Από: diakyvernisi.blogspot.com |
Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Κιλκίς (Ε.Ν.Ι.Κ.) μπλοκάρει το «τάλιρο της ντροπής» και το δηλώνει!
Ανάρτησαν πανό στην κεντρική είσοδο του νοσοκομείου Κιλκίς που λέει τα εξής:
Ο αγώνας των γιατρών κατά της σταδιακής ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας συνεχίζεται. Η ΕΝΙΚ. εξακολουθεί το μπλοκάρισμα της καταβολής των 5 ευρώ ανά ιατρική πράξη που επέβαλε ο αντισυνταγματικός νόμος Λοβέρδου, ακυρώνοντάς τον στην πράξη! Η στάση αυτή των γιατρών και των εργαζομένων στα νοσοκομεία είναι υποδειγματική, διότι σε περιπτώσεις συνταγματικής εκτροπής όπως αυτής που η χώρα ζει υπό το ζυγό του Μνημονίου, η ανυπακοή και η πάλη των πολιτών για ανατροπή και ακύρωση αντισυνταγματικών νόμων και διαταγμάτων ενθαρρύνονται από το ίδιο το Σύνταγμα της Ελλάδας! Στο άρθρο 120 (παρ. 2,3 και 4) το Σύνταγμα προβλέπει τα εξής:
2 Ο σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων.
Γίνεται λοιπόν σαφής διάκριση μεταξύ νόμων που συμφωνούν με το Σύνταγμα και νόμων που δεν συμφωνούν. Ο σεβασμός επιβάλλεται μόνον για τους πρώτους!
3 Ο σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος.
Είναι δεδομένος κατά την ιστορική αυτή περίοδο ο σφετερισμός της λαϊκής κυριαρχίας και των απορρεουσών εξουσιών εκ μέρους ενός κόμματος που εφαρμόζει την αντίθετη πολιτική από εκείνη που είχε εξαγγείλει προεκλογικά, δηλαδή ενός κόμματος που παραπλανώντας τον λαό ανέλαβε την εξουσία για να διαλύσει το κοινωνικό κράτος ακυρώνοντας εμμέσως και το Σύνταγμα, μέσω της εγκαθίδρυσης ενός παρασυντάγματος που θα μπορούσε ίσως να χαρακτηριστεί και αντισύνταγμα.
4 Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.
Είναι σαφές λοιπόν ότι το ίδιο το Σύνταγμα καλεί το λαό να το προστατεύσει από απόπειρες βίαιης κατάλυσής του. Για το ότι έχουμε όντως ανεπίσημη μερική αναστολή του λίγοι πλέον αμφιβάλλουν. Είναι όμως βίαιη; Κατά μια έννοια ναι, με δεδομένο ότι κατάλυση δεν προκαλείται μόνον με στρατιωτικά μέσα και με διαγγελθείσα αναστολή του. Βίαιη κατάλυση έχουμε και όταν η χρήση αστυνομικής βίας, η απειλή βίας, η απειλή στέρησης της ελευθερίας μέσω αυταρχικής συμπεριφοράς και αυθαίρετης νομοθεσίας, χρησιμοποιούνται με σκοπό τον εκφοβισμό και αφοπλισμό των πολιτών που υπερασπίζονται το Σύνταγμα, και αμφισβητώντας την λαϊκή κυριαρχία, επιφέρουν τελικά τον δικό του αφοπλισμό και την ακύρωσή του.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα πρόσφατα μέτρα κατά του κινήματος «δεν πληρώνω». Ενώ το Σύνταγμα προβλέπει την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών στην επικράτεια (άρθρο 5 παρ. 4) και ορίζει επίσης ότι «η ιδιωτική οικονομική πρωτοβουλία δεν επιτρέπεται να αναπτύσσεται σε βάρος της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ή προς βλάβη της εθνικής οικονομίας»(άρθρο 106 παρ. 2), έχουμε αφενός μέτρα που βλάπτουν την εθνική οικονομία (σκανδαλώδεις συμβάσεις με μεγαλοεργολάβους) και αφετέρου μέτρα που στοχοποιούν τους πολίτες που αντιστέκονται στην παρεμπόδιση της ελεύθερης διάβασής τους από σταθμούς διοδίων, προβλέποντας ακόμα και φυλάκιση για όσους δεν πληρώνουν εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες και άρα ποινικοποιώντας την τήρηση και υπεράσπιση του Συντάγματος.
Παρομοίως, αντισυνταγματική είναι η είσπραξη αντιτίμου για ιατρικές πράξεις σε δημόσια νοσοκομεία, καθότι το Σύνταγμα προβλέπει στο άρθρο 21 παρ. 3 ότι «το Κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και παίρνει ειδικά μέτρα για την προστασία της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας και για την περίθαλψη των απόρων». Ο ισχυρισμός ότι το κράτος επιβάλλοντας την είσπραξη αντιτίμου δεν παύει να μεριμνά για την υγεία των πολιτών και ότι άρα κινείται μέσα στα πλαίσια του Συντάγματος, είναι αστείος. Διότι αν είναι έτσι, τότε θα μπορούσε να ονομαστεί κοινωνική μέριμνα και η πλήρης αντικατάσταση της δημόσιας υγείας από ιδιωτική με εντελώς απαγορευτικό κόστος για τους πολίτες. Μέριμνα για την υγεία των πολιτών κατά το πνεύμα του Συντάγματος δεν σημαίνει την ύπαρξη ενός οποιουδήποτε τύπου συστήματος υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, για τυπικούς λόγους, αλλά ένα σύστημα που είναι εντελώς προσβάσιμο από όλα τα κοινωνικά στρώματα (ιδίως μάλιστα από τα χαμηλά που δεν έχουν εναλλακτικές λύσεις), άρα είναι εντελώς δωρεάν και εξυπηρετεί πλήρως όλες τις ανάγκες τους ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες απαιτήσεις αφενός πρόληψης και αφετέρου πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης. Κάθε τι διαφορετικό είναι εκτός πνεύματος του Συντάγματος.
Ο υπουργός υγείας είχε προειδοποιηθεί από τα ιατρικά σωματεία ήδη πολύ πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου, όπως και κατά τη διάρκεια της κατάληψης του οικείου υπουργείου, πως το νομικό έκτρωμα που κατέθεσε στη Βουλή και που τελικά πέρασε χάρη στην ανερυθρίαστη συνενοχή των εθνοπατέρων της κυβερνητικής πλειοψηφίας, δε θα μπορούσε να σταθεί.
Η τήρηση λοιπόν της Συνταγματικής επιταγής για δωρεάν και υψηλού επιπέδου δημόσια υγεία επαφίεται πλέον στην ευσυνειδησία των Ελλήνων γιατρών, αλλά και ολόκληρου του πληθυσμού που οφείλει να συμπαραταχθεί με όσους αντιστέκονται. Ευτυχώς αυτό φαίνεται να συμμερίζεται η πλειοψηφία των γιατρών, που εναντιώνεται στα νέα αντικοινωνικά μέτρα έχοντας απέναντί της και το δεκανίκι της κυβέρνησης και των μεγάλων εταιριών, δηλαδή το καθηγητικό και μεγαλοδιευθυντικό ιατρικό κατεστημένο που προσπαθεί να επωφεληθεί από τα μέτρα εξαθλίωσης του ελληνικού λαού.
Και ιδού που οι δηλώσεις αντίστασης και ανυπακοής αρχίζουν να γίνονται πράξη και στον ιατρικό χώρο. Χρειαζόμαστε κι άλλα τέτοια πανό, τέτοια στάση από όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς, από όλους τους υγειονομικούς φορείς, χρειαζόμαστε τελικά πανό ανυπακοής σε όλους τους χώρους εργασίας, πανό που θα αναρτούν και θα κρατούν όλοι οι πολίτες της χώρας μέχρι την πλήρη ανατροπή της τροϊκανής χούντας και του ασύδοτου αχόρταγου καπιταλισμού.
Οι γιατροί που αντιστέκονται δεν είναι μόνοι τους. Ο λαός είναι στο πλευρό τους!