας της.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου, ο γερμανός οικονομολόγος εμφανίστηκε αισιόδοξος και για τις υπόλοιπες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, παρά τη δύσκολη διαδικασία προσαρμογής των οικονομιών τους.
Για την Ιρλανδία εκτίμησε ότι χρειάζεται μεν 35 δισ. ευρώ για να σταθεροποιηθεί, ωστόσο θεωρεί ότι οι ιρλανδικές τράπεζες έχουν πάρει τα μέτρα τους. Όσον αφορά στην Πορτογαλία εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το πόσο θα διαρκέσει η σταθερή ανάπτυξη που καταγράφει «περιέργως» η χώρα.
Ο Σουμάχερ προέβλεψε πάντως ότι η κρίση του ευρώ θα συνεχιστεί και θα διευρυνθεί και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Ως αποτέλεσμα, οι χώρες με δημοσιονομικά ελλείμματα θα πρέπει να πληρώνουν ακριβά την αναχρηματοδότηση του χρέους τους, τόνισε, σημειώνοντας ωστόσο ότι η πολιτική βούληση να γίνει το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα μια επιτυχημένη υπόθεση συνεχίζει να είναι ισχυρή.
«Η χρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας είναι διασφαλισμένη μέχρι το 2013 μέσω του μηχανισμού στήριξης και εν ανάγκη μπορεί να περάσουν το κατώφλι του μηχανισμού η Πορτογαλία και η Ισπανία.»
Ο Σουμάχερ τάχθηκε επίσης ανοιχτά κατά της έκδοσης ευρωομολόγων, εξηγώντας πως πρόκειται για μαζική μεταφορά χρημάτων από μια χώρα σε άλλη χωρίς να συνδέεται με όρους. «Νομίζω ότι η χορήγηση δανείων ανάμεσα σε δύο χώρες είναι καλύτερη από τα ευρωομόλογα», τόνισε.
«Η μεταφορά ρευστού μέσω των ευρωομολόγων θα έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει και στη Γερμανία ιδιαίτερα θα δημιουργούσε αντιευρωπαϊκά αισθήματα με την αιτιολογία ότι δωρίζονται χωρίς λόγο δισεκατομμύρια.»