Από: newsit.gr |
- Στα δυο η κυβέρνηση εξαιτίας των κινήσεων Παπακωνσταντίνου
- Περιουσία του Δημοσίου: Ξέρει αλήθεια κανείς πόση είναι;
- Από τι θα εξαρτηθεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες
Τελικά, από όσα έχουμε ζήσει τις τελευταίες 48 ώρες αυτό που βγαίνει ως συμπέρασμα είναι οτι πρέπει να πουληθούν τα παντα. Ανεξάρτητα από παρασκήνια και πιέσεις και κούνημα του δαχτύλου, η κυβέρνηση Παπανδρέου πρέπει να μας εξηγήσει πως και πότε θα καταφέρει να πουλήσει ό,τι πουλιέται!
Φυσικά και υπάρχουν ακίνητα – φιλέτα του Δημοσίου. Το θέμα είναι πόσα είναι «καθαρά», πόσα δεν διεκδικούνται από ιδιώτες και αν τελικά τα 400 δισ ευρώ υπάρχουν ή είναι ένα όμορφο παραμύθι.
Κάποια στιγμή – κανείς δεν ξέρει πότε – ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα αξιοποίησης ακινήτων του δημοσίου.
Ωστόσο, είναι τουλάχιστον αδύνατον να μπουν στα κρατικά ταμεία ως το 2012 π.χ. τα 5 δισ. ευρώ από το Ελληνικό ή άλλα 10 δισ. από συμμετοχές του δημοσίου σε εταιρείες.
Για τα τουριστικά ακίνητα που είναι και πρώτα στην σειρά, τα άμεσα διαχειρίσιμα, με τους πιο αισιόδοξους υπολογισμούς, είναι – λόγω εμπλοκών με ιδιώτες - τα 20 δισ. ευρώ.
Υπάρχει βέβαια και η περιουσία 10 δισ. ευρώ της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου. Όμως κανείς δεν την υπολογίζει αφού το μεγαλύτερο μέρος της έχει καταπατηθεί και για να γίνουν διακονονισμοί δεν φτάνουν ούτε 2 χρόνια.
Μαύρα Μεσάνυχτα
Μαύρα Μεσάνυχτα
Από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης αισθάνθηκαν οτι είχαν «Μαύρα Μεσάνυχτα». Το μεσημέρι της ίδιας ημέρες έγιναν οι ανακοινώσεις της τρόϊκας. Kαι οι πολίτες αλλά και οι δημοσιογράφοι που πιθανότατα έχουν αποκτήσει ανοσία στις υποδείξεις της τρόϊκας το Σάββατο το πρωί είδαν έκπληκτοι τον πρωθυπουργό της χώρας να έχει βγει στο αντάρτικο!
Ο τελευταίος συνομιλητής της τρόϊκας ήταν ο υπουργός Οικονομικών και όμως κανείς δεν ήξερε μέχρι αργά το βράδυ τουλάχιστον την συμφωνία ή τέλος πάντων τις διαβεβαιώσεις που είχε δώσει στους συνομιλητές του ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Και δεν είναι μόνο το γεγονός οτι ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν είχε ενημερώσει τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου για όσα διεμήφθησαν μεταξύ του ιδίου και των ελεγκτών, αλλά και το γεγονός οτι για πρώτη φορά μετά από μια συνέντευξη Τύπου των δανειστών μας το υπουργείο Οικονομικών «σίγησε».
Ενώ κάθε φορά ο υπουργός Οικονομικων παραχωρεί συνέντευξη Τύπου, αυτή την φορά ο κ. Παπακωνσταντίνου εξαφανίσθηκε όλοι έμειναν με την απορία πως και τι συμφωνήθηκε με τους τροϊκανούς αλλά και με ποιόν τρόπο σκέφτεται η κυβέρνηση να αξιοποιήσει την περιουσία του Δημοσίου και να βρεί αυτά τα περιφημα 50 δισ.
Το πρόβλημα λοιπόν δεν ήταν το κούνημα του δαχτύλου από τον ελεγκτή κ.Ντερούζ – αυτό έχει γίνει και με πιο άκομψο τρόπο στο παρελθον – αλλά το γεγονός οτι πολλοί κορυφαίοι υπουργοί δεν είχαν ιδέα για όσα έγιναν την Παρασκευή στις συνεχείς συσκέψεις Παπακωνσταντίνου – τρόϊκας.
Δεν είναι επίσης κρυφό πλέον οτι στην κυβέρνηση είναι πολλοί εκείνοι που δεν βλέπουν με καλό μάτι την αυτονομία που έχει αποκτήσει ο υπουργός Οικονομικών. Και μάλιστα κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης οι οποίοι αισθάνονται πολλές φορές εκτεθειμένοι αλλά και ανενημέρωτοι σε βασικά ζητήματα.
Και μέσα σε όλα αυτά υπάρχουν και οι φήμες οτι πλέον ο πρωθυπουργός αντιμετώπισε με οργή την καθυστέρηση του υπουργού Οικονομικών να τον ενημερώσει για τις διαθέσεις και τις απαιτήσεις της τρόϊκας.
Εκλογές στο βάθος;
Φυσικά και ένα τέτοιο ενδεχόμενο διαψεύδεται κατηγορηματικά ως είθισται από την κυβέρνηση.
Ωστόσο, από την ίδια την κυβέρνηση εκπορεύεται το σενάριο μέσα από την παρέµβαση της τρόικας και την προσπάθεια υποκατάστασης της κυβέρνησης ο Γιώργος Παπανδρέου να βρει πάτημα και επιχείρημα να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, ίσως και τον Μάρτιο.
Αυτό όμως θα εξαρτηθεί:
α) από την έκβαση της διαπραγµάτευσης για την παροχή στην Ελλάδα της επιµήκυνσης στην αποπληρωµή του δανείου των 110 δισ. ευρώ,
β) την θεσµοθέτηση του µόνιµου ευρωπαϊκού µηχανισµού στήριξης, ο οποίος θα σηµάνει το τέλος της αβεβαιότητας για τη χρεοκοπία της Ελλάδας.
Αν όλα αυτά «δεθούν» πριν την Σύνοδο Κορυφής στις 24 Μαρτίου, η οποία αναµένεται να λάβει τις σχετικές αποφάσεις, ο Γιώργος Παπανδρέου θα είχε στα χέρια του το ισχυρό χαρτί που χρειάζεται για να ζητήσει ανανέωση της λαϊκής εντολής.