Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Σε θέσεις μάχης οι αγρότες στη Λάρισα: «Δεν θα επιτρέψουμε κατασχέσεις χωραφιών»

Σε θέσεις μάχης οι αγρότες στη Λάρισα: «Δεν θα επιτρέψουμε κατασχέσεις χωραφιών»
Κλιμάκωση και κορύφωση των κινητοποιήσεων των αγροτών τον Ιανουάριο αποφασίστηκε στην πανελλαδική σύσκεψη της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα.

Στη σημερινή σύσκεψη τέθηκε το πλαίσιο διεκδικήσεων των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων, που ξεκίνησαν πριν λίγες μέρες στη Λάρισα με παραστάσεις διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ, ενώ οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν τον Ιανουάριο, όπου θα παρθεί η απόφαση για την κάθοδο των αγροτών στους δρόμους με μπλόκα.
Σε πρώτο στάδιο έχει οριστεί για τις 10 Δεκεμβρίου πανθεσσαλική διαμαρτυρία αγροτών στην Λάρισα και ο στόχος είναι την ίδια ημερομηνία να γίνουν αντίστοιχες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και στις λοιπές περιφέρειες.

Μεταξύ των μορφών διαμαρτυρίας που προγραμματίζονται είναι επίσης και παραστάσεις έξω από υποκαταστήματα της πρώην Αγροτικής Τράπεζας με αφορμή επιστολές που δέχονται οι αγρότες για αποπληρωμή δανείων.
Όπως, τονίστηκε από τον πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) Ρίζο Μαρούδα, «δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να γίνουν κατασχέσεις χωραφιών και σπιτιών σε βάρος αγροτών», ενώ παρομοίασε το σημερινό πρόβλημα με την εποχή της εξέγερσης του Κιλελέρ, καθώς και τότε οι αγρότες ήταν σε παρόμοια θέση.
Ως βασικό πρόβλημα προβάλουν την άγρια φορολόγηση στα αγροτεμάχια και στον φόρο εισοδήματος από το νέο έτος.

Ζητούν μεταξύ άλλων να φορολογηθούν οι επιχειρηματίες που εισβάλλουν ορμητικά στην αγροτική παραγωγή, οι μεγάλοι αγρότες και κτηνοτροφικές μονάδες, να οριστεί πλαφόν στην ανώτερη παραγωγή καθώς σήμερα σχεδόν το 80% των επιδοτήσεων το λαμβάνει το 20% των αγροτών και να καθοριστεί αφορολόγητο όριο τα 40000€ προσαυξημένο κατά 5000€ για κάθε παιδί. Παράλληλα ζητούν να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο με 45%.
Αντανάκλαση: ertopen