Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Προϋπολογισμός: Το 2016 τα λαϊκά νοικοκυριά θα νιώσουν ακόμη εντονότερη την αντιλαϊκή πολιτική

Ενσωματώνει τα αντιλαϊκά μέτρα και των τριών μνημονίων
Το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα από τα δύο προηγούμενα μνημόνια και μάλιστα με την προσθήκη επιπλέον μέτρων ύψους 5,7 δισ. ευρώ, μέσω των εφαρμοστικών νόμων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου, ενσωματώνονται στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2016, που κατατέθηκε την περασμένη βδομάδα στη Βουλή.
Πρόκειται για τον πρώτο ετήσιο προϋπολογισμό που καταθέτει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέχεια των νέων «παρεμβάσεων» που ήδη εφαρμόζονται από τη φετινή χρονιά. 

Παράλληλα, τα νέα και τα παλαιότερης κοπής μέτρα, μαζί με αυτά που σχεδιάζουν για τη συνέχεια, θα αποτυπωθούν και στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2016-2019, που θα κατατεθεί στη Βουλή στο προσεχές διάστημα.

Βασικοί πυλώνες της βίαιης προσαρμογής στις ανάγκες του κεφαλαίου και για το 2016 είναι η διάλυση της γκάμας των κρατικών κονδυλίων που αφορούν ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, σε συνδυασμό βέβαια με την ενίσχυση της φοροαφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων.

Οι νέες δημοσιονομικές παρεμβάσεις, ύψους 5,7 δισ. ευρώ, επιμερίζονται σε καρατόμηση των κρατικών κονδυλίων, πρώτα και κύρια, για την κάλυψη λαϊκών αναγκών κατά 2,5 δισ. ευρώ και σε 3,2 δισ. ευρώ, που αφορούν σε πρόσθετους φόρους και άλλα χαράτσια. 

Το 2016 τα λαϊκά νοικοκυριά θα νιώσουν ακόμη εντονότερη την αντιλαϊκή πολιτική. Τα ήδη ψηφισμένα μέτρα θα εφαρμόζονται σε όλη τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς, με αντίστοιχη αύξηση της απόδοσης για το κρατικό ταμείο, ενώ παράλληλα η αντιλαϊκή πολιτική θα συμπληρώνεται και με νέα μέτρα.

Σμπαράλια τα κονδύλια για τις λαϊκές ανάγκες

Εισφορές και λοιπές παροχές προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης καρατομούνται κατά 1,1 δισ. ευρώ.

Στις συντάξεις μπαίνει νέο «τσεκούρι», κατά 538 εκατ. στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και ακόμη 188 εκατ. στο Δημόσιο (συνολικά 726 εκατ.).

Το επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης της λαϊκής οικογένειας μειώνεται κατά 50%, με την «εξοικονόμηση» να φτάνει στα 105 εκατ. ευρώ κ.ά.

Το συνολικό κονδύλι για τους μισθούς στο Δημόσιο (με την καθιέρωση του νέου μισθολογίου που θα περάσει με τα επόμενα προαπαιτούμενα) περικόπτεται κατά 21 εκατ. ευρώ.

«Προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη αποσυμπίεση σε όλο το μισθολογικό φάσμα, η μισθολογική εξέλιξη συντελείται με διαφορετικό τρόπο στις υπάρχουσες κατηγορίες των υπαλλήλων, ενισχύονται τα επιδόματα θέσης ευθύνης, αλλά και η διασύνδεση ενός μέρους των αποδοχών του υπαλλήλου με την περιγραφή των καθηκόντων κάθε θέσης εργασίας»αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εισηγητική έκθεση.

Σε απογείωση οι αντιλαϊκοί φόροι και τα χαράτσια

Στο σκέλος των φορολογικών εσόδων, η αποδοτικότητα των μέτρων, είτε αυτών που ψηφίστηκαν πρόσφατα είτε αυτών που έρχονται το προσεχές διάστημα, διαμορφώνεται ως εξής:

-- Από την απογείωση του ΦΠΑ προβλέπεται πρόσθετη φοροαφαίμαξη 1,3 δισ. ευρώ.

-- Από την αναμόρφωση της φορολογικής κλίμακας (μισθωτοί - συνταξιούχοι) προβλέπεται διόγκωση κατά 150 εκατ. ευρώ.

-- Απέναντι στους φτωχούς αγρότες, η ενίσχυση της φοροαφαίμαξης φτάνει: Από την αλλαγή των συντελεστών στη φορολογία 33 εκατ. ευρώ, από την αύξηση της προκαταβολής φόρου 79 εκατ. ευρώ, από την καρατόμηση και κατάργηση στη συνέχεια της επιστροφής στο φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο 13 εκατ. ευρώ. Μόνο από τα παραπάνω, η πρόσθετη φοροαφαίμαξη στο αγροτικό εισόδημα φτάνει στα 125 εκατ.ευρώ.

-- Αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίεςεπιβαρύνονται με επιπλέον ποσά ύψους 114 εκατ. ευρώ, από την αύξηση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος.

-- Ακόμη 123 εκατ. ευρώ προβλέπονται από «λοιπές παρεμβάσεις»...

Στραγγίζουν ό,τι απέμεινε από ασφαλισμένους και συνταξιούχους

Ο κρατικός προϋπολογισμός είναι το όχημα για τις επικείμενες νέες ανατροπές στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης

Την επικείμενη επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση αποτυπώνει ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2016, ενώ πιθανότατα αύριο θα συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής για να οριστικοποιήσει τα μέτρα, με τα οποία, μόνο για τον επόμενο χρόνο, θα φορτωθούν στις πλάτες ασφαλισμένων και συνταξιούχων περικοπές, «εξοικονομήσεις» και αυξήσεις εισφορών ύψους 1,838 δισ. ευρώ!
Τα βασικά μεγέθη

Ορισμένα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού σε σχέση με την Κοινωνική Ασφάλιση είναι τα παρακάτω:
  • Τα μέτρα «δημοσιονομικής προσαρμογής», όπως ονομάζουν τις νέες περικοπές στις συντάξεις και γενικότερα στις παροχές των Ταμείων, αλλά και τις αυξήσεις στις εισφορές των ασφαλισμένων, αποτιμώνται συνολικά στα 1,838 δισ. ευρώ. Από αυτά, 187,7 εκατ. αφορούν τους ασφαλισμένους στο Δημόσιο και τα 1,651 δισ. ευρώ τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους των Ταμείων του ιδιωτικού τομέα.
  • Ειδικά για το Δημόσιο, οι ήδη ψηφισμένες διατάξεις (αύξηση ορίων ηλικίας, πάγωμα κατώτερων συντάξεων, περιορισμός της κατώτερης μόνο στο ύψος του οργανικού ποσού μέχρι τη συμπλήρωση του 67ου έτους) θα αποφέρουν «όφελος» 15,7 εκατ. ευρώ, όταν η «νέα μεταρρύθμιση» των συντάξεων του Δημοσίου, δηλαδή το πακέτο των μέτρων που πρόκειται να ψηφιστεί το επόμενο διάστημα, θα «εξοικονομήσει» 172 εκατ. ευρώ. Αυτό δείχνει και τη σφοδρότητα των μέτρων που πρόκειται να παρθούν.
  • Αντίστοιχα, στον ιδιωτικό τομέα, τα νέα μέτρα κοστολογούνται μόνο για το 2016 σε 493,5 εκατ. ευρώ,όταν τα ήδη ψηφισθέντα για την αύξηση των ορίων και το νέο καθεστώς στις κατώτερες θα «αποδώσουν» μόλις 45 εκατ. ευρώ (συνολικά 538,5 εκατομμύρια ευρώ).
Αύξηση εισφορών - μείωση παροχών

Την ίδια ώρα, η αύξηση των εισφορών και η παραπέρα μείωση των παροχών, που δίνουν τα Ταμεία του ιδιωτικού τομέα, αποτιμώνται στα 1,112 δισ. ευρώ. Αυτά θα προέλθουν και από μέτρα που ήδη ψηφίστηκαν, αλλά και από νέα μέτρα που θα περιλαμβάνει το νέο ασφαλιστικό πακέτο.

Συγκεκριμένα:
  • 710,5 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την αύξηση των εισφορών στην Υγεία σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.
  • Περίπου 165 εκατ. ευρώ από την επίδραση στα εφάπαξ (καθυστέρηση συνταξιοδότησης και μικρότερα εφάπαξ).
  • Η σταδιακή αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ (που πρόκειται να ψηφιστεί) αποτιμάται μόνο για το 2016 σε 102 εκατ. ευρώ.
  • Η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, που θα αρχίσει μέσα στο 2016, θα αποφέρει «όφελος» στο σύστημα 223 εκατ. ευρώ. Στον αντίποδα, οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα στερηθούν το ποσό αυτό από το εισόδημά τους.
Κι άλλο πιο κάτω οι επικουρικές

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, το ύψος της δαπάνης για τιςεπικουρικές συντάξεις θα μειωθεί το 2016 κατά 394 εκατ. ευρώ, από τα 3,9 δισ. ευρώ στα 3,506 δισ. ευρώ (μείωση 10,1%). Το στοιχείο αυτό δείχνει ότι πρόκειται να ακολουθήσει νέος κύκλος μειώσεων στις επικουρικές, παρά την προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι δεν θα εφαρμοστεί η «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» ή θα βρεθούν ισοδύναμα! Μάλιστα, δεν αποκλείεται η μείωση να αποδειχθεί ακόμα μεγαλύτερη, αφού εδώ αναγράφεται η συνολική δαπάνη, ενώ ο αριθμός των δικαιούχων ενδέχεται να αυξηθεί.

Οι μειώσεις στη συνταξιοδοτική δαπάνη και οι αυξήσεις των εισφορών ερμηνεύονται και με τη σταθερή μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, η οποία θα συρρικνωθεί παραπέρα για έναν ακόμη χρόνο, φτάνοντας στα 9,496 δισ. ευρώ από 9,954 δισ. ευρώ φέτος.

Σφίγγει η θηλιά και στην Υγεία

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα και τις περικοπές για την Υγεία, ένα βασικό στοιχείο που προκύπτει είναι ότι από τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ, ούτε το 10% δεν προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, κάτι που θα συνεχιστεί και το 2016. 

Πιο συγκεκριμένα, ο ΕΟΠΥΥ προβλέπεται ότι θα έχει έσοδα 5,5 δισ. ευρώ, με τη χρηματοδότησή του από τον τακτικό προϋπολογισμό να ανέρχεται και τον επόμενο χρόνο στα 526 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2016, αναμένεται να αυξηθούν τα έσοδα του Οργανισμού (από 5,164 δισ. ευρώ το 2015), ο οποίος φιλοδοξεί να του αποδοθεί μέρος των εισφορών Υγείας που εισπράττουν τα ασφαλιστικά ταμεία και δεν τις καταβάλλουν στον ΕΟΠΥΥ. Φιλοδοξεί, δηλαδή, να επωφεληθεί από το νέο «χαράτσωμα» των συνταξιούχων, μέσα από την αύξηση των εισφορών Υγείας από 4% σε 6% επί των κύριων συντάξεων και τη θέσπιση εισφοράς Υγείας 6% επί των επικουρικών συντάξεων. 

Μόνο με αυτό το μέτρο, υπολογίζεται ότι θα «αρπαχτούν» από τις τσέπες των συνταξιούχων 355 εκατ. ευρώ το 2015 και 711 εκατ. ευρώ το 2016.

Η κρατική επιχορήγηση προς τα δημόσια νοσοκομεία παρουσιάζει μικρή μείωση, από 1,52 δισ. ευρώ το 2015, σε 1,51 δισ. ευρώ το 2016, αλλά υπολογίζεται ότι τα έσοδά τους από τα ασφαλιστικά ταμεία (ΕΟΠΥΥ κ.ά.), δηλαδή από τις έμμεσες πληρωμές των ασθενών, θα αυξηθούν κατά 200 εκατ. ευρώ (από 700 εκατ. το 2015, σε 900 εκατ. το 2016). 

Επίσης, τα ίδια έσοδα των νοσοκομείων, δηλαδή έσοδα από την πώληση υπηρεσιών στους ασθενείς, προϋπολογίζονται στα 93 εκατ. ευρώ, από 98 εκατ. ευρώ το 2015.

Αντανάκλαση: Ριζοσπάστης