Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Όλοι στα σημερινά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ!

Όλοι στον αγώνα!
Το γιγαντοπανό στην πρόσοψη του υπουργείου Εργασίας
Δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις έδωσαν, χτες, το «παρών» στη διαδήλωση έξω από το υπουργείο, όπου ήταν προγραμματισμένη να γίνει η παρουσίαση του πορίσματος - λαιμητόμος για το Ασφαλιστικό
Με ένα γιγαντοπανό στην πρόσοψη και με μια μαζική συγκέντρωση στην είσοδο, βρήκε το ξημέρωμα το υπουργείο Εργασίας, όπου το μεσημέρι είχε προγραμματιστεί να παρουσιαστεί το πόρισμα της «Επιτροπής σοφών» για το Ασφαλιστικό από τον Γ. Κατρούγκαλο.

Η φιέστα για την παρουσίαση του πορίσματος μεταφέρθηκε τελικά στη Βουλή και η δημοσιοποίησή του επιβεβαίωσε τον Αρμαγεδδώνα που έρχεται για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. 

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να κλιμακώσει την επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση με το μανδύα του «διαλόγου» και με «πιλότο» ένα πόρισμα που συνέταξαν άνθρωποι δοκιμασμένοι στο πέρασμα αντιασφαλιστικών μέτρων, απαντήθηκε όπως έπρεπε από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Η συνέχεια θα δοθεί σήμερα, Παρασκευή, ακόμα πιο αποφασιστικά, ακόμα πιο μαζικά, με τη συγκέντρωση που διοργανώνουν Ομοσπονδίες, Συνδικάτα και Εργατικά Κέντρα στην Ομόνοια, στις 6.30 μ.μ., την ώρα που στη Βουλή θα συζητιέται και θα ψηφίζεται το κυβερνητικό πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα του μνημονίου.

Νωρίτερα, στις 11 π.μ., στην είσοδο του υπουργείου, το ΠΑΜΕ θα παραχωρήσει ανοιχτή συνέντευξη Τύπου με θέμα το πόρισμα και τις εξελίξεις γύρω από την Κοινωνική Ασφάλιση.

Χτες, με μια αιφνιδιαστική κίνηση, εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους, που τα συνδικάτα τους πρωτοστατούν στην οργάνωση της πάλης, μπήκαν πριν ξημερώσει στο υπουργείο, ανέβηκαν στην ταράτσα και από εκεί κρέμασαν το πανό που έγραφε: «Δούλοι του 21ου αιώνα δε θα γίνουμε. Οχι στη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, στις ομαδικές απολύσεις, στους πλειστηριασμούς, στη φτώχεια, στην ανεργία. Συλλαλητήριο Πέμπτη 22 Οκτώβρη. Απεργία Πέμπτη 12 Νοέμβρη».


Την ίδια ώρα, συγκροτούνταν στην είσοδο του υπουργείου μια μαζική συγκέντρωση, ενώ από την εξέδρα που στήθηκε λίγο αργότερα, δόθηκε βήμα σε δεκάδες εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων, που είτε συμμετείχαν στην κινητοποίηση είτε βρέθηκαν εκεί για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους.

Ανάμεσά τους, εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και εκπαιδευτικοί, συνταξιούχοι, μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές, εργαζόμενοι στα πεντάμηνα και με άλλες ελαστικές μορφές απασχόλησης, εκπρόσωποι των αυτοαπασχολούμενων, συνδικαλιστές από τις αγωνιστικές συσπειρώσεις των αναπήρων. Εκ μέρους του ΚΚΕ στη διαδήλωση συμμετείχε οΧρ. Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Γρήγορα, τα συνθήματα και τα τραγούδια από τα μεγάφωνα μπλέχτηκαν με τα κορναρίσματα διερχόμενων αυτοκινήτων που επευφημούσαν τη συγκέντρωση, ενώ χιλιάδες τρικάκια του ΠΑΜΕ έπεφταν από την ταράτσα του υπουργείου. Οψη άλλαξαν και οι δρόμοι γύρω από το υπουργείο, που στολίστηκαν με αφίσες του ΠΑΜΕ.

Οσο περνούσε η ώρα, τόσο πύκνωνε και εναλλασσόταν ο κόσμος που έφτανε στο χώρο της διαδήλωσης, καθώς μέχρι το μεσημέρι είχαν προγραμματιστεί κινητοποιήσεις στο υπουργείο από την ΟΓΕ και διάφορους κλάδους εργαζομένων, όπως οι εργαζόμενοι της «Euromedica» και οι μισθωτοί τεχνικοί.
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση

Αργά το απόγευμα, στην εξέδρα ανέβηκαν μουσικά συγκροτήματα, την ώρα που δίπλα ετοιμάζονταν εδέσματα για τους συγκεντρωμένους, από εργαζόμενους στον Επισιτισμό - Τουρισμό. Μόνο όταν νύχτωσε για τα καλά άρχισε να «αραιώνει» κάπως ο κόσμος, ανανεώνοντας το ραντεβού για σήμερα, στην κατάληψη του υπουργείου που συνεχίζεται όλη μέρα, μέχρι το απογευματινό συλλαλητήριο στην Ομόνοια.



Στις 6.30 μ.μ. η συγκέντρωση στην Ομόνοια
Την ίδια ώρα, στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη
Για το σημερινό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 6.30 μ.μ. στην Ομόνοια, έχουν οριστεί οι παρακάτω προσυγκεντρώσεις, όλες στις 6 μ.μ.:
  • Σταδίου και Εμμ. Μπενάκη (Χαυτεία): Εργαζόμενοι σε Μέταλλο, Φάρμακο, Τύπο - Χαρτί, Χημική Βιομηχανία, Ενέργεια, Τρόφιμα - Ποτά, Κλωστοϋφαντουργία, Μεταφορές, Χρηματοπιστωτικό, Τηλεπικοινωνίες και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
  • Πλατεία Κάνιγγος: Εργαζόμενοι σε Κατασκευές, Εμπόριο, Λογιστές, Ιδιωτικοί Υπάλληλοι, Επισιτισμός - Τουρισμός, Σύλλογοι Φοιτητών και Σπουδαστών, Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών, Εργαζόμενοι στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, Εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, στο Δημόσιο, σωματεία από το χώρο της Υγείας, Καλλιτέχνες, τα κλαδικά σωματεία Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ, ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Α' Αθήνας, Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς της Α' Αθήνας και του Γαλατσίου, των Μεσογείων και των Ανατολικών Συνοικιών.
  • Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρ. Κοτζιά): Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς από τον Πειραιά, το Νότιο Τομέα της Αττικής και οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις.
  • Πλατεία Καραϊσκάκη: Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς Δυτικού Τομέα Αττικής, του Βόρειου Τομέα Αττικής, εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς από το Θριάσιο.
Επίσης, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου δρομολογεί πούλμαν για την κινητοποίηση στην Ομόνοια, το οποίο θα αναχωρήσει στις 5 μ.μ. από το Αγαλμα Μεταλλωρύχου.
Κινητοποιήσεις σε άλλες πόλεις
Κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ για σήμερα, Παρασκευή, έχουν αποφασιστεί και στις παρακάτω πόλεις: Θεσσαλονίκη, 6.30 μ.μ., Αγαλμα Βενιζέλου, Αγρίνιο, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία,Αλεξανδρούπολη, 6.30 μ.μ., Δημαρχείο, Αλιβέρι, 7 μ.μ., άγαλμα Λιγνιτωρύχου, Αρτα, 7.30 μ.μ., πλατεία Κιλκίς,Δράμα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία, Ζάκυνθος, 8.30 μ.μ., Περιφέρεια, Ηράκλειο, 7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας, Ικαρία, 8 μ.μ., πλατεία Ευδήλου, Καβάλα, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία,Καλαμάτα, 7 μ.μ., πλατεία 23ης Μάρτη, Κατερίνη, 7 μ.μ., συντριβάνι - πλατάνι, Κιλκίς, 7 μ.μ., πλατεία Ειρήνης (πικετοφορία), Λάρισα, 6.30 μ.μ, Εργατικό Κέντρο (πικετοφορία), Λέσβος, 6.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο (πικετοφορία), Ξάνθη, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία, Πάτρα, 6.30 μ.μ., πλατεία Γεωργίου, Σέρρες, 8 μ.μ., ΚΕΔΗΣ (πικετοφορία), Χαλκίδα, 6.30 μ.μ., πλατεία Αγοράς (πικετοφορία).
Αντανάκλαση: Ριζοσπάστης