Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Χαλκιδική: Νέα κινητοποίηση των κατοίκων σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Συνεχίζουν, οι κάτοικοι της Χαλκιδικής, τον αγώνα τους ενάντια στην επένδυση μεταλλουργίας χρυσού της «Ελληνικός Χρυσός» και την παράδοση του ορυκτού πλούτου της περιοχής τους στις πολυεθνικές, με νέο συλλαλητήριο που οργανώνουν σήμερα στις 11.30 το πρωί στην πλατεία Δημαρχείου της Θεσσαλονίκης. Η κινητοποίηση οργανώνεται σε συντονισμό με τις επιτροπές αγώνα της Θράκης και του Κιλκίς, που παλεύουν ενάντια στα χρυσωρυχεία που σχεδιάζει η «ELDORADO» στις περιοχές τους.
Στη Θράκη, την Τρίτη 12 Μάρτη, προγραμματίζεται νέο συλλαλητήριο στην πλατεία της Κομοτηνής, με πρωτοβουλία της διανομαρχιακής επιτροπής αγώνα Ροδόπης – Έβρου.
Την αυταρχική και βάρβαρη επίθεση της κυβέρνησης σε βάρος του λαού και της νεολαίας της Ιερισσού στη Χαλκιδική, με πρόσχημα την προβοκατόρικη εμπρηστική επίθεση στις Σκουριές και με στόχο να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των κατοίκων της περιοχής, καταγγέλλουνμε ανακοινώσεις τους η ΕΛΜΕ Χαλκιδικής και η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.
Συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια Πολυγύρου χθες Παρασκευή
Την Παρασκευή, συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια Πολυγύρου, όπου δικάζονταν οι συντοπίτες τους, πραγματοποίησαν από νωρίς το πρωί οι κάτοικοι της Ιερισσού και των γύρω χωριών που παλεύουν ενάντια στην επένδυση μεταλλουργίας Χρυσού της «Ελληνικός Χρυσός».
Με την κινητοποίηση αυτή κατήγγειλαν την ωμή τρομοκρατία και καταστολή της κυβέρνησης σε βάρος του αγώνα τους και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους διωκόμενους κατοίκους.
Στα δικαστήρια Πολυγύρου, για να δικαστούν στο αυτόφωρο είχαν οδηγηθεί οι 4 κάτοικοι της Ιερισσού ηλικίας 23, 44, 43 και 44 ετών, που συνελήφθησαν το βράδυ της Πέμπτης μετά από τις έρευνες που έγιναν στα σπίτια τους και σε αποθηκευτικούς χώρους όπου βρέθηκαν 2 κυνηγετικά όπλα χωρίς άδεια, τα οποία στάλθηκαν για εργαστηριακή εξέταση, 3 ασύρματοι και 27 κροτίδες. Οι 4 θα δικάζονταν για τα πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα. Ζήτησαν και πήραν αναβολή και θα δικαστούν στις 20 Μάρτη.
Νωρίτερα, το πρωί είχε αναβληθεί η δίκη 4 ακόμη κατοίκων της περιοχής που είχαν συλληφθεί τον περασμένο Σεπτέμβρη στο πλαίσιο της κινητοποίησης που έγινε στις Σκουριές, καθώς ο ένας εκ των 4, κατά τη διάρκεια της δίκης, παρουσίασε έντονες αρρυθμίες και αναπνευστικά προβλήματα και οδηγήθηκε στο νοσοκομείο. Η δίκη θα γίνει το Γενάρη του 2014. Κατηγορούνταν για στάση, διατάραξη κοινής ειρήνης και απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης.
Οι προσαγωγές κατοίκων που έχουν ξεπεράσει τις 115, συνεχίστηκαν και την Παρασκευή. Είχαν κληθεί να παρουσιαστούν κάτοικοι από τη Μεγάλη Παναγιά και την Ιερισσό.
Σύσκεψη στο δικαστικό μέγαρο
Ακόμα, την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης, η σύσκεψη που συγκάλεσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, μετά από την παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν οι δικηγόροι που συμπαρίστανται στους αγωνιζόμενους κατοίκους της περιοχής.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των πλευρών που κλήθηκαν (ΕΛ.ΑΣ., «Ελληνικός Χρυσός», Συντονιστικό Αγώνα κατοίκων, δικηγόροι).
Κάτοικοι και δικηγόροι κατήγγειλαν την τρομοκρατική πρακτική της αστυνομίας, την πολιορκία του χωριού και τις επιθέσεις με χημικά σε βάρος των κατοίκων, τις μαζικές προσαγωγές, τις πολύωρες κρατήσεις και ανακρίσεις, την παράνομη λήψη γενετικού υλικού.
Ο εισαγγελέας συνέστησε να τηρούνται οι διατάξεις του κώδικα ποινικής δικονομίας και των άρθρων του συντάγματος και ο εκπρόσωπος της αστυνομίας δεσμεύθηκε για διακριτή παρουσία των δυνάμεών της.
Αντανάκλαση: 902