Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

«Θαύμα» πριν τα Χριστούγεννα!

Οι μονές του Αγίου Όρους… διευκολύνονται
Μια τροπολογία – «θαύμα», με …διευκολύνσεις σε μονές του Αγίου Όρους, εγκρίθηκε από τη Βουλή στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τον Χωρικό Σχεδιασμό.  Την τροπολογία υπέγραψαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, των ΑΝΕΛ, του ΠΑΣΟΚ και της Ένωσης Κεντρώων. Κι εδώ «θαύμα» συνεργασίας.   

Συγκεκριμένα, την τροπολογία συνυπέγραψαν οι βουλευτές Π.Σκουρολιάκος (ΣΥΡΙΖΑ), Θανάσης Μπούρας (Ν.Δ) Γ.Λαζαρίδης (ΑΝΕΛ), Α.Λοβέρδος (ΠΑΣΟΚ) και Γ.Σαρίδης (Ενωση Κεντρώων) και εντάχθηκε στο νομοσχέδιο (άρθρο 52).
Η επιχειρηματολογία στην εισηγητική έκθεση είναι αποκαλυπτική (vouliwatch.gr– Γεράσιμος Λιβιτσάνος):

Όπως αναφέρει στην εισηγητική της έκθεση στόχος είναι να υπάρξει αρμονία του ειδικού καθεστώτος που διέπει το Αγ.Ορος με τις διατάξεις περί δημόσιου λογισμικού του ελληνικού κράτους. Επισημαίνεται επίσης ότι οι ιερές μονές είναι «διεπόμενες από ειδικό νομοθετικό καθεστώς δεν υπόκεινται στις διατάξεις περί δημόσιου λογιστικού».

‘Ετσι «ορίζεται ως ακατάσχετο» ποσό 2.000.000 ευρώ ετησίως που προβλέπεται για τις λειτουργικές δαπάνες των μονών και 450.000 για δαπάνες φιλοξενίας.

Επίσης, οι μονές απαλλάσσονται από «την υποχρέωση της υποβολής δήλωσης στοιχείων και ακινήτων (Ε9) προηγούμενων ετών» όπως προβλέπει ο νόμος 3427/2005 για την φορολογία των οικοδομών και τις μεταβολές στην φορολογία κεφαλαίου.

Αντανάκλαση: imerodromos