Από: www.banksnews.gr |
Την αντοχή των τραπεζών σε ακραία σενάρια απωλειών από τα ομόλογα του Δημοσίου ή από τα χαρτοφυλάκια δανείων αρχίζουν να «τσεκάρουν» οι αναλυτές, πριν ολοκληρωθούν και δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των stress test από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority – EBA). Τα συμπεράσματα είναι ανησυχητικά μόνο για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, σε περίπτωση «κουρέματος» των ομολόγων και για τις Alpha Bank και Τράπεζα Κύπρου, σε περίπτωση ακραίας αύξησης των προβληματικών δανείων.
Τα αποτελέσματα σχετικής άσκησης… προσομοίωσης των ελέγχων αντοχής, από τους αναλυτές της Piraeus Securities, δείχνουν ότι σε γενικές γραμμές οι μεγάλες τράπεζες έχουν πλέον επαρκή «μαξιλάρια» κεφαλαίων για να αντιμετωπίσουν τις ακραίες συνέπειες της κρίσης.
Η ανάλυση έχει λάβει υπόψη όλες τις τελευταίες κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης, μέχρι και την πρόσφατα ολοκληρωμένη αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ λαμβάνει ως δεδομένη και την ενίσχυση της ATEbank με νέα κεφάλαια ύψους περίπου 1 δις. ευρώ, που προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί από το Δημόσιο πριν το νέο γύρο ελέγχων της EBA.Οι αναλυτές της Piraeus Sec. ελέγχουν ξεχωριστά τα δύο ακραία σενάρια που μπορεί να θέσουν σε δοκιμασία τις τράπεζες τους επόμενους μήνες: ένα σοκ από μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και μια μεγαλύτερη από το αναμενόμενο αύξηση των απωλειών από τα χαρτοφυλάκια δανείων, ως αποτέλεσμα μιας σοβαρής επιδείνωσης του οικονομικού περιβάλλοντος. Δεν εξετάζουν, πάντως, το ακραίο συνδυαστικό σενάριο, δηλαδή μια μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους που θα γίνει ο καταλύτης, όπως είναι επόμενο, και για μια ακραία αύξηση των απωλειών από δάνεια.
Τα συμπεράσματα του «ιδιωτικού» αυτού τεστ αντοχής είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα:
n Σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους, με μια μείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων κατά 30%, μόνο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δέχεται ένα τόσο σοβαρό πλήγμα, που ο βασικός του δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (tier 1) υποχωρεί –και μάλιστα πολύ χαμηλότερα- από το ελάχιστο όριο του 6%. Και αυτό γιατί, όπως έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει σε δημοσιεύματά του το “B”, το Τ.Τ. έχει πολύ μεγάλη έκθεση σε κρατικά ομόλογα σε σχέση με το συνολικό ενεργητικό και τα κεφάλαιά του: 5,4 δις. ευρώ είναι οι θέσεις του σε ομόλογα, που αντιστοιχούν σε ποσοστό μεγαλύτερο από 30% του ενεργητικού, ενώ είναι περίπου πενταπλάσιο ύψους σε σχέση με τα βασικά κεφάλαια (tier 1). Το αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με την ανάλυση, ότι αν επιβληθεί «κούρεμα» 30% στην αξία των ομολόγων, το Τ.Τ. θα χρειασθεί μια γενναία αύξηση κεφαλαίου, ύψους τουλάχιστον 1 δις. ευρώ, καθώς μετά το «κούρεμα» το ποσοστό της βασικής κεφαλαιακής επάρκειας υποχωρεί στο 1,5%. Πρέπει να σημειωθεί, ότι με το «κούρεμα» θα μειωθεί σημαντικά και η κεφαλαιακή επάρκεια της ATEbank, με το δείκτη tier 1 να περνά σε αρνητικό ποσοστό, αλλά ούτως ή άλλως προγραμματίζεται μια αύξηση κεφαλαίου τουλάχιστον 1 δις. ευρώ, που σχεδόν καλύπτει αυτό το σενάριο απωλειών.
n Για την Alpha Bank, που πρέπει να υπογραμμισθεί ότι θα έχει τις μικρότερες απώλειες στην περίπτωση του ακραίου σεναρίου αναδιάρθρωσης χρέους, οι σοβαρότερες πιέσεις στην κεφαλαιακή επάρκεια θα εμφανισθούν στο σενάριο των ακραίων απωλειών από τα δάνεια. Σε αυτό το σενάριο, ο δείκτης tier 1 της τράπεζας μειώνεται στο 8%. Οι αναλυτές της Piraeus υπογραμμίζουν ότι ο δείκτης tier 1 φαίνεται να καλύπτεται, αλλά η τράπεζα είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει σε μια αύξηση κεφαλαίου πριν από τα τεστ αντοχής, ώστε να αντλήσει τουλάχιστον 1 δις. ευρώ, για να επιστρέψει στο Δημόσιο και τα 940 εκατ. ευρώ κεφαλαιακής ενίσχυσης που έχει λάβει. Για την Τρ. Κύπρου, το σενάριο της ακραίας αύξησης προβληματικών δανείων «ψαλιδίζει» στο 6,5% το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, δηλαδή οριακά καλύπτεται το ελάχιστο όριο. Σε αυτή την περίπτωση, η Τράπεζα Κύπρου θα πρέπει να μετατρέψει σε μετοχές το ομόλογα 634 εκατ. ευρώ που έχει εκδώσει, προκειμένου να τονώσει κατά 230 μονάδες βάσης την κεφαλαιακή της επάρκεια.
Στα γενικότερα συμπεράσματα της έκθεσης, οι αναλυτές τονίζουν ότι ακόμη και αν οι ελληνικές τράπεζες ευνοηθούν από μια θετική αντίδραση των αγορών σε μια συνολική λύση για την κρίση χρέους, θα έχουν και πάλι να αντιμετωπίσουν τις επιπλοκές που δημιουργεί η βαριά ύφεση στην οικονομία, η οποία οδηγεί σε μεγάλη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και περιορίζει τις αποδόσεις του κλάδου.