Κυριακή 14 Μαΐου 2017

Κατατέθηκε στη Βουλή το νέο αντιλαϊκό πακέτο

Φέρνει άγριες περικοπές και ανατροπές στη ζωή των εργαζομένων και των λαϊκών νοικοκυριών
Στη Βουλή κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο με τα νέα σκληρά μέτρα στο Ασφαλιστικό, το Φορολογικό και τις εργασιακές σχέσεις.
Με βάση την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, θα ψηφιστεί την Πέμπτη 18 Μάη με τη διαδικασία του επείγοντος.
Tο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή περιλαμβάνει Δεκάδες αντιλαϊκά μέτρα που θα αγγίξουν κάθε πτυχή της ζωής των λαϊκών στρωμάτων.

Στο νομοσχέδιο έχουν ενταχθεί επίσης τα «αντίμετρα» που αφορούν πρωτίστως το κεφάλαιο και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021.

Το σχέδιο νόμου έχει τίτλο «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση του ν. 4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις».

Άγριες περικοπές στις συντάξεις 

Οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις θα περικοπούν από το 2019 κατά 1,8 δισ. ευρώ, με την επιβολή κατάργησης ή μείωσης της «προσωπικής διαφοράς» σε πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους. Η μείωση θα φτάνει μέχρι το 18% του συνολικού ποσού της σύνταξης (δηλαδή, μέχρι και δύο συντάξεις το χρόνο!), ενώ σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνεται ο «στόχος» των 1,8 δισ. ευρώ, η περικοπή θα επεκτείνεται και στις επικουρικές συντάξεις.

Επίσης από το  2018 επιβάλλεται νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών σε αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες, αφού πλέον τα ποσοστά των κρατήσεων θα γίνονται όχι στο καθαρό φορολογητέο εισόδημα του προηγούμενου έτους, αλλά σε αυτό θα προστίθεται και το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και άλλα αντιασφαλιστικά μέτρα που ανεβάζουν τον λογαριασμό πάνω από τα όσα είχαν ανακοινωθεί μέχρι τώρα. 

Ενίσχυση της φοροληστείας 

Το βασικό αφορολόγητο όριο συρρικνώνεται στα 5.685 ευρώ από 8.636 ευρώ σήμερα. Σε αυτό το πλαίσιο, η ενίσχυση της φοροληστείας στον ιδιωτικό τομέα (14 μισθοί) θα ξεκινά από εισοδήματα 406 ευρώ το μήνα.

Στον αντίποδα, ένα από τα βασικά «αντίμετρα» είναι η μείωση της φορολογίας των επιχειρηματικών κερδών από το 29% στο 26%.

Επεκτείνεται η εργασιακή ζούγκλα

Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα διατηρήσει όλους τους αντεργατικούς νόμους για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις που έχουν ψηφιστεί μετά το 2011, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του προγράμματος.

Κομβικό στοιχείο στην παραπέρα ενίσχυση του εργασιακού μεσαίωνα αποτελεί η ουσιαστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Αυτό θα γίνει αφαιρώντας τους περιορισμούς στο μέγεθος και τον τύπο των καταστημάτων που μπορούν να λειτουργούν την Κυριακή και διευρύνοντας την τουριστική περίοδο, καθώς και τις περιοχές που χαρακτηρίζονται «τουριστικές». 

Απελευθερώνονται ουσιαστικά πλήρως οι μαζικές ομαδικές απολύσεις για τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, μέσα από την κατάργηση της «διοικητικής έγκρισης», η οποία θα αντικατασταθεί με «μια διαδικασία κοινοποίησης» προς το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), ενώ ισχυροποιούνται τα όπλα της εργοδοσίας απέναντι στις απεργίες, με έμμεση νομιμοποίηση της εργοδοσίας να εφαρμόζει την ανταπεργία («λοκ άουτ»).

Στο στόχαστρο μπαίνει και η συνδικαλιστική δράση, καθώς στο νομοσχέδιο υπάρχουν αναφορές που ανατρέπουν τον συνδικαλιστικό νόμο.

Δεν αφήνει τίποτα όρθιο 

Το νομοσχέδιο φέρνει άγριες περικοπές σε προνοιακά επιδόματα, παροχές υγείας και άλλες παροχές που αφορούν τα λαϊκά στρώματα, οι οποίες δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αμβλυνθούν από τα λεγόμενα αντίμετρα.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει δεκάδες ακόμη αντιλαϊκά μέτρα, από την παραχώρηση ακινήτων που σχετίζονται με δάνεια στα διάφορα funds μέχρι τις ιδιωτικοποιήσεις και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το νομοσχέδιο επιβάλει αλλαγές στο καθεστώς χρηματοδότησης των κομμάτων, με βάση τις γενικότερες αντιδραστικές κατευθύνσεις της ΕΕ. Για παράδειγμα προβλέπεται ότι για ποσά ενίσχυσης μέσω κουπονιών που ξεπερνούν τα 50 ευρώ, θα υπάρχει υποχρεωτική αναγραφή του ονοματεπώνυμου και του ΑΦΜ αυτού που δίνει την ενίσχυση.

Αντανάκλαση: 902