Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Χιλιάδες εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στη χώρα μας και με «τη βούλα» των αποφάσεων της ΕΕ

Προσηλωμένη στις επικίνδυνες αποφάσεις της ΕΕ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Συνεχώς αυξάνονται οι πρόσφυγες που καταλήγουν στην Ειδομένη, περιμένοντας να ανοίξουν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, τα οποία είναι κλειστά εδώ και τέσσερις μέρες, μετά και την απόφαση της Συνόδου Κορυφής που στην ουσία επιβράβευσε το κλείσιμό τους, εγκλωβίζοντας τους χιλιάδες ξεριζωμένους πρόσφυγες στη χώρα μας.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, συνολικά στη χώρα μας βρίσκονται περίπου 42.000  εκ των οποίων οι 15.000 είναι συγκεντρωμένοι στην Ειδομένη σε πρόχειρους καταυλισμούς και σκηνές κι ενώ για δεύτερη μέρα η βροχή έχει προκαλέσει ένα λασπωμένο τοπίο, όπου χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να επιβιώσουν κάτω από άθλιες συνθήκες.

Σύμφωνα με στοιχεία των γιατρών, μόνο τις τελευταίες μέρες, 70 παιδιά από τον καταυλισμό έχουν διακομιστεί στο Νοσοκομείο του Κιλκίς με λοιμώξεις του αναπνευστικού και γαστρεντερίτιδες.

Τα άρρωστα παιδιά μεταφέρονται πλέον και στο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης καθώς οι εγκαταστάσεις στο Κιλκίς δεν επαρκούν για τη νοσηλεία τους.

Εκτός της Ειδομένης, στην Αττική βρίσκονται πάνω από 9.600 εκ των οποίων μόνο στο Ελληνικό βρίσκονται 3.914, στο Σχιστό 1.700 και στον Ελαιώνα 709. Επίσης στον Πειραιά 3.300.

Στα νησιά έχουν εγκλωβιστεί πάνω από 9.400 με το μεγαλύτερο αριθμό στη Χίο, όπου φθάνουν στα hot spot τους 2.725. Στη Σάμο βρίσκονται 1.215, στην Κω 110, στη Λέρο 275, στη Σαμοθράκη 117 και στη Μεγίστη 137.

Στην Βόρεια Ελλάδα βρίσκονται 22.600 όπου εκτός της Ειδομένης, πρόσφυγες έχουν συγκεντρωθεί στη Δράμα 337, στο Στρατόπεδο Μαζαράκη στο Κιλκίς 3.674, στη Νέα Καρβάλη 800, στην Ελευθερούπολη 200, στο Δήμο Κοζάνης 420 και στα Διαβατά 1.958.

Τέλος, στην Κεντρική Ελλάδα βρίσκονται 260 στις Θερμοπύλες.

Στο μεταξύ, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Προστασίας Παιδιού, στην Κόνιτσα, αναμένεται να μεταφερθούν το πρωί της Παρασκευής, οι πρώτοι 150 πρόσφυγες που θα δεχτεί η Ήπειρος. Η φιλοξενία στο συγκεκριμένο χώρο θα είναι προσωρινή, έως ότου ετοιμαστεί άλλος χώρος, πιθανότατα η Μαθητική Εστία στα Δολιανά Καλπακίου.

Στον Πειραιά καταφθάνουν συνεχώς καραβιές προσφύγων

Τουλάχιστον 3.280 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά, σύμφωνα με τη χθεσινή απογραφή του Λιμενικού Σώματος, στους τέσσερις χώρους που έχει διαθέσει ο ΟΛΠ.

Στις 6.15 το πρωί κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Βlue star 1» με 455 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη. Το πλοίο παρέλαβε 398 άτομα από τη Μυτιλήνη και 57 από τη Χίο.

Στις 9.40 το πρωί αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας», με 307 μετανάστες και πρόσφυγες από τα Δωδεκάνησα. Συγκεκριμένα, το πλοίο παρέλαβε ένα άτομο από τη Ρόδο, έξι από την Κω και 300 από τη Λέρο.

Το απόγευμα αναμένεται να καταπλεύσει στον Πειραιά από Καβάλα, Χίο, Μυτιλήνη και Σάμο, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Μύκονος». Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό πόσους μετανάστες και πρόσφυγες θα μεταφέρει το συγκεκριμένο πλοίο.

Προσηλωμένη στις επικίνδυνες αποφάσεις της ΕΕ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Μένοντας πιστά προσηλωμένη στις αποφάσεις της ΕΕ, που εγκλωβίζουν τους χιλιάδες ξεριζωμένους στη χώρα μας, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιχειρεί να εμφανιστεί ότι διαχειρίζεται το πρόβλημα.

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου για τη Διαχείριση της Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης, επισήμανε ότι «προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να αδειάσει η Ειδομένη τις επόμενες ημέρες», διευκρινίζοντας ότι η μετακίνηση προσφύγων θα γίνεται με λεωφορεία σταδιακά όσο ετοιμάζονται οι νέες δομές και ότι πρώτα θα μετακινηθούν οικογένειες με παιδιά.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι σήμερα Πέμπτη θα μεταφερθούν από το λιμάνι του Πειραιά περίπου 1.000 άτομα σε χώρους στη Λάρισα, το Βόλο, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα και περίπου 300-400 στις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα.

Ντ. Τουσκ: Μέρος της στρατηγικής της ΕΕ το κλείσιμο των συνόρων

Κοινή απόφαση των 28 χωρών της ΕΕ και όχι μονομερής ενέργεια, αναφέρει για το κλείσιμο των συνόρων και της βαλκανικής διόδου για τους πρόσφυγες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, επιβεβαιώνοντας ότι οι αποφάσεις της ΕΕ εγκλωβίζουν μαζικά πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα.

Με αναρτήσεις του στο «Twitter» ξεκάθαρα αναφέρει πως το κλείσιμο των συνόρων είναι «μέρος της ολοκληρωμένης στρατηγικής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης». (Διαβάστε εδώ αναλυτικά).

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να απαντήσει μέσω του «Τwitter». «O βαλκανικός δρόμος έκλεισε εξαιτίας μονομερών ενεργειών από χώρες των Δυτικών Βαλκανίων» σημείωσε, καλώντας τον Τουσκ «να επικεντρώνει τις προσπάθειες στην εφαρμογή κοινών αποφάσεων ως πρόεδρος της Ευρώπης των "28"».

Πάντως η απόφαση της τελευταίας Συνόδου της ΕΕ αναφέρει ότι «οι ακανόνιστες ροές μεταναστών κατά μήκος της οδού των Δυτικών Βαλκανίων έχουν πλέον σταματήσει», ενώ παράλληλα υπάρχει η διαβεβαίωση για «άμεση λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου έναντι κάθε διάνοιξης νέας οδού διέλευσης».

 Υπουργός Εσωτερικών Αυστρίας: Η βαλκανική οδός θα μείνει κλειστή για πάντα

Η «βαλκανική οδός» της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο κύριος δρόμος που ακολουθούν οι πρόσφυγες για να φτάσουν στις χώρες του βορρά, θα παραμείνει κλειστή για πάντα, δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt».

Η ΠΓΔΜ έκλεισε τα σύνορά της με την Ελλάδα αφού η Σλοβενία, η Κροατία και η Σερβία, χώρες από τις οποίες περνούν οι πρόσφυγες για να φτάσουν στην Αυστρία, ανακοίνωσαν αυστηρότερους κανονισμούς για την είσοδο μεταναστών.

«Η θέση μου είναι ξεκάθαρη: Η βαλκανική οδός παραμένει κλειστή και αυτό για πάντα» είπε η Μικλ Λάιτνερ στη γερμανική εφημερίδα.

Η Αυστριακή υπουργός υποστήριξε ότι μόνο ένα τέτοιο «συνεκτικό μήνυμα» θα αποτρέψει τους πρόσφυγες από το να διασχίσουν τη Μεσόγειο από την Τουρκία για να φτάσουν στις ακτές της Ευρώπης.

Οξύνονται οι αντιθέσεις των κρατών - μελών της ΕΕ για το Προσφυγικό 

Σε αντίθετου περιεχόμενου δηλώσεις με την Αυστριακή αξιωματούχο, αλλά και τον Ντόναλντ Ντουσκ προέβη η Ανγκελα Μέρκελ, αποτυπώνοντας τις οξυμένες αντιθέσεις μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ σχετικά με το Προσφυγικό και τις ανάγκες που έχουν οι αστικές τάξεις τους για φθηνό εργατικό δυναμικό και από τις οποίες καθορίζεται και η στάση τους στο θέμα.

Σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος αναφερόμενη στο κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου ανέφερε ότι το πρόβλημα δεν λύνεται με μια μονομερή απόφαση. «Εάν δεν καταφέρουμε να φθάσουμε σε μία συμφωνία με την Τουρκία, τότε η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αντέξει το (προσφυγικό) βάρος για καιρό», ανέφερε στο ραδιοφωνικό δίκτυο MDR.

Σύμφωνα με την Μέρκελ, με το κλείσιμο των συνόρων το πρόβλημα δεν λύνεται και η κατάσταση αυτή «δεν είναι ούτε βιώσιμη, ούτε μπορεί να διαρκέσει για πολύ».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», δήλωσε ότι μια συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και στην Τουρκία για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών δεν αφορά εκείνους που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά, αλλά όσους θα φθάσουν μετά την εφαρμογή της συμφωνίας, επιβεβαιώνοντας τον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.

Αντανάκλαση: 902