«Βαθιές μεταρρυθμίσεις» προαναγγέλλει ο Γ. Ντάισελμπλουμ
Σε άμεση νομοθέτηση των μέτρων που θα εφαρμοστούν μετά το 2018 θα προχωρήσει η συγκυβέρνηση, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που παρείχε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup. Το πακέτο αυτό, που φέρνει μειώσεις στις συντάξεις και το αφορολόγητο, θα προστεθεί στα άλλα μέτρα της δεύτερης αξιολόγησης, όπως οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις.
Tα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα μετά την Καθαρά Δευτέρα, για να εξειδικευτούν οι «λεπτομέρειες» του νέου επώδυνου πακέτου και να υπάρξει τεχνική συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Η συμφωνία «κλείδωσε» στην έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, πριν τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των θεσμών και του Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Προϊδεάζοντας για τη σκληρότητα των μέτρων, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μίλησε για «βαθιές μεταρρυθμίσεις» στο Φορολογικό, το Ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας. «Θα υπάρξει μια αλλαγή στο μείγμα πολιτικής, θα προχωρήσουμε πέρα από τη λιτότητα και θα επικεντρωθούμε στις βαθιές μεταρρυθμίσεις, κάτι που αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ», είπε, εννοώντας ως αλλαγή «μείγματος» τη λήψη μέτρων που θα έχουν μόνιμη δημοσιονομική απόδοση.
Πάντως, ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε πως «δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία αυτή τη στιγμή», προσθέτοντας πως «πρέπει να γίνει παρά πολλή δουλειά ακόμη». Επίσης έδειξε ότι από την πλευρά του Eurogroup δεν υπάρχει βιασύνη για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Έτσι, εκτίμησε ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα βραχυπρόθεσμης ρευστότητας και πως υπάρχουν περιθώρια για την εκταμίευση της δόσης μέχρι το καλοκαίρι.
Σχετικά με την βιωσιμότητα του χρέους, δήλωσε πως θα επιστρέψουμε σε αυτή τη συζήτηση «όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα».
Ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε πως «θα πρέπει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά», ενώ εξέφρασε την πρόθεση της Κομισιόν να υποστηρίξει τις αντεργατικές ανατροπές που ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση, τις οποίες βάφτισε «εξομάλυνση της αγοράς εργασίας».
Δεν αντισταθμίζεται η βαρβαρότητα
Σε μία προσπάθεια να θολώσουν τα νερά για τη βαρβαρότητα του νέου πακέτου, κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι η συμφωνία περιλαμβάνει «τον απαράβατο όρο» που έθεσε η ελληνική πλευρά για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα» και ότι «το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο».
Το Μαξίμου διαρρέει ότι σε περίπτωση μείωσης του αφορολόγητου και των συντάξεων θα υπάρξουν «αντισταθμιστικά», τα οποία όμως είτε θα παρέχουν επιπλέον φοροελαφρύνσεις στο κεφάλαιο είτε θα συνιστούν ψίχουλα μπροστά στο νέο πλήγμα που θα υποστούν οι λαϊκές οικογένειες.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ πήρε αποστάσεις από αυτές τις διαρροές της ελληνικής κυβέρνησης. «Εγώ δεν είπα ούτε ένα ευρώ μέτρα», σημείωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως τα «αντισταθμιστικά» θα εξεταστούν εφόσον υπάρξει «δημοσιονομικό περιθώριο», δηλαδή επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα.
Το ΔΝΤ «χαιρετίζει την πρόοδο που σημείωσαν οι ελληνικές αρχές για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των θεσμών σε βασικούς τομείς», επισημαίνοντας πως σε αυτή τη βάση συμφωνήθηκε η επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα. Ωστόσο αποφεύγει να προεξοφλήσει την επίτευξη συμφωνίας κατά την έλευση των θεσμών, ζητώντας να υπάρξει περισσότερη «πρόοδος».
Αντανάκλαση: 902