Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Φτώχεια και πείνα σε σχολεία της Αθήνας

Πεινάει το 60% των μαθητών στα σχολεία της Αττικής
Αντιμέτωποι με την πείνα και σε συνθήκες φτώχειας ζει τεράστιος αριθμός μαθητών στην Αθήνα. Το κίνημα των γονιών έχει τονίσει το πρόβλημα εδώ και χρόνια απαιτώντας να δοθεί ένα γεύμα σε κάθε μαθητή, σε όλα τα σχολεία, με την ευθύνη του κράτους και τις υποδομές των δήμων, χωρίς χορηγούς και ΜΚΟ, ώστε να αντιμετωπιστεί η βαρβαρότητα του μαθητικού υποσιτισμού.
Αντί αυτού, το ζήτημα έχει αφεθεί στα χέρια ΜΚΟ, ιδιωτών και ...ευαγών ιδρυμάτων, που βρίσκουν αφορμή να δείξουν «κοινωνικό πρόσωπο» και φιλανθρωπικό έργο μέσα από προγράμματα που δεν απαντούν στο πρόβλημα.
Το Ινστιτούτο Prolepsis, το οποίο με κύρια δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και άλλων ιδρυμάτων και επιχειρηματιών και υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας υλοποιεί τέτοιο πρόγραμμα, χτες έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία από τα 64 σχολεία των πιο ευπαθών περιοχών του Δήμου Αθηναίων που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα το σχολικό έτος 2013-2014. Οπως προκύπτει, σχεδόν 25% των οικογενειών πλήττονται από πείνα, ενώ περίπου 60% αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια.
Παρατηρήθηκε επίσης ότι σε ποσοστό 61% των οικογενειών στα ανωτέρω σχολεία ο ένας από τους δύο γονείς δεν είχε εισόδημα(είτε από εργασία είτε από σύνταξη), ενώ σε ποσοστό 17% των οικογενειών κανένας από τους δύο γονείς δεν είχε εισόδημα. Επιπλέον,11% των παιδιών δεν καλυπτόταν από κάποιο ασφαλιστικό ταμείο και 22% των οικογενειών είχε 3 ή περισσότερα τέκνα. Σε ποσοστό 7% των οικογενειών υπήρχε διακοπή σύνδεσης του ηλεκτρικού ρεύματος κατά το προηγούμενο έτος για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της μίας βδομάδας, ενώ 3% των οικογενειών δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι τη χρονική περίοδο που συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο.
Αντίστοιχα ήταν τα δεδομένα και για τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας στις οποίες εφαρμόζεται το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Σύμφωνα με τα 42.727 ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν γονείς των μαθητών από σχολεία σε 23 νομούς της χώρας, 54% των οικογενειών αντιμετώπιζε επισιτιστική ανασφάλεια και 21% πείνα. Σε ποσοστό 40% των οικογενειών ο ένας από τους δύο γονείς δεν είχε εισόδημα (είτε από εργασία είτε από σύνταξη), ενώ σε ποσοστό 13% κανένας από τους δύο γονείς δεν είχε εισόδημα.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, φέτος έχουν υποβληθεί 1.053 αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα, οι οποίες αντιστοιχούν σε 152.397 μαθητές. Από αυτούς σιτίζονται σήμερα οι 15.520, δηλαδή περίπου το 10%. Από τους υπεύθυνους του προγράμματος εκτιμάται ότι από τους μαθητές που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα περίπου οι μισοί βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και σχεδόν το 60% «κάτω από το όριο των εύλογων δαπανών διαβίωσης».
Αντανάκλαση: Ριζοσπάστης