Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Στήριξη των Κυπρίων εργαζομένων στους Έλληνες χαλυβουργούς


Στήριξη των Κυπρίων εργαζομένων στους Έλληνες χαλυβουργούςΤη στήριξη και αλληλεγγύη των Κυπρίων εργαζομένων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στους απεργούντες εδώ και τρεις περίπου μήνες Ελληνες χαλυβουργούς εξέφρασαν ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης και ο Μεχμέτ Σεΐς, Πρόεδρος της τουρκοκυπριακής συνδικαλιστικής οργάνωσης ΝΤΕΒ-ΙΣ, με χαιρετισμούς τους στη συναυλία αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΠΕΟ στη Λευκωσία για τους απεργούς της Ελληνικής Χαλυβουργίας.
«Είναι κοινά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εμείς οι εργαζόμενοι και για αυτό θέλω να τονίσω», είπε ο κ. Σεΐς, «ότι κοινός είναι και ο αγώνας μας». «Χαιρετίζουμε την τιμημένη αντίσταση των Ελλήνων εργαζομένων στην Χαλυβουργία», δήλωσε ο κ. Σεΐς, τονίζοντας πως «ο αγώνας τους είναι αγώνας όλων των εργαζομένων», σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.

«Ο στόχος μας είναι η εξασφάλιση ενός κόσμου για τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους, στον οποίο θα ζήσουν σε συνθήκες ειρήνης και ευημερίας, ενός κόσμου χωρίς πόλεμο και εκμετάλλευση, χωρίς φόβους και ανησυχίες για το μέλλον».
«Η απαίτηση μας για ειρήνη», δήλωσε ο κ. Σεΐς, «έχει επίσης σημαντική θέση στον αγώνα μας, στον αγώνα των Κυπρίων εργαζομένων. Η χώρα μας», πρόσθεσε, «παραμένει ακόμη διαιρεμένη και, παρά τις μέχρι σήμερα συνεχιζόμενες συνομιλίες, δεν έχουμε φθάσει ακόμη στην πολυπόθητη λύση του Κυπριακού».
«Ο αγώνας για την ειρήνη», όπως ανέφερε ο κ. Σεΐς, «είναι αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα της εργατικής τάξης για εργασία και ψωμί και στη χώρα μας, δυστυχώς, το Κυπριακό παραμένει ακόμη άλυτο, πάρα τις μέχρι σήμερα προσπάθειες για την επίλυσή του».
«Τον αγώνα μας για την ειρήνη πρέπει να τον ενδυναμώσουμε και να τον κάνουμε κοινό μας αγώνα», δήλωσε ο κ. Σεΐς, τονίζοντας πως «η ειρήνη στην Κύπρο θα είναι προς όφελος όλων των λαών, όπως της Κύπρου, της Ελλάδας, της Τουρκίας και όλης της ευρύτερης περιοχής».
«Είμαστε απόψε εδώ», δήλωσε εκ μέρους της ΠΕΟ ο κ. Κυρίτσης, «για να στηρίξουμε τους απεργούς της Ελληνικής Χαλυβουργίας και να τους εκφράσουμε, με αυτό τον τρόπο, την ταξική αλληλεγγύη μας».
Όπως είπε ο ΓΓ της ΠΕΟ, οι βιομήχανοι και εργοδότες και εδώ στη Κύπρο, ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες, δείχνουν την ίδια σπουδή και, παρά το γεγονός ότι το συνδικαλιστικό κίνημα έχει δείξει μεγάλη υπομονή και διάθεση διαλόγου και συνδιαλλαγής για να αντιμετωπισθούν νηφάλια προβλήματα πραγματικά εκεί και όπου δημιουργούνται, η ΟΕΒ έχει επιλέξει ένα δρόμο επικίνδυνο και ανεύθυνο.
«Κατά παράβαση κάθε έννοιας συλλογικής διαπραγματεύσεις και έξω από κάθε αρχή», όπως είπε ο κ. Κυρίτσης, η ΟΕΒ «προχωρεί με σημερινή της ανακοίνωση και καθοδηγεί τους εργοδότες για να παγώσουν τους μισθούς και να μην καταβάλουν, όπως οφείλουν, την ΑΤΑ, παρ’ όλο που είχαν δημόσια δεσμευθεί ότι δεν πρόκειται να θέσουν τέτοιο θέμα».
«Αυτή η συμπεριφορά», δήλωσε ο κ. Κυρίτσης, «είναι αυθαίρετη και μονομερής και έτσι πρόκειται να αντιμετωπισθεί από το συνδικαλιστικό κίνημα».
Κανένας, είπε ο κ. Κυρίτσης, «δεν επιθυμεί τη σύγκρουση και την αντιπαράθεση σε αυτές τις δύσκολες για τον τόπο συνθήκες, δεν πρόκειται όμως να γίνει αποδεκτή η στάση των εργοδοτών, οι οποίοι δείχνουν ξεκάθαρα ότι εκείνο που επιδιώκουν δεν είναι να συζητήσουν μαζί μας και να συνεργασθούν για αντιμετώπιση πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν κάποιες επιχειρήσεις, αλλά θέλουν να χρησιμοποιήσουν τον φόβο των απολύσεων και της ανεργίας, για να επιτεθούν σε δικαιώματα και συλλογικές συμφωνίες που έχουν και τη δική τους υπογραφή».
Στη διάρκεια της συναυλίας υπήρξε πώληση κουπονιών οικονομικής ενίσχυσης των Ελλαδιτών απεργών στη χαλυβουργία. «Η χρηματική εισφορά, που θα είναι το προϊόν αυτής της εκδήλωσης», είπε ο ΓΓ της ΠΕΟ, «ελπίζουμε ότι θα είναι μια βοήθεια για να στηρίξει του ηρωικούς απεργούς στον σκληρό και δύσκολο αγώνα τους».
Απευθυνόμενος στους Χρήστο Κατσιώτη (Μέλος της Γραμματείας του Πανελλήνιου Αγωνιστικού Μετώπου – ΠΑΜΕ) και Γιώργο Σιφωνιό (Πρόεδρο του Σωματείου Ελλήνων Χαλυβουργών), ο κ. Κυρίτσης τούς καλωσόρισε στην Κύπρο και στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΠΕΟ, στην οποία, όπως ανέφερε, έχουν οργανωθεί και προετοιμασθεί πάμπολλοι εργατικοί αγώνες.
«Σας παρακαλούμε», πρόσθεσε ο κ. Κυρίτσης, «να μεταφέρετε στους απεργούς χαλυβουργούς ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον ωραίο αγώνα που δίνουν, ότι είμαστε δίπλα τους και ότι αντλούμε δύναμη από αυτούς».
«Αυτός ο ηρωικός αγώνας των 400 Ελλήνων συναδέλφων μας, ο οποίος έχει γίνει υπόθεση ολόκληρης της εργατικής τάξης», όπως ανέφερε ο κ. Κυρίτσης, «αναδεικνύει ξανά την μεγάλη αξία της αλληλεγγύης ανάμεσα στους εργαζομένους, τόσο της ηθικής αλληλεγγύης και συμπαράστασης όσο και της υλικής».
«Αυτήν ακριβώς την ανάγκη για ηθική και υλική αλληλεγγύη νοιώσαμε και εμείς ως ΠΕΟ και αυτή μας ώθησε», είπε ο κ. Κυρίτσης, «να συνδιοργανώσουμε αυτήν τη συναυλία μαζί με τα τουρκοκυπριακά συνδικάτα DEV-IS, KTAMS, KTOS, KTOEOS και ΒΕΣ, με τα οποία είμαστε μαζί μέλη στην ΠΣΟ».
«Για να αλλάξει αυτή η κατάσταση», συνέχισε ο κ. Σεΐς, «πρέπει να ενεργοποιηθούμε εμείς οι εργαζόμενοι».
«Τα αδέλφια μας, οι εργαζόμενοι στη χαλυβουργία στην Ελλάδα, άναψαν την φλόγα του αγώνα και εμείς», τόνισε ο κ. Σεΐς, «πρέπει να ενισχύσουμε μαζί τους τη διεθνή μας ενότητα, τον αγώνα και την αλληλεγγύη».
Αντανάκλαση: kathimerini.com.cy