Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Στρατιωτικό πραξικόπημα σε εξέλιξη στην Τουρκία

Η κατάσταση ελέγχεται δήλωσε ο αρχηγός των Ειδικών Δυνάμεων (02:22)
Στρατιωτικό πραξικόπημα είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες στην Τουρκία. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι έχει αναλάβει την εξουσία «για να τηρηθεί η δημοκρατική τάξη και να προστατευθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα». Επίσης ότι ο στρατός έχει καταλάβει τα αεροδρόμια της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης, αλλά και τις εγκαταστάσεις της κρατικής τηλεόρασης.

Το πραξικόπημα είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα ο  ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ. Τα τηλεοπτικά κανάλια μεταδίδουν ότι στην 'Αγκυρα ακούστηκαν πυροβολισμοί και ότι πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα πραγματοποιούν χαμηλές πτήσεις.

Tanks and soldiers have been seen on the streets of Istanbul and Ankara

Μεταδίδουν επίσης εικόνες στις οποίες φαίνεται η στρατοχωροφυλακή να έχει διακόψει την κίνηση στις δύο γέφυρες του Βοσπόρου, από την Ασιατική προς την Ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, αλλά και στρατιωτικές δυνάμεις να έχουβν αναπτυχθεί στην Κωνσταντινούπολη.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ντογάν, μεταδίδει την πληροφορία ότι μεγάλος αριθμός ασθενοφόρων βρίσκεται αυτή τη στιγμή μπροστά από το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων στην Άγκυρα.

Αντανάκλαση: 902

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Απόπειρα πραξικοπήματος βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τουρκία. Με ανακοίνωση που αποδίδεται στις Ένοπλες Δυνάμεις ανακοινώθηκε ότι ο στρατός ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, «για να τηρηθεί η δημοκρατική τάξη και να προστατευθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ένας τηλεοπτικός παρουσιαστής του κρατικού τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου TRT ανέγνωσε πριν από λίγο σε ζωντανή μετάδοση μια ανακοίνωση, εκτελώντας διαταγή, όπως διευκρίνισε εξαρχής, του τουρκικού στρατού.

Ο παρουσιαστής ανέφερε πως θα καταρτιστεί νέο Σύνταγμα το συντομότερο δυνατόν. Πρόσθεσε ότι η δημοκρατική τάξη και ο κοσμικός χαρακτήρας του τουρκικού κράτους βρισκόταν υπό απειλή από τη σημερινή κυβέρνηση.

Διευκρίνισε ότι την εξουσία στην Τουρκία ανέλαβε ένα «συμβούλιο ειρήνης», το οποίο θα εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών.

Ο παρουσιαστής ανέφερε πως το «συμβούλιο ειρήνης» δεν θα επιτρέψει να διαταραχθεί η δημόσια τάξη. Η ελευθερία των πολιτών είναι εγγυημένη από το «συμβούλιο ειρήνης» ανεξαρτήτως θρησκείας, φυλής ή γλώσσας. Πρόσθεσε ότι επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος σε όλη την επικράτεια.

Σύμφωνα με το CNN Turk  ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι στην Κωνσταντινούπολη. Το ίδιο κανάλι, μεταδίδει συνέντευξη του Ερντογάν, μέσω Skype.

Πληροφορίες για πυροβολισμούς κοντά στο Γενικό Επιτελείο στην Άγκυρα, ελικόπτερα και μαχητικά σε χαμηλές πτήσεις πάνω από την τουρκική πρωτεύουσα, στρατός έκλεισε τις δύο γέφυρες του Βοσπόρου, τανκς στην είσοδο του αεροδρομίου «Ατατούρκ» στην Κωνσταντινούπολη.

Πηγή της τουρκικής προεδρίας αναφέρει ότι πρόκειται για απόπειρα πραξικοπήματος από ομάδα εντός των Ενόπλων Δυνάμεων. Αναφέρει ότι η ανακοίνωση που έγινε εκ μέρους του στρατού δεν έχει την έγκριση της ιεραχίας.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε την πληροφορία ότι ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Χουλουσί Ακάρ κρατείται όμηρος από ομάδα αξιωματικών στο γενικό επιτελείο.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε ότι αυτό που συμβαίνει είναι απόπειρα πραξικοπήματος από ομάδες εντός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. «Κάποιοι άνθρωποι παρανόμως πραγματοποίησαν μια παράνομη ενέργεια εκτός ιεραρχίας», δήλωσε ο Γιλντιρίμ σε σχόλια που μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV. «Αυτή η κυβέρνηση εκλεγμένη από το λαό παραμένει να έχει τον έλεγχο. Αυτή η κυβέρνηση θα αποχωρήσει όταν ο λαός το αποφασίσει», είπε.

Πέρα από τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, είναι οι χαμηλές πτήσεις πολεμικών αεροσκαφών στην 'Αγκυρα, το κλείσιμο της κυκλοφορίας στις δύο γέφυρες του Βοσπόρου, ο αποκλεισμός του αεροδρομίου Ατατούρκ Κωνσταντινούπολης από τανκς και η μεγάλη δυσκολία στην πρόσβαση στο διαδύκτυο.

Λίγο μετά τις 23.30, έπαυσε η εκπομπή των κρατικών μέσων ενημέρωσης της Τουρκίας, ενώ υπάρχει μεγάλη δυσκολία πρόσβασης στους ιστότοπους «κοινωνικής δικτύωσης» Αργότερα το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT μετέδωσε ότι επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την επικράτεια της Τουρκίας, ενώ κλείνουν τα αεροδρόμια της χώρας.

Από το Μαξίμου έγινε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας ενημερώθηκε για την κατάσταση από τον επικεφαλής της ΕΥΠ στις 10:30 μ.μ. και επικοινώνησε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένο. Πληροφορίες θέλουν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, να βρίσκεται σε συναγερμό.

Δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας - «Σοβαρό» το πραξικόπημα εκτιμά η ΕΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε ότι ελπίζει πως θα υπάρξει ειρήνη, σταθερότητα και πολιτική συνέχεια στην Τουρκία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε να αποφευχθεί η αιματοχυσία στην Τουρκία και τα όποια πολιτικά ζητήματα υπάρχουν να διευθετηθούν εντός του πλαισίου του Συντάγματος της χώρας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας προέτρεψε τους γάλλους υπηκόους στην Τουρκία να μην κυκλοφορούν στους δρόμους εξαιτίας της σοβαρής κατάστασης στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο Κε ντ' Ορσέ.

Πηγή προσκείμενη στην Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι η απόπειρα πραξικοπήματος η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τουρκία μοιάζει σοβαρή και ότι το κίνημα του στρατού δεν αποτελείται «από απλά μερικούς συνταγματάρχες». Σύμφωνα με την ίδια πηγή που πρόσκειται στην ΕΕ, ο στρατός έχει καταλάβει τον έλεγχο των αεροδρομίων και σημείων στρατηγικής σημασίας στην Κωνσταντινούπολη. 

Βίντεο με πυροβολισμούς από ελικόπτερο στην Άγκυρα

00:30

00:52 Ακούστηκε πολύ ισχυρή έκρηξη στην Άγκυρα

Συσκέψεις στην Αθήνα

Σε εξέλιξη βρίσκεται σύσκεψη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, υπό τον Ν. Τόσκα, με την συμμετοχή του αρχηγού της ΕΥΠ, της Κρατικής Ασφάλειας και όλων των αστυνομικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δοθεί εντολή να τεθούν σε επιφυλακή οι υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας στα αεροδρόμια, αλλά και στον Έβρο, ενώ αυξημένα μέτρα ασφαλείας έχουν ήδη αναπτυχθεί έξω απο την πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα, και όλους τους «τουρκικούς στόχους στην Αττική».

Από το Μαξίμου έγινε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας ενημερώθηκε για την κατάσταση από τον επικεφαλής της ΕΥΠ στις 10:30 μ.μ. και επικοινώνησε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένο. Πληροφορίες θέλουν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, να βρίσκεται σε συναγερμό.

00:55 Πληροφορίες για εμπλοκή αρμάτων μάχης και στρατιωτικών ελικοπτέρων στους δρόμους και τον ουρανό στην Άγκυρα που βάλλουν πυρά.

Έκρηξη στην Άγκυρα

Μια ισχυρή έκρηξη ακούστηκε πριν από λίγο στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, την Άγκυρα, ενώ μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα πετούν πάνω από την πρωτεύουσα, μεταδίδουν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου και του RIA Novosti, αλλά και το Ρόιτερς επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες. Σύμφωνα με τθις πρώτες πληροφορίες, η έκρηξη έγινε στα κτήρια της κρατικής τηλεόρασης.

















Συγκεχυμένες και αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες υπάρχουν για αντιδράσεις πολιτών, είτε ενάντια στην παρουσία του στρατού, είτε υποστηρίζοντας τους πραξικοπηματίες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, επίκεντρο των αντιδράσεων, είναι το αεροδρόμιο Ατατούρκ στην Κωνσταντινούπολη, ενώ δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες, για ανάλογες αντιδράσεις σε άλλες πόλεις.

Τα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια δείχνουν εικόνες από διάφορα σημεία της χώρας όπου έχει αρχίσει να συγκεντρώνεται κόσμος και να φωνάζει συνθήματα.

Δήλωση του Μπιναλί Γιλτνιρίμ

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε με ανάρτηση του στο Twitter πως οι δυνάμεις ασφαλείας θα αντιδράσουν στην απόπειρα πραξικοπήματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, τονίζοντας ότι θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες.

Πρόσθεσε πως πολλά σημαντικά κτίρια βρίσκονται υπό πολιορκία. Κάλεσε παράλληλα τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι και να μην ανεχθούν οποιεσδήποτε ενέργειες ενάντια στην δημοκρατία.

Πέρα από τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, είναι οι χαμηλές πτήσεις πολεμικών αεροσκαφών στην 'Αγκυρα, το κλείσιμο της κυκλοφορίας στις δύο γέφυρες του Βοσπόρου, ο αποκλεισμός του αεροδρομίου Ατατούρκ Κωνσταντινούπολης από τανκς και η μεγάλη δυσκολία στην πρόσβαση στο διαδύκτυο.

Λίγο μετά τις 23.30, έπαυσε η εκπομπή των κρατικών μέσων ενημέρωσης της Τουρκίας, ενώ υπάρχει μεγάλη δυσκολία πρόσβασης στους ιστότοπους «κοινωνικής δικτύωσης» Αργότερα το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT μετέδωσε ότι επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την επικράτεια της Τουρκίας, ενώ κλείνουν τα αεροδρόμια της χώρας.

Πληροφορίες για «μάχες» στην Άγκυρα

Συνεχίζονται οι πληροφορίες για «μάχες» στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, Άγκυρα.

Άρματα μάχης περικύκλωσαν πριν από λίγο το κτίριο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης και άνοιξαν πυρ, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες.

Τηλεοπτικές εικόνες δείχνουν ένα ελικόπτερο να ανοίγει πυρ στην κατεύθυνση είτε του κτιρίου της κρατικής τηλεόρασης και της Υπηρεσίας Κρατικής Ασφάλειας (βρίσκονται πολύ κοντά), ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για άρματα μάχης και τεθωρακισμένα να βάλουν κατά του Προεδρικού Μεγάρου, αλλά και στο κτίριο της κρατικής ασφάλειας  στην Άγκυρα.

To το Reuters μετέδωσε δηλώσεις ανώτατου τούρκου αξιωματούχου,  χωρίς να τον κατονομάσει, σύμφωνα με τις οποίες, οι παραξικοπηματίες έχουν καταλάβει νευραλγικά σημεία, αλλά δεν ελέγχουν τους δρόμους και ότι θα χρειαστεί ένα 24ωρο για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Η κατάσταση ελέγχεται δήλωσε ο αρχηγός των Ειδικών Δυνάμεων (02:22)

Ο διοικητής των Ειδικών Δυνάμεων υποστράτηγος Ζεκιαΐ Ακσακαλλί μίλησε τηλεφωνικά στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, χαρακτήρισε «δίκτυο προδοσίας» τους πραξικοπηματίες και είπε ότι η κατάσταση ελέγχεται.

Επιβεβαίωσε ότι στην Αγκυρα υπάρχουν νεκροί και τραυματίες και απέφυγε να δώσει πληροφορίες σχετικά με την τύχη του αρχηγού του ΓΕΕΘΑ.


Στοιχεία για τους πραξικοπηματίες μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή»

Ο πρώην νομικός σύμβουλος του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας συνταγματάρχης Μουχαρέμ Κοσέ, ο οποίος αποπέμφθηκε πριν από λίγο καιρό, είναι ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος, υποστηρίζει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή».

Σύμφωνα με το πρακτορείο, μεταξύ των πραξικοπηματιών υπάρχουν, άλλος ένας συνταγματάρχης, ένας αντισυνταγματάρχης και ένας ταγματάρχης. Το «Ανατολή» αναφέρει ότι έχουν ήδη συλληφθεί κάποιοι από τους πραξικοπηματίες.  


Πληροφορίες κάνουν λόγο για βομβαρδισμό της τουρκικής Βουλής 02:40

Στην τουρκική βουλή βρίσκονται ο πρόεδρος της τουρκικής βουλής και βουλευτές, που πριν λίγη ώρα έκαναν δηλώσεις ζωντανά μέσω βιντεοκλήσης από τηλέφωνο.

Πληροφορίες και για έκρηξη βόμβας στην Κωνσταντινούπολη 02:45

Μια βόμβα που ρίφθηκε από αέρος, πιθανότατα από το ελικόπτερο που πετούσε πάνω από την Άγκυρα και το οποίο καταρρίφθηκε από αεροσκάφος F-16, έπληξε το κτήριο του Κοινοβουλίου, νωρίτερα το βράδυ της Παρασκευής.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το πρακτορείο «Ανατολή», ο βομβαρδισμός του κοινοβουλίου, έγινε ενώ είχε ήδη γίνει ορατή, η αποτυχία του πραξικοπήματος, ενώ μέσα στο κτήριο, βρίσκονταν βουλευτές από όλα τα κόμματα, αλλά και ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου.

Συνελήφθησαν οι πρωτεργάτες του πραξικοπήματος, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Μπ. Γιλντιρίμ

Σύμφωνα με την Σαμπάχ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπ. Γιλντιρίμ δήλωσε πως οι λίγοι πρωτεργάτες του πραξικοπήματος συνελήφθησαν. Επίσης ο αρχηγός του στρατού έδωσε εντολή στους στρατιώτες να επιστρέψουν στις βάσεις τους.


Το πραξικόπημα απωθήθηκε δηλώνει η Τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών


Το πραξικόπημα απωθήθηκε, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Τουρκικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ΜΙΤ, Νουχ Γιλμάζ, σε δήλωσή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

Ο Γιλμάζ είπε επίσης ότι αυτοί που αποπειράθηκαν να επιβάλουν πραξικόπημα, θα δικαστούν με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.


Πληροφορίες για ακόμα δύο βομβαρδισμούς στο τουρκικό Κοινοβούλιο με 12 τραυματίες και εκρήξεις και πυροβολισμούς σε Άκυρα και Κωνσταντινούπολη 03:29

Μέχρι τώρα γίνεται λόγος για 17 νεκρούς αστυνομικούς και 2 πολίτες κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Μάχες σε εξέλιξη μεταξύ στρατού και αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη με τουλάχιστον 2 νεκρούς 03:32



Ελικόπτερο με πραξικοπηματίες προσγειώθηκε στον προαύλιο χώρο του CNN Turk και προσπαθούν να το καταλάβουν ενώ οι δημοσιογράφοι μεταδίδουν ζωντανά τα όσα συμβαίνουν. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ» υπάρχουν όμηροι στον τηλεοπτικό σταθμό. 03:34
Πληροφορίες που μεταδόθηκαν από το ίδιο το CNN Turk, κάνουν λόγο για εισβολή στρατιωτών στο κτιριακό συγκρότημα του ομίλου μέσων ενημέρωσης Ντογάν, που στεγάζονται το CNN Turk και η εφημερίδα Χουριέτ.

Η παρουσιάστρια ανακοίνωσε ότι το κανάλι αναγκάζεται να διακόψει την εκπομπή, αφού όπως είπε εξαναγκάστηκε γι αυτό από τους στρατιώτες.

Στη συνέχεια η παρουσιάστρια εγκατέλειψε το στούντιο. Σύμφωνα με την εικόνα που μεταδίδει το κανάλι, έχει σταματήσει η εκπομπή του έκτακτου δελτίου, στο οποίο μεταδόθηκε νωρίτερα μέσω κινητού τηλεφώνου η συνέντευξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη συνεχίζονται οι μάχες και στρατιωτικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν στόχους. Ολοκληρώθηκε η κατάληψη του τηλεοπτικού σταθμού. 03:37




Μαχητικά πετούν πάνω από την Κωνσταντινούπολη και ακούγονται εκρήξεις σε όλη την πόλη και στο αεροδρόμιο όπου προσγειώθηκε στο αεροσκάφος που μετέφερε τον Ερντογάν. 03:49


Το βίντεο του τελευταίου βομβαρδισμού στο τουρκικό Κοινοβούλιο


Ο Ερντογάν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης εν μέσω χιλιάδων πολιτών που τον επευφημούν 04:02

Ο Ερντογάν στις πρώτες του δηλώσεις στο αεροδρόμιο είπε πως: Οι πραξικοπηματίες θα «πάρουν αυτό που τους αξίζει»

Έτοιμος να απευθύνει διάγγελμα ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν 04:16


Ερντογάν: «Το απόγευμα υπήρξε κινητικότητα στο στράτευμα που εξελίχθηκε σε προσπάθεια παρέμβασης στα εσωτερικά της χώρας. Οι πραξικοπηματίες είχαν επί 40 χρόνια δίκτυο και κρύβονταν στις δομές του συστήματος. Δεν θα τα καταφέρουν. Θα πάρουν αυτό που αξίζουν. Βάλαμε τις ζωές μας μπροστά για να μην τα καταφέρουν. Θα καθαρίσουμε τις ένοπλες δυνάμεις. Η νέα Τουρκία έχει νέες δομές και συμπεριφορές. Εδώ στο αεροδρόμιο Ατατούρκ που είχαμε δεκάδες θύματα από τρομοκράτες πριν μερικές εβδομάδες, τώρα πετάνε από πάνω μας F16 από εχθρούς της χώρας και προσπάθησαν να εμποδίσουν την προσγείωσή μου. Βομβάρδισαν το σημείο που διέμενα στις διακοπές μου μη γνωρίζοντας πως είχα ήδη φύγει. Οι ένοπλοι φαντάροι να μην στρέψουν τα όπλα τους ενάντια στους συμπατριώτες μας. Οι ένοπλες δυνάμεις ήρθε η ώρα να καθαρίσουν. Θα συνεχίσουμε τη δράση μας μέχρι να καταστείλουμε τους εισβολείς. Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται. Δεν θα επιτρέψουμε να εισβάλουν στη χώρα μας. Δεν γνωρίζω πόσα είναι τα μέχρι τώρα θύματα. Δεν γνωρίζω ποια είναι η κατάσταση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων. Αυτή την ώρα σε όλη τη χώρα εκατομμύρια κόσμου βρίσκονται στους δρόμους και μας υποστηρίζουν στις 4:30 το ξημέρωμα. Ενωμένοι θα προχωρήσουμε. Εγώ είμαι μαζί με τον λαό μου και δεν πρόκειται να φύγω να πάω πουθενά».