Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Για δολοφονία και πρόκληση ναυαγίου κατηγορείται ο καπετάνιος και ο ιδιοκτήτης του Norman Atlantic

Δραματική ενημέρωση από εργαζόμενο σε παραπλέον πλοίο που επιχειρεί δίπλα στο Norman Atlantic: «Η θάλασσα ξεβράζει πτώματα και άδεια σωσίβια... κάποια ήδη μισοφαγωμένα...»
Τρεις εισαγγελίες από την Ιταλία ερευνούν την υπόθεση του «πλοίου της κόλασης» Norman Atlantic που πλέον βρίσκεται καμένο και με κλίση σε βραχονησίδα των αλβανικών ακτών.
Το πλοίο βρίσκεται σε κατάσχεση και η ιταλική εισαγγελία μαζί με την αλβανική θα αποφασίσουν για την τοποθεσία στην οποία θα ρυμουλκηθεί.
Μετά την άφιξη, σε τρεις νομούς της Ιταλίας, των ναυαγών και των σορών των πρώτων θυμάτων, οι εισαγγελίες του Μπάρι, του Μπρίντεζι και του Λέτσε ανακοίνωσαν πως ξεκίνησαν δικαστική έρευνα με την κατηγορία της πρόκλησης ναυαγίου, της πολλαπλής δολοφονίας και πρόκλησης τραυματισμών εξ αμελείας.

Όπως αναφέρουν τα ιταλικά Μέσα, κατηγορούμενοι είναι ο καπετάνιος του Norman Atlantic, Argilio Giacomazzi και ο ιδιοκτήτης του πλοίου, Carlo Visentini.

Την ίδια ώρα, η εισαγγελία του Αρείου Πάγου έχει διατάξει τη διενέργεια της σχετικής προκαταρκτικής εξέτασης από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά.

Η κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, αφορά δύο κακουργήματα:
  • Την διατάραξη υδάτινης συγκοινωνίας, από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και από την οποία επήλθε θάνατος
  • Και εμπρησμό.
Η φωτογραφία του φλεγόμενου Norman Atlantic, έχει τραβηχτεί πάνω σε ένα από τα πλοία που βοηθάνε στην διάσωση, στο οποίο επιβαίνει φίλος της «Αντανάκλασης», ο οποίος από την πρώτη μέρα έκανε λόγο για ανεπαρκείς και καθυστερημένες επιχειρήσεις από ιταλικής πλευράς, ενώ μας είχε ενημερώσει πως ο αριθμός των θυμάτων ήταν μεγάλος, την ώρα που η επίσημη ενημέρωση έκανε λόγο για μόνο ένα νεκρό Έλληνα.
Στην χθεσινή φωτογραφία φαίνεται ένα από τα ελικόπτερα που συνέχιζαν να επιχειρούν την ώρα που στα Μέσα δίνονταν πληροφορίες από Ιταλία και Ελλάδα, που έκαναν λόγο για τερματισμό των επιχειρήσεων.

«Η θάλασσα ξεβράζει πτώματα και άδεια σωσίβια... κάποια ήδη μισοφαγωμένα...τι να πω Θεέ μου τι να πω» είναι η σημερινή δραματική μαρτυρία του εργαζόμενου στο πλοίο που επί τρεις μέρες συμμετέχει στην επιχείρηση διάσωσης σε αντίξοες συνθήκες, στη θάλασσα όπου πνέουν άνεμοι ισχύος δέκα μποφόρ με κρύο και βροχή, κάτι που δυσκόλευε την όποια προσπάθεια βοήθειας προς τους ναυαγούς.

Ενδεικτική είναι η μαρτυρία του για την ανεπάρκεια των ιταλικών επιχειρήσεων, όταν το Σάββατο το μεσημέρι: 

«Με 10 μποφόρ προσπαθούμε να πιάσουμε λέμβο με 4 άτομα χωρίς να μπορούν να πιάσουν το σχοινί οι άνθρωποι. Σε ιταλικό ελικόπτερο που ήρθε, του λέγαμε να ρίξει γάντζο και μας απαντούσε ότι δεν έχει βίντσι(!) και πως είναι μόνο εντοπισμού»...