Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Καταστράφηκαν τα συστήματα ψύξης δύο αντιδραστήρων στο εργοστάσιο Φουκουσίμα (Βίντεο) Αγνοούνται 9.500 ψυχές

Από: sigmalive
- Δραματικές ώρες για την Ιαπωνία και για ολόκληρο τον κόσμο
- Έχουν καταστραφεί τα συστήματα ψύξης δύο αντιδραστήρων στο εργοστάσιο Φουκουσίμα
- Νέα έκλυση ραδιενεργού ατμού σήμερα ώστε να γίνει αποσυμπίεση
Η ιαπωνική κυβέρνηση προειδοποίησε πως υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να σημειωθεί έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νο 1 εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου στον αντιδραστήρα 3.
Όπως έγινε γνωστό, είναι πιθανό να έχει ξεκινήσει η διαδικασία τήξης στους πυρήνες δύο αντιδραστήρων -1 και 3- στο πυρηνικό κέντρο Φουκουσίμα Νο1 στη ΒΑ Ιαπωνία. Και στους δύο αντιδραστήρες τα συστήματα ψύξης δεν λειτουργούν πια.




«Πιστεύουμε πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει συμβεί μία τήξη πυρήνος», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο. «Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε το τι γίνεται στον πυρήνα του αντιδραστήρα, αλλά εμείς παίρνουμε μέτρα έχοντας ως σημείο εκκίνησης την υπόθεση αυτή», πρόσθεσε.
Η ραδιενέργεια στις εγκαταστάσεις του Φουκουσίμα Νο1 μετράται στα 882 μικροσίβερτ την ώρα, ενώ για μικρό χρονικό διάστημα η ανώτερη τιμή είχε φθάσει στα 1.204 μικροσίβερτ/ώρα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιουκίο Εντάνο. Η Ιαπωνία έχει θέσει ως ωριαίο όριο έκθεσης τα 500 μικροσίβερτ, μονάδας μέτρησης του βιολογικού αντίκτυπου της ραδιενέργειας, ενημέρωσε ο Εντάνο.
Οι τεχνικοί στον πυρηνικό σταθμό πασχίζουν να αποτρέψουν την τήξη στους αντιδραστήρες, οι οποίοι έχουν χάσει και τα εφεδρικά συστήματα ψύξης μετά την σεισμική δόνηση των 8,9 Ρίχτερ την Παρασκευή. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, η στάθμη του νερού για την ψύξη έχει κατέλθει σε μεγάλο βαθμό, ώστε οι ραδιενεργές ράβδοι του πυρήνα βρίσκονται εκτεθειμένες έως και 3 μ.
Νωρίς το πρωί η ηλεκτρική εταιρεία Tepco ενημέρωσε την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας πως έχει τεθεί εκτός λειτουργίας το σύστημα ψύξης και στον αντιδραστήρα 3, καθιστώντας τον τόν έκτο που σταματά αφότου συνέβη η σεισμική δόνηση. Σήμερα, οι τεχνικοί θα επιχειρήσουν να απελευθερώσουν άλλη μία δόση ραδιενεργού ατμού από τον δεύτερο αντιδραστήρα στην ατμόσφαιρα, τόνισε ο Εντάνο.
Ψυχρό νερό έχει διοχετευθεί στο σύστημα ψύξης του αντιδραστήρα 3, τόνισε ο Εντάνο και προς ώρας τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι «πολύ μικρά και υπό έλεγχο».
Νεκροί και τραυματίες από την έκρηξη
Στο μεταξύ η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ανακοίνωσε ότι ένας τεχνικός έχασε τη ζωή του και άλλοι ένδεκα τραυματίστηκαν μετά την έκρηξη που σημειώθηκε χθες στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.Επικαλούμενη "τις ιαπωνικές αρχές", χωρίς άλλες διευκρινίσεις, η IAEA ανέφερε ότι ένας τεχνικός έχασε τη ζωή του και άλλη τέσσερις τραυματίστηκαν σε ατύχημα στο Φουκουσίμα-Νταΐνι, ενώ επτά τεχνικοί τραυματίστηκαν από την έκρηξη που σημειώθηκε στον αντιδραστήρα υπ' αριθμόν 1 στο Φουκουσίμα-Νταΐτσι.
Συγκεχυμένη η εικόνα για τον αριθμό των μολυσμένων
Μέχρι και 160 άτομα μπορεί να έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια που εκλύθηκε από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, ανέφερε ένας αξιωματούχος της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν συλλέξει οι τοπικές αρχές μέχρι στιγμής υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν εκτεθεί εννέα άτομα. Υπολογίζεται ότι ότι ο αριθμός αυτός θα φτάσει από 70 έως και 160.
Περίπου 200.000 άνθρωποι έχουν εκκενωθεί από τις περιοχές σε ακτίνα 20 χμ από το Φουκουσίμα. Οι αρχές έχουν καλέσει τον κόσμο να μένουν στα σπίτια τους και έχει μοιράσει ιώδιο που θεωρείται ότι προστατεύει από τη ραδιενέργεια.
400 φορές πάνω!
Ειδικοί στην βορειοανατολική επαρχία Μιγιάγκι στην Ιαπωνία ανακοίνωσαν πως μέτρησαν επίπεδα ραδιενέργειας 400 φορές πάνω από το κανονικό όριο, μεταδίδει το πρακτορείο Κιόντο. Εκπρόσωπος της τοπικής ηλεκτρικής εταιρείας Tohuku τόνισε πως οι αντιδραστήρες στην περιοχή είναι σώο. Τα αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας μετρήθηκαν στην περίμετρο του πυρηνικού σταθμού στην Οναγκάουα, αλλά πιστεύεται πως η ραδιενέργεια δεν προέρχεται από τις εγκαταστάσεις του.
Μέχρι στιγμής δεν υφίσταται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, διαβεβαιώνουν σε τηλεοπτικό τους ανακοινωθέν οι ειδικοί.
Θεωρείται πως η ραδιενέργεια οφείλεται στη διαρροή που μεταφέρθηκε με τον αέρα από την επαρχία Φουκουσίμα, όπου δύο πυρηνικά εργοστάσια υπέστησαν ζημιές από τον ισχυρό σεισμό 8,9 Ρίχτερ και όπου οι τεχνικοί πασχίζουν να αποτρέψουν μία ενδεχόμενη τήξη του πυρήνα των αντιδραστήρων.
----------------------------------------------------
(Τελευταία ενημέρωση 13.03.2011 11.00)
-Έλλειψη στην τροφοδοσία ηλεκτρικού ρεύματος προβλέπει η κυβέρνηση 
-Kαλεί τους χρήστες να μειώσουν την κατανάλωση
-Έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας 10 αντιδραστήρες στους πυρηνικούς σταθμούς Φουκουσίμα Νο1 και Νο2
-Σημαντικές οι οικονομικές επιπτώσεις από τον καταστροφικό σεισμό επισημαίνει η κυβέρνηση
-Ο σεισμός, μεγέθους 8,9 Ρίχτερ και το συνεπακόλουθο τσουνάμι έχουν καταστρέψει συνολικά το 8% του ΑΕΠ της τρίτης οικονομίας του κόσμου
Η διακοπή λειτουργίας πολλών πυρηνικών αντιδραστήρων, έπειτα από την καταστροφική σεισμική δόνηση που έπληξε την Ιαπωνία την Παρασκευή, ενδέχεται να προκαλέσει ελλείψεις στην τροφοδοσία σε ηλεκτρικό ρεύμα, ιδίως στην μείζονα περιοχή του Τόκιο, προειδοποίησε σήμερα η κυβέρνηση.
Εξ αυτού ορμώμενη, η κυβέρνηση κάλεσε τους χρήστες, και ιδίως τις επιχειρήσεις, να μειώσουν σημαντικά την κατανάλωση, προκειμένου να εξοικονομηθούν αποθέματα.
Η ηλεκτρική εταιρεία Tepco, που εξυπηρετεί το Τόκιο, έχει καλέσει από χθες τους χρήστες να μειώσουν την κατανάλωση, εκτιμώντας πως η ζήτηση θα ξεπεράσει τις δυνατότητες του δικτύου της.
Μεγάλο τμήμα της παράκτιας οικονομικής δραστηριότητας έχει ουσιαστικά νεκρωθεί και οι υποδομές έχουν καταστραφεί από τα ύψους 10μ. κύματα που έπληξαν την μητρόπολη του βορρά Σεντάι.
Αλλά και η περιοχή του Κάντο, λίγο νοτιώτερα, στην οποία περιλαμβάνεται και η πρωτεύουσα Τόκιο και η οποία αντιπροσωπεύει το 40% του ΑΕΠ έχει πληγεί σε σημαντικό βαθμό, όπως επίσης και η Ιιτσιχάρα, ανατολικά της πρωτεύουσας, όπου τα διυλιστήρια της πετρελαϊκής εταιρείας Cosmo Oil καταστράφηκαν εν μέρει από πυρκαγιές.
Πάντως στη στρατηγική από οικονομικής πλευράς ζώνη, η πλειονότητα των υποδομών και των κτηρίων άνθεξαν την δοκιμασία του σεισμού.
------------------------------------------------------------
(Τελευταία ενημέρωση 13.03.2011 09.11)
-Δραματικές ώρες για την Ιαπωνία και για ολόκληρο τον κόσμο
-Έχουν καταστραφεί τα συστήματα ψύξης δύο αντιδραστήρων στο εργοστάσιο Φουκουσίμα
-Επισήμως εννέα άτομα έχουν μολυνθεί από τη ραδιενέργεια
-Νέα έκλυση ραδιενεργού ατμού σήμερα ώστε να γίνει αποσυμπίεση
-Η ιαπωνική Κυβέρνηση προειδοποίησε σήμερα πως υπάρχει νέο μεγάλο ενδεχόμενο να σημειωθεί έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νο 1 εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου στον αντιδραστήρα 3.
-Τους 10.000 μπορεί να φθάσει ο αριθμός των νεκρών από τον καταστροφικό σεισμό

Η ιαπωνική Κυβέρνηση τόνισε σήμερα πως είναι πιθανό να έχει ξεκινήσει η διαδικασία τήξης στους πυρήνες των αντιδραστήρων 1 και 3 στο πυρηνικό κέντρο Φουκουσίμα Νο1, στην κατεστραμμένη από το σεισμό και το επακόλουθο τσουνάμι βορειανατολική περιοχή της χώρας.
Εξάλλου, Αμερικανοί επιστήμονες χαρακτήρισαν τη χρήση θαλασσινού νερού για ψύξη πυρηνικού αντιδραστήρα, όπως στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ως "πράξη απελπισίας", η οποία θυμίζει την καταστροφή στο Τσερνόμπιλ, τονίζουν Αμερικανοί επιστήμονες.
Η ραδιενέργεια στις εγκαταστάσεις του Φουκουσίμα Νο1 μετράται στα 882 μικροσίβερτ την ώρα, ενώ για μικρό χρονικό διάστημα η ανώτερη τιμή είχε φθάσει στα 1.204 μικροσίβερτ/ώρα, όπως ανακοίνωσε ο Εντάνο. Η Ιαπωνία έχει θέσει ως ωριαίο όριο έκθεσης τα 500 μικροσίβερτ, μονάδας μέτρησης του βιολογικού αντίκτυπου της ραδιενέργειας.
Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, η στάθμη του νερού για την ψύξη έχει κατέλθει σε μεγάλο βαθμό, ώστε οι ραδιενεργές ράβδοι του πυρήνα βρίσκονται εκτεθειμένες έως και 3 μ.

Μέχρι και 160 άτομα μπορεί να έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια που εκλύθηκε από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, ανέφερε σήμερα ένας αξιωματούχος της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας.
Στο μεταξύ, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ανακοίνωσε ότι ένας τεχνικός έχασε τη ζωή του και άλλοι ένδεκα τραυματίστηκαν μετά την έκρηξη που σημειώθηκε χθες στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα μετά το σεισμό και το τσουνάμι της Παρασκευής.

Η μετεωρολογική και γεωφυσική υπηρεσία της Ιαπωνίας αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμηση της για το μέγεθος του σεισμού που έπληξε τη χώρα την Παρασκευή, στους 9 βαθμούς, από 8,8.

Το γεωφυσικό ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) είχε αναφέρει ότι το μέγεθος της δόνησης, που προκάλεσε πολύ ισχυρό τσουνάμι, ήταν 8,9 βαθμών.
Γεωφυσικός της αμερικανικής υπηρεσίας είπε στο CNN ότι ο σεισμός μετακίνησε την Ιαπωνία κατά σχεδόν 2,4 μέτρα και μετέβαλε τον άξονα της γης κατά περίπου 8 εκατοστά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν συλλέξει οι τοπικές αρχές μέχρι στιγμής υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν εκτεθεί εννέα άτομα. Υπολογίζεται ότι ότι ο αριθμός αυτός θα φτάσει από 70 έως και 160.

Στα βορειοανατολικά, όπου βρισκόταν και το επίκεντρο της καταστροφής, οι αρχές έχουν χάσει επαφή με δεκάδες χιλιάδες κατοίκους μετά τον σεισμό και το τσουνάμι, από το οποίο καταστράφηκαν πολλά κτήρια και παρασύρθηκαν πολυάριθμοι άνθρωποι.
 

-----------------------------------------
(Τελευταία ενημέρωση 19.10)
- Θα φτάσουν τους 1.700 οι νεκροί λένε οι αρχές
- 300.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους
- Ολόκληρα χωριά έχουν σβηστεί από τον χάρτη
- 1,5 εκατομμύριο σπίτια χωρίς νερό
- 5,1 εκατομμύρια χωρίς ηλεκτρικό 
-Τουλάχιστον 3 Ιάπωνες εκτέθηκαν σε ραδιενέργεια
-Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επιβεβαίωσε σήμερα ότι μέχρι στιγμής 621 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί εξαιτίας του καταστροφικού σεισμού. Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί.
Αυξάνεται δραματικά ο απολογισμός των θυμάτων στη χώρα, μετά τον ισχυρότατο σεισμό των 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το τσουνάμι 10 μέτρων που ακολούθησε. Οπως μετέδωσε το πρακτορείο Kyodo μόνο στην πόλη Μινιμασανρίκου υπάρχουν 9.500 αγνοούμενοι!
Σύμφωνα με το νέο προσωρινό απολογισμό που διέθεσε στον Τύπο η αστυνομία, ο αριθμός των νεκρών στη βορειοανατολική Ιαπωνία ξεπερνά τους 703. Ωστόσο, τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης υπολογίζουν τους νεκρούς σε περισσότερους από 1.300.
Ο ιαπωνικός στρατός ανακοίνωσε εξάλλου ότι ανακάλυψε 300-400 πτώματα στο λιμάνι Ρικουζεντακάτα, στα νοτιοανατολικά της Ιαπωνίας, το οποίο επλήγη από το καταστροφικό τσουνάμι.

Περίπου 784 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται στους 1.128, αναφέρει στον απολογισμό της η αστυνομία.
Όπως ανακοινώθηκε από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, η Ιαπωνία ζήτησε βοήθεια από το Λονδίνο για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του σεισμού. Εκπρόσωπος του υπουργείου επιβεβαίωσε ότι το Τόκιο απηύθυνε το συγκεκριμένο αίτημα προς τη βρετανική κυβέρνηση.
Και ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε σήμερα στο BBC: «Συζητάμε με την ιαπωνική κυβέρνηση. Μας ζήτησε βοήθεια. Εξετάζουμε τις λεπτομέρειες και σήμερα θα τις ανακοινώσουμε».
Εντωμεταξύ το βρετανικό ΥΠΕΞ προειδοποίησε τους βρετανούς πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Τόκιο και στα βορειοανατολικά της Ιαπωνίας.
Σήμερα αναμένονται στην Ιαπωνία οι πρώτες ομάδες διάσωσης από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από τη Νέα Ζηλανδία, τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ.
Παράλληλα, ο ΟΗΕ στέλνει 9 ειδικούς στη χώρα για να βοηθήσουν τα σωστικά της συνεργεία. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ επεσήμαναν ότι δύο από τους απεσταλμένους του οργανισμού ειδικεύονται στο περιβάλλον.
«Είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε οτιδήποτε ζητήσει η Ιαπωνία», δήλωσε η Ελίζαμπεθ Μπιρς από το γραφείο του ΟΗΕ για το Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.
----------------------------------
H εταιρεία ηλεκτροδότησης της Ιαπωνίας Tokyo Electric Power Co (TEPCO), η οποία διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα 1, όπου νωρίτερα σημειώθηκε έκρηξη, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να γεμίσει τον αντιδραστήρα με θαλασσινό νερό σε μία προσπάθεια να τον ψύξει και να μειώσει την πίεση της μονάδας, όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπο της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιουκίο Εντάνο.
Ο Εντάνο δήλωσε εξάλλου ότι θα χρειαστούν 5 με 10 ώρες μέχρι να γεμίσει το κέλυφος του αντιδραστήρα με θαλάσσιο νερό και περίπου 10 ημέρες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, εξαιτίας του μειούμενου επιπέδου ψυκτικού ύδατος εκλύθηκε υδρογόνο το οποίο διέρρευσε στο κενό μεταξύ του κτιρίου και του περιβλήματος. Η έκρηξη σημειώθηκε όταν το υδρογόνο αναμείχθηκε με το οξυγόνο που υπήρχε εκεί.
  • Ακόμη 400 πτώματα ανακάλυψε ο στρατός
  • Eργάτες τραυματίστηκαν από την έκρηξη στον αντιδραστήρα
  • Τα κύμματα από το τσουνάμι έφτασαν στη Χιλή
  • 703 νεκροί ο επίσημος απολογισμός θυμάτων
  • Ζώνη ασφαλείας 20χλμ έφτιαξαν γύρω από τον αντιδραστήρα
 (Τελευταία ενημέρωση 12.30)
 Έκρηξη σημειώθηκε στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα ως αποτέλεσμα της διακοπής λειτουργίας του συστήματος ψύξης του αντιδραστήρα. Τα ιαπωνικά πρακτορεία μεταδίδουν πως μέρος του κτηρίου έχει καταρρεύσει και ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή είναι 20 φορές υψηλότερα από το κανονικό. Οι ιαπωνικές αρχές αύξησαν τη ζώνη αποκλεισμού στα 20 km.
 Την ώρα που όλος ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στρατιώτες στην πόλη Ρικοζεντακάτα έκαναν μία μακάβρια ανακάλυψη. Στα παράλια βρήκαν 300 με 400 πτώματα όπως μεταδίδει η κρατική τηλεόραση. 

Δείτε εικόνες από την καταστροφή που προκάλεσε ο χθεσινός σεισμός 
Η έκρηξη στο Φουκουσίμα ήταν πολύ ισχυρή και προκάλεσε την κατάρευση του ενός αντιδραστήρα. Τέσσερις εργαζόμενοι έχουν τραυματιστεί. Η ραδιενέργεια που εκλύθηκε σε μία ώρα από τον ιαπωνικό πυρηνικό αντιδραστήρα Φουκουσίμα Νο1, που καταστράφηκε έπειτα από έκρηξη που οφείλεται σε μετασεισμό, αντιστοιχεί στο ανώτατο ετήσια αποδεκτό όριο, μεταδίδει το πρακτορείο Κιόντο.

Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης «σούπερ πυροσβέστες» πρόκειται να αποσταλούν στις εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα, για να αντιμετωπίσουν την έκτακτη αυτή περίσταση. Παράλληλα η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) δηλώνει εις γνώση των ειδήσεων που μεταδίδονται για την έκρηξη στον Φουκουσίμα και έχει ζητήσει επειγόντως στοιχεία από τις πυρηνικές αρχές της Ιαπωνίας.
Tο πρακτορείο Τζίτζι μετέδωσε πως σημειώθηκε έκρηξη στον πληγέντα από τον σεισμό αντιδραστήρα τύπου Νταΐτσι 1, ηλικίας 40 ετών, και οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πολυάριθμους τραυματισμούς εργαζομένων και μεγάλη διαρροή ραδιενέργειας που έχει αναγκάσει τις αρχές να εκκενώσει μία ζώνη άνω των 10 χλμ και να καλέσει τους κατοίκους να κλεισθούν στα σπίτια τους. 
Ειδικοί και δημοσιογράφοι του δικτύου κάλεσαν επίσης όσους από τους κατοίκους βρίσκονται εκτός οικίας να προστατεύσουν το αναπνευστικό τους σύστημα καλύπτοντάς το με ένα βρεγμένο μαντήλι και να καλυφθούν όσο το δυνατόν καλλίτερα ώστε να αποφεύγεται η απευθείας έκθεση του δέρματος με τον αέρα.
Σύμφωνα με την ηλεκτρική εταιρεία του Τόκιο (Tepco), η έκρηξη σημειώθηκε μετά από μετασεισμό και η σκεπή και οι τοίχοι του κτηρίου που στέγαζαν τον αντιδραστήρα κατέρρευσαν, μεταδίδει το ΝΗΚ.
Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων


Μέχρι στιγμής οι ιαπωνικές αρχές αναφέρουν πως ο αριθμός των θυμάτων από τον χθεσινό καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι που έπληξε τις βορειοανατολικές ακτές της χώρας έχει ανέλθει στους 703. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως ο αριθμός αναμένεται να ξεπεράσει τους χίλιους. 
Ισχυροί μετασεισμοί καταγράφηκαν εξάλλου και μετά την κύρια δόνηση των 8,9 Ρίχτερ, σύμφωνα με το αμερικανικό γεωφυσικό Ινστιτούτο(USGS). Σύμφωνα με την 
ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία ένας ισχυρός μετασεισμός 6,7 Ρίχτερ (6,2 σύμφωνα με το USGS) σημειώθηκε σήμερα στις 04.00 τοπική ώρα (21.00, χθες, ώρα Ελλάδος) στην περιοχή της Νιιγκάτα, επίσης στα βορειονατολικά, αλλά στην αντίθετη φορά από τις κατεστραμμένες περιοχές.
Παράλληλα σεισμικές δονήσεις έως και 6,8 Ρίχτερ έχουν αναφερθεί στις ανατολικές ακτές της νήσου Χόνσου, όπως μεταδίδει σήμερα το αμερικανικό Ινστιτούτο, ενώ 
τουλάχιστον πέντε μετασεισμοί έντασης μεγαλύτερης των 5,5 Ρίχτερ καταγράφηκαν μέσα σε μία ώρα περί το μεσημέρι (05.00 ώρα Ελλάδος).
Παραμένει ο συναγερμός για το τσουνάμι
Τα πρώτα κύματα από το παλιρροϊκό κύμα που δημιουργήθηκε από τη σεισμική δόνηση στα ανοικτά της Ιαπωνίας έφθασαν στη διάρκεια της νύκτας και στη Χιλή, σχεδόν 24 ώρες μετά τον σεισμό, αλλά ο κυματισμός ήταν μικρός και "δεν προκάλεσε σημαντικές ζημιές", τόνισαν οι αρχές. 
"Τα πρώτα κύματα από το τσουνάμι έφθασαν στα παράλια" της Αρίκα, της Ικίκε, της Αντοφαγάστα, στα βόρεια της χώρας, σε απόσταση 1.100 χλμ από το Σαντιάγο, ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Ροδρίγο Ινσπέτερ στις 06.00 ώρα Κύπρου. Από την άφιξή τους προκλήθηκαν "ελαφρές διακυμάνσεις στο επίπεδο της θάλασσας". 
Ωστόσο, ο Υπουργός επεσήμανε πως πολλές "ακολουθίες κυμάτων" πρόκειται να ενσκήψουν ακόμη. Οσον αφορά τις νήσους του Πάσχα, το πρώτο χιλιανό έδαφος που επλήγη από τα κύματα, σε απόσταση 3.500 χλμ από τις ηπειρωτικές ακτές της χώρας, "η εκτίμηση είναι πως οι ακολουθίες κυμάτων έχουν περάσει καθ' ολοκληρίαν", τόνισε ο Ινσπέτερ. Τα κύματα έφθασαν σε ύψος το 1,16 μ. πάνω από το κανονικό επίπεδό τους και δεν προκάλεσαν μεγάλες ζημιές, πρόσθεσε. 
Ο συναγερμός για το τσουνάμι ενδέχεται να αυξηθεί μέσα στο επόμενο δίωρο για προληπτικούς λόγους στη μικρή νήσο με τους 4.000 κατοίκους. Το ένα τρίτο εξ αυτών είχε απομακρυνθεί από τις παράλιες ζώνες χθες το απόγευμα, προς το αεροδρόμιο Ματάβερι, σε ύψος 45 μ από την επιφάνεια της θάλασσας, κοντά στην κυριότερη πόλη της νήσου κνγκα Ρόα.