Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

«Πολύ επικίνδυνη εξέλιξη η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στα ελληνοτουρκικά σύνορα στο Αιγαίο»

ΚΚΕ: Η ενίσχυση της πάλης ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή αποτελεί μονόδρομο για τους λαούς
Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στα ελληνοτουρκικά σύνορα στο Αιγαίο αναφέρει:

«Η συμφωνία Μέρκελ - Νταβούτογλου να ζητήσουν την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη φρούρηση των ελληνοτουρκικών συνόρων στο Αιγαίο και των τουρκοσυριακών συνόρων, με αφορμή τον έλεγχο των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών, είναι μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι τεράστιες γιατί και με τις πρόσφατες δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου δεν απορρίπτει την παραπάνω εμπλοκή του ΝΑΤΟ, ενώ παραμένει πιστή στο δόγμα του ευρωατλαντισμού, της συνδιαχείρισης του Αιγαίου κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ.

Όσο δε για τον όρο η εμπλοκή του ΝΑΤΟ να περιοριστεί στα τουρκικά χωρικά ύδατα, αυτό δεν αποτελεί παρά ένα ευχολόγιο, αφού ως γνωστόν το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα μεταξύ των μελών του και στηρίζει τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο.

Το ΝΑΤΟ δεν είναι παράγοντας ειρήνης και ασφάλειας για τη χώρα μας, αλλά παράγοντας αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, παράγοντας εμπλοκής της στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που απειλούν συνολικά τα συμφέροντα των λαών της περιοχής της Ανατ. Μεσογείου.

ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, που προκάλεσαν τον πόλεμο στη Συρία, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με τη Ρωσία, που εξόπλισαν και ουσιαστικά στήριξαν τους δολοφόνους του "Ισλαμικού Κράτους" και ευθύνονται για το πρωτοφανές προσφυγικό κύμα, καλούνται τώρα να συνεχίσουν το έγκλημά τους.

Η ενίσχυση της πάλης ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή αποτελεί μονόδρομο για τους λαούς».
Αντανάκλαση: 902


Δρομολογείται η ενεργότερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

«Τον ασκό του Αιόλου» ανοίγουν η πρόταση για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον έλεγχο των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο και η στάση της ελληνικής κυβέρνησης που δεν αμφισβητεί αυτούς τους σχεδιασμούς.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να τον ενημερώσει για τα όσα συζήτησε με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου. Υπενθυμίζεται ότι η Άγκελα Μέρκελ και ο Αχμέτ Νταβόυτογλου, συμφώνησαν χθες να προτείνουν την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη φύλαξη του Αιγαίου και των τουρκοσυριακών συνόρων.

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε στην Γερμανίδα Καγκελάριο ότι «η οποιαδήποτε εμπλοκή της συμμαχίας θα αφορά τα τουρκικά χωρικά ύδατα και δε θα πρέπει να θίγει με κανέναν τρόπο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». Θέλοντας να υποβαθμίσει τις επικίνδυνες συνέπειες που θα έχει η ενεργότερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ, η Όλγα Γεροβασίλη πρόσθεσε ότι η πρόταση για κοινές περιπολίες δεν τέθηκε.

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερωτήσεις η κυβερνητική εκπρόσωπος χαρακτήρισε «ευπρόσδεκτη» την εμπλοκή του ΝΑΤΟ «στο βαθμό που θα αφορά τα τουρκικά χωρικά ύδατα», παραβλέποντας ότι η ΝΑΤΟϊκή λυκοσυμμαχία δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο και έχει σχεδιασμούς για τη μετάβαση σε καθεστώς συνδιαχείρισης.
Αντανάκλαση: 902


ΤΟΥΡΚΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Προσφυγικό επιδιώκουν Μέρκελ και Νταβούτογλου 

turkey-germany-merkel-davutoglu.jpg

Από τη συνάντηση Μέρκελ - Νταβούλογλου
Από τη συνάντηση Μέρκελ - Νταβούλογλου
Τη βαθύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στα όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου επιδιώκουν η Μέρκελ και ο Νταβούτογλου, ζητώντας τη συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων της λυκοσυμμαχίας στη «διαχείριση» των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, η Γερμανίδα καγκελάριος, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Τούρκο πρωθυπουργό στην Άγκυρα, δήλωσε ότι η Τουρκία και η Γερμανία θα ζητήσουν εντός της εβδομάδας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στο ΝΑΤΟ την εμπλοκή της συμμαχίας για την «καταπολέμηση των διακινητών» κατά μήκος των τουρκικών συνόρων. «Θα εκμεταλλευτούμε τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ για να συζητήσουμε τις δυνατότητες και σε ποιο βαθμό το ΝΑΤΟ μπορεί να βοηθήσει όσον αφορά την επιτήρηση στη θάλασσα προκειμένου να υποστηριχθεί το έργο της Frontex και της τουρκικής ακτοφυλακής».

Παράλληλα, η Μέρκελ εκτόξευσε «βολές» κατά της Ρωσίας, υποστηρίζοντας ότι νιώθει «φρίκη για τα δεινά» που υφίστανται οι Σύροι που έχουν εγκλωβιστεί στα συροτουρκικά σύνορα, ενώ κατήγγειλε τους «βομβαρδισμούς κυρίως από τη ρωσική πλευρά» εναντίον της πόλης του Χαλεπίου.

Παζάρια στις πλάτες των προσφύγων

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος επίσης κατηγόρησε τη Ρωσία για τους βομβαρδισμούς στη Συρία και προέκρινε τη ΝΑΤΟική συμμετοχή στις περιπολίες στο Αιγαίο.

Ο Νταβούτογλου είπε ότι συμφώνησαν να υπάρξει «καλύτερη συνεργασία» για την καταπολέμηση των διακινητών και τη διευκόλυνση της αποστολής της Frontex, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης των συνόρων.

Επίσης υποστήριξε ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί έχουν προκαλέσει τη φυγή περίπου 30.000 αμάχων, που έχουν συγκεντρωθεί σήμερα στα κλειστά τουρκικά σύνορα.

«Σχεδόν 30.000 Σύροι είναι τώρα συγκεντρωμένοι σε μια περιοχή κοντά στα σύνορα με την Τουρκία», δήλωσε ο Νταβούτογλου και πρόσθεσε πως «θα τους δεχτούμε όταν αυτό είναι απαραίτητο», τονίζοντας ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές με την ιδέα ότι η Τουρκία θα δέχεται τους πρόσφυγες. 

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η χώρα του δεν θα σηκώσει μόνη της «όλο το βάρος» της υποδοχής των Σύρων προσφύγων, κάνοντας σαφές ότι προτίθεται να συνεχίσει τα παζάρια με την ΕΕ, στην πλάτη των προσφύγων και με στόχο την αναβάθμιση της θέσης της αστικής της τάξης στην περιοχή.

Αντανάκλαση: 902