Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Ελεγχοι πυρηνικών εργοστασίων σε Κίνα, Γαλλία, Γερμανία

Από: nooz
Κίνα, Γαλλία και Γερμανία διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τα πυρηνικά τους εργοστάσια, μετά το σεισμό στην Ιαπωνία και εντείνουν τους ελέγχους.
Ειδικότερα, το κινεζικό υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι ο σεισμός δεν είχε απολύτως καμιά επίπτωση στα πυρηνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια της Κίνας, αλλά παρ' όλ' αυτά η κυβέρνηση ζήτησε να ενταθούν οι έλεγχοι.
Έλεγχοι για τα επίπεδα ραδιενέργειας διενεργήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα και «προς το παρόν δεν έχουμε ανακαλύψει οποιαδήποτε αφύσικη έκλυση ραδιενέργειας», αναφέρει η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου (www.mep.gov.cn). 


Οι υπηρεσίες περιβαλλοντικής προστασίας αύξησαν το επίπεδο επαγρύπνησης και εντέλλονται να αναφέρουν οποιαδήποτε ασυνήθιστη ένδειξη αμέσως, επισημαίνεται. «Το υπουργείο θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά αυτό το συμβάν», προστίθεται σχετικά με την κατάσταση στα ιαπωνικά πυρηνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια.

Στην Κίνα λειτουργούν 13 αντιδραστήρες με συνολική ηλεκτροπαραγωγική δυνατότητα 10,8 γιγαβάτ. Ο επίσημα καθορισμένος στόχος της Κίνας όσον αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια παραμένει στα 40 γιγαβάτ, ποσότητα που δεν υπερβαίνει το 5% του συνολικού της ενεργειακού δυναμικού, αλλά θα αρκούσε για την ηλεκτροδότηση όλης της Ισπανίας. Πάντως αξιωματούχοι έχουν πει πως το Πεκίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει την ποσότητα στα 80 γιγαβάτ ή περισσότερα ως το 2020.

Στην Κίνα δεν έχει σημειωθεί ποτέ σοβαρό πυρηνικό δυστύχημα, αν και σε ορισμένα από τα πυρηνικά της εργοστάσια έχουν καταγραφεί διαρροές ραδιενέργειας κατά καιρούς. Σε ένα εργοστάσιο στην πόλη Σένσιεν, στη νότια Κίνα, είχε σημειωθεί το 2010 έκλυση ραδιενέργειας, αλλά σύμφωνα με τις αρχές η κατάσταση ελέγχθηκε γρήγορα και η διαρροή ήταν περιορισμένη.

Ο Γάλλος υπουργός Βιομηχανίας Μπεσόν υπεραμύνθηκε το Σάββατο της ασφάλειας των Γαλλικών πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων όταν του τέθηκε το θέμα υπό το φως του μετασεισμικού πυρηνικού ατυχήματος στην Ιαπωνία.

«Όλα τα Γαλλικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια σχεδιάστηκαν λαμβανομένων υπόψη του σεισμικού κινδύνου και του κινδύνου πλημμύρων», δήλωσε μετά από μια εσπευσμένη συνάντηση με στελέχη της εγχώριας πυρηνικής βιομηχανίας, μετά το ατύχημα στο Ιαπωνικό πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα.

Η υπουργός Οικολογίας Ναταλί Κοσιουκό-Μοριζέ παρέστη επίσης στη συνάντηση με κορυφαία στελέχη των μεγαλύτερων εταιριών του τομέα.

Στη Γαλλία σήμερα λειτουργούν 58 πυρηνικοί αντιδραστήρες, οι οποίοι καλύπτουν το 80% των ενεργειακών αναγκών της χώρας.

«Αυτός ο καταστροφικός σεισμός δείχνει ότι η πυρηνική [βιομηχανία] είναι ένας γίγαντας με πήλινα πόδια», αντέτεινε η γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση Get out of Nuclear, η οποία τόνισε ότι δεν έχουν κατασκευαστεί όλα τα γαλλικά πυρηνικά εργοστάσια ώστε να είναι σε θέση να αντέχουν σε ισχυρούς σεισμούς.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, προσπάθησε να καθησυχάσει τους Γερμανούς εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μετά το ατύχημα που συνέβη στην Ιαπωνία, στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

«Είναι αδιανόητο να πληγεί η Γερμανία από τις συνέπειες αυτού του ατυχήματος», είπε η Μέρκελ μετά τη λήξη της συνάντησης που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών, Περιβάλλοντος και Εσωτερικών για να συζητήσουν το θέμα. «Είμαστε πολύ μακριά από την Ιαπωνία», τόνισε. 

Ωστόσο, η καγκελάριος υποσχέθηκε ότι θα γίνει ενδελεχής έλεγχος στα γερμανικά πυρηνικά εργοστάσια λέγοντας ότι «αυτό που συνέβη στην Ιαπωνία είναι σημείο καμπής για όλο τον κόσμο». 

 Η γερμανική κυβέρνηση είχε συμφωνήσει στα τέλη του 2010 να παρατείνει τη χρήση των 17 πυρηνικών εργοστασίων της, εγκαταλείποντας το σχέδιο σταδιακής αποδέσμευσης της χώρας από την πυρηνική ενέργεια που είχε προωθήσει ο προκάτοχος της Μέρκελ, Γκέρχαρντ Σρέντερ. Με βάση τη συμφωνία αυτή το παλαιότερο πυρηνικό εργοστάσιο θα λειτουργήσει για άλλα οκτώ χρόνια μετά το 2021, ενώ όσα είναι νεότερης κατασκευής θα παρατείνουν τη λειτουργία τους για άλλα 14 χρόνια.