Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Κουνάει μόνο τα μάτια της και απαιτούν τη μετακίνησή της...

...για να εξεταστεί από ψυχίατρο παρότι πάσχει από νευρολογική ασθένεια
Από πρόσφατη κινητοποίηση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και συγγενών τους
 που κατήγγειλαν τα «σφαγεία» των ΚΕΠΑ
Μπορεί να κουνήσει μόνο τα μάτια της. Κι όμως η διεύθυνση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ζητά τη μετακίνησή της για να εξεταστεί και μάλιστα από ...ψυχίατρο, παρότι πάσχει από νευρολογική νόσο! Την ίδια ώρα, από το Σεπτέμβρη του 2012 της έχει κοπεί το προνοιακό επίδομα και θα παραμείνει χωρίς επίδομα μέχρι να βγει η απόφαση του ΚΕΠΑ.
Η 47χρονη Αικατερινή Παπαδοπούλου πάσχει από Νόσο του Κινητικού νευρώνα εδώ και 7 χρόνια και ζει στην Κόρινθο. Η ιατρική γνωμάτευση είναι -δυστυχώς- ξεκάθαρη: «Πλήρης ανικανότητα ορθοστάτησης και βάδισης. Πλήρης αναρθρία... 

Αναπνέει με αναπνευστήρα μέσω τραχειοστομίας... Η μοναδική κινητική λειτουργία που διασώζεται είναι η οφθαλμοκίνηση. Η ασθενής πληρεί την κλινική εικόνα της ακινητικής βωβότητας».
Εξαρχής, ήταν βέβαιο πως το κυνήγι των «ανάπηρων - μαϊμού» που έχουν εξαπολύσει οι τελευταίες κυβερνήσεις θα ήταν απάνθρωπο και με μοναδικό στόχο τις περικοπές σε επιδόματα, συντάξεις, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Δε διαθέτουν καν το απαραίτητο επιστημονικό και ιατρικό προσωπικό για να στελεχωθούν οι Επιτροπές, παρότι ενδιαφέρονται -υποτίθεται- να πιαστούν όσοι δεν είναι ανάπηροι.

Δε διαθέτουν καν ομάδες γιατρών που θα επισκέπτονται όσους ασθενείς δεν μπορούν να μετακινηθούν. Ο χρόνος αναμονής στα ΚΕΠΑ φτάνει τους 6 - 8 μήνες και κατά τη διάρκεια αυτή κόβονται επιδόματα, συντάξεις, ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Και φυσικά κατάληξη όλου αυτού του κυνικού κυνηγητού δεν είναι να ωφεληθούν οι ανάπηροι, οι χρόνια πάσχοντες και οι οικογένειές τους, αντίθετα προσθέτουν νέα εμπόδια στο Γολγοθά τους.
Είναι χαρακτηριστικό πως η αίτηση για εξέταση της ασθενούς στο σπίτι κατατέθηκε από την οικογένειά της στις 28/2/2012 και σχεδόν ένα χρόνο μετά -στις 15/2/2013- έλαβε απάντηση πως πρέπει να παρουσιαστεί στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ Κορίνθου, όπου συνεδριάζει το ΚΕΠΑ. Στο μεταξύ, η κόρη της κινδυνεύει να χάσει τις ευνοϊκότερες ρυθμίσεις που δικαιούται στις πανελλαδικές εξετάσεις χωρίς την πιστοποίηση αναπηρίας της μητέρας της.
Δεν αρκεί το δράμα, οι δυσκολίες από την εμπορευματοποιημένη Υγεία - Πρόνοια και η στεναχώρια της κάθε οικογένειας, πρέπει και να πασχίζει να αποδείξει και να φωνάζει πως ο άνθρωπός τους πάσχει από μια ανίατη ασθένεια: «Η νόσος από την οποία πάσχει δεν γίνεται καλά πουθενά στη Γη, είναι ανίατη η ασθένεια, δυστυχώς», σημειώνει σε επιστολή του προς τη Διεύθυνση Αναπηρίας και το υπουργείο Εργασίας ο σύζυγος της ασθενούς,Δημήτρης Ανδριανάκος και συμπληρώνει: 

«Γιατί δεν κάνετε πιο εύκολη τη ζωή των ΑμεΑ; Δεν προτίθεμαι να θέσω τη ζωή της συζύγου μου σε κίνδυνο και επιμένω να ζητώ επίσκεψη της επιτροπής του ΚΕΠΑ στο σπίτι».
Αντανάκλαση: Ριζοσπάστης