Κυριακή, 17 Ιουλίου 2016

«Να σκοτώνονται οι λαοί για τ’ αφέντη το φαΐ…»

Ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος, Τουρκία (KP) για την απόπειρα πραξικοπήματος
tourkia-praksikopima1
Είναι σίγουρα πολύ νωρίς να εξαχθούν αναλυτικά συμπεράσματα για την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία. Οι εξελίξεις υπήρξαν και συνεχίζουν να είναι καταιγιστικές, όπως επίσης και οι πληροφορίες και αναλύσεις για την έκρυθμη κατάσταση στη γειτονική χώρα.

Ωστόσο, το πλαίσιο μέσα στο οποίο λαμβάνουν χώρα τα γεγονότα στην Τουρκία είναι σαφές: πρόκειται για ένα πλαίσιο ενδοαστικών αντιθέσεων όπου διαφορετικά τμήματα του τουρκικού κεφαλαίου συγκρούονται μεταξύ τους για την εξουσία.

Η απόπειρα πραξικοπήματος- όπως επίσης και η άμεση αντίδραση δυνάμεων προσκείμενων στον Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα, το ΑΚΡ- αντανακλούν τις έντονες αντιθέσεις στην αστική τάξη της Τουρκίας. Με δεδομένο τον σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, οι αντιθέσεις αυτές αποκτούν ιδιαίτερη σημασία και αποτελούν, αναπόφευκτα, κομμάτι ευρύτερων ενδοιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στη Μέση Ανατολή.

Η κατάσταση στην Τουρκία δε μπορεί ασφαλώς να αναλυθεί μονάχα στη βάση της (υπαρκτής) πολιτικής αντιπαλότητας Ισλαμιστών (Ερντογάν) και κεμαλικών δυνάμεων. Είναι βαθύτερη και περισσότερο πολύπλοκη. Πρόκειται για μια κατάσταση που συνδέεται άμεσα με τα τεκταινόμενα στην περιοχή, ιδιαίτερα στην Συρία, καθώς και με  το πλέγμα των σχέσεων μεταξύ της τουρκικής ηγεσίας και εξωτερικών παραγόντων (ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ, Ισλαμικό Κράτος κλπ).

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίσουμε ποιοί πραγματικά βρίσκονται πίσω απ’ την απόπειρα πραξικοπήματος. Αυτό που είναι βέβαιο είναι πως τόσο το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν όσο και οι πραξικοπηματίες αποτελούν τις δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Πρόκειται για δυνάμεις που εκφράζουν αντιτιθέμενες μερίδες του τουρκικού κεφαλαίου, οι οποίες ανταγωνίζονται για περισσότερη κυριαρχία, μεγαλύτερα κέρδη και εντονότερη εκμετάλλευση της εργατικής τάξης της χώρας.

Στο έδαφος αυτής της ενδοαστικής αντιπαλότητας, επιχειρείται να συρθεί πίσω απ’ τη μια, ή την άλλη πλευρά ο τουρκικός λαός.

«Για τ’ αφέντη το φαΐ», λοιπόν, αιματοκυλούν την Τουρκία τόσο οι πραξικοπηματίες, όσο και οι κυβερνητικές δυνάμεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι πλατιές λαϊκές μάζες της γειτονικής χώρας δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα πολεμώντας κάτω απ’ τις ξένες σημαίες του κεφαλαίου. Αυτό, η Ιστορία το ‘χει διδάξει πολλαπλώς.

* Ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος, Τουρκία (KP) για την απόπειρα πραξικοπήματος.

Αντανάκλαση: atexnos

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα καλεί τον λαό μας να οργανωθεί στις γραμμές του Κόμματος ενάντια στους εχθρούς του λαού και της ανθρωπότητας. Η απελευθέρωση είναι στα δικά μας χέρια.

Δεν έχουμε όλες τις λεπτομέρειες για το τι έγινε κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος που έλαβε χώρα στην Τουρκία μεταξύ 15 και 16 Ιούλη.

Ωστόσο, ξέρουμε πολύ καλά τα σχέδια που υποστηρίζονται από ξένες δυνάμεις, οι οποίες δεν παίρνουν τη δύναμή τους από την εργατική τάξη, δεν μπορούν να νικήσουν τον σκοταδισμό του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και να λύσουν τα προβλήματα της Τουρκίας.

Τα σημερινά γεγονότα μας υπενθυμίζουν την εξής πραγματικότητα για ακόμη μια φορά: Ή ο λαός της Τουρκίας θα οργανωθεί και θα ξεφορτωθεί το ΑΚΡ ή οι αντιδραστικές πολιτικές του ΑΚΡ θα ενταθούν, η καταπίεση θα αυξηθεί, οι σφαγές, οι λεηλασίες και οι κλοπές θα συνεχίζονται.

Η μόνη δύναμη που μπορεί να ανατρέψει το ΑΚΡ είναι η δύναμη του λαού, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική σ' αυτό.

Το ΑΚΡ είναι υπεύθυνο για ό,τι έγινε απόψε. Όλοι οι παράγοντες που οδήγησαν στην τρέχουσα κατάσταση και τις συνθήκες, είναι προϊόν του καθεστώτος του ΑΚΡ και των εγχώριων και ξένων αφεντικών που στηρίζουν το ΑΚΡ.

Ωστόσο, το γεγονός ότι το κύριο υπεύθυνο κόμμα (για αυτήν την κατάσταση) είναι το ΑΚΡ, δεν σημαίνει ότι η απόπειρα πραξικοπήματος ενορχηστρώθηκε από τον ίδιο τον Ερντογάν ώστε να επιτύχει τους στόχους του, ανοίγοντας τον δρόμο για μια εκτελεστική προεδρία ή το ξεκαθάρισμά του με τα εμπόδια που αντιμετωπίζει για ένα νέο σύνταγμα.

Η ένταση και οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις διαφορετικές ομάδες στο πλαίσιο του κράτους και των ενόπλων δυνάμεων που είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι υπάρχουν, έχουν μετατραπεί σε ένοπλη αντιπαράθεση. Ενώ η ένταση ανάμεσα σε αυτές τις δυνάμεις είναι πραγματική, είναι ψέμα ότι κάποια από αυτές τις πλευρές της σύγκρουσης εκπροσωπεί τα συμφέροντα του λαού. Έτσι, η αναζήτηση μιας λύσης ενάντια στο καθεστώς του ΑΚΡ σε ένα στρατιωτικό πραξικόπημα είναι τόσο λάθος, όσο η οποιαδήποτε δανεική υποστήριξη στο ΑΚΡ με το πρόσχημα ότι θα πάρει θέση εναντίον της στρατιωτικής δικτατορίας για οποιοδήποτε λόγο. Το τελευταίο πράγμα που πρέπει να γίνει στο όνομα της στήριξης της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία είναι η δανεική στήριξη στο ΑΚΡ, που έχει αποδείξει ξανά και ξανά ότι είναι εχθρός της ανθρωπότητας.

Αν και δεν έχουν ενορχηστρώσει αυτό το πραξικόπημα, ο Ερντογάν και το ΑΚΡ, θα κάνουν μια προσπάθεια να χρησιμοποιήσουν τις συνθήκες που προκύπτουν και την υποστήριξη που έλαβαν ως μέσο για να αυξήσουν την νομιμότητά τους. Ο λαός μας πρέπει να είναι σε επιφυλακή ενάντια στα βήματα που είναι βέβαιο ότι το ΑΚΡ θα κάνει τις επόμενες μέρες. Υψώνοντας την πάλη ενάντια στο ΑΚΡ και το σκοταδισμό του, είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει αυτή η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος να έχει ως αποτέλεσμα την σταθεροποίηση της κυριαρχίας του ΑΚΡ, και να μετατραπεί σε εργαλείο για την αστάθεια του ΑΚΡ και την σταθερότητα της Τουρκίας. Το γεγονός ότι όλα τα τζαμιά στην Τουρκία μετέδιδαν συνεχώς την προπαγάνδα του Ερντογάν κατά τη διάρκεια ολόκληρης της νύχτας είναι μια συγκεκριμένη ένδειξη του επείγοντος χαρακτήρα του καθήκοντος που έχουμε μπροστά μας.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα καλεί τον λαό μας να οργανωθεί στις γραμμές του Κόμματος ενάντια στους εχθρούς του λαού και της ανθρωπότητας. Η απελευθέρωση είναι στα δικά μας χέρια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας τη γνώμη σας