Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο - λαιμητόμος των λαϊκών δικαιωμάτων

Μέσα στον κλοιό των απεργιακών κινητοποιήσεων και συγκεντρώσεων σε όλη τη χώρα ξεκίνησε την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής και θα ολοκληρωθεί σήμερα Τετάρτη με τις ψηφοφορίες επί της αρχής και επί των άρθρων η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου - λαιμητόμου που βάζει στο στόχαστρό του τα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων, όπου κι αν δουλεύουν, στον ιδιωτικό ή το δημόσιο τομέα, με την κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από τις ανάγκες κερδοφορίας των επιχειρήσεων, με τις νέες περικοπές στον ΕΟΠΥΥ, τις νέες φορολογικές κλίμακες που επιβάλλουν ακόμα πιο άγρια φοροληστεία, με τις χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ, με τραγικές τις συνέπειες στην καθημερινότητα της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έχει ανακοινώσει πως θα καταψηφίσει το πολυνομοσχέδιο και ήδη έχει ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για να αναλάβουν βουλευτές και κόμματα τις ευθύνες τους για τις απολύσεις στο Δημόσιο, τη συνέχιση της φοροληστείας, τις νέες περικοπές στην Υγεία και για το νέο μηχανισμό του κατώτατου μισθού, που επί της ουσίας τον καταργεί, καθώς η απόφαση για τη διαμόρφωσή του ανήκει στον εκάστοτε υπουργό Εργασίας.
Στην ομιλία της, η Αλέκα Παπαρήγα, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, χαρακτήρισε κάλπικη κι επικίνδυνη την αντιπαράθεση των δύο πόλων κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ, γιατί χειραγωγεί και αποπροσανατολίζει από την ουσία των θεμάτων. Όλα γίνονται για την εναλλαγή των κομμάτων στη διακυβέρνηση και όχι για την ανατροπή της πολιτικής, η οποία δεν μπορεί να γίνει χωρίς ανατροπή της τάξης που είναι στην εξουσία, επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Στην ομιλία του, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, χαιρέτισε τους απεργούς και τόνισε ότι σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης κυβέρνηση και τρόικα φορτώνουν τα βάρη στο λαό και δημιουργούν τις προϋποθέσεις της καπιταλιστικής ανάπτυξης με χαμηλότερους μισθούς και με ακόμα λιγότερα από τα ισχνά εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Αποδεικνύεται, σημείωσε, αυτό που το ΚΚΕ έχει πει από την πρώτη στιγμή, ότι τα μνημόνια, οι δανειακές συμβάσεις δεν υπηρετούν στενά τα συμφέροντα της τρόικας, αλλά υπηρετούν τα συμφέροντα της αστικής τάξης, των επιχειρηματικών ομίλων.
Στον κατώτατο μισθό αναφέρθηκε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, τονίζοντας ότι θα διαμορφώνεται με βάση το μέσο ποσοστό κέρδους των ομίλων. Κατήγγειλε πως κυβέρνηση και εργοδοσία ετοιμάζουν μισθό των 350 ευρώ για τους νέους και πως επιδιώκουν την αύξηση του χρόνου εργασίας.
«Η κυβέρνηση και με αυτό το νομοσχέδιο θέλει να δημιουργήσει συνθήκες παραδείσου για το κεφάλαιο και να ξεμπερδέψει με τα δικαιώματα των εργαζομένων, να εξαφανίσει ό,τι κοινωνικό κατακτήθηκε αυτά τα χρόνια». Αυτό επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή, στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου.
Υπερψηφίζουν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου ζήτησε εκ μέρους της ΝΔ ο βουλευτής Απόστολος Βεσυρόπουλος, στο όνομα της σωτηρίας της χώρας, που σημαίνει φτώχεια για το λαό.
Το συγκυβερνών ΠΑΣΟΚ στηρίζει το πολυνομοσχέδιο και δίνει μάχη εντυπώσεων για δήθεν βελτιώσεις, που βέβαια δεν επηρεάζουν την ουσία και τη φιλοσοφία του πολυνομοσχεδίου. Χαρακτηριστική η τοποθέτηση του βουλευτή εισηγητή Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για την απόσυρση του άρθρου που παρέχει ποινική ασυλία στα μέλη του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αποφεύγοντας να μιλήσει για την ουσία των αντιλαϊκών μέτρων. Ο ίδιος είπε ότι η κυβέρνηση «είναι αποφασισμένη» να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο και προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για να αξιολογήσει δομές και υπηρεσίες, κάτι «που δεν έγινε μέχρι σήμερα». 
«Βελτιώσεις» που επιταχύνουν την αντεργατική επίθεση στο πολυνομοσχέδιο αποφασίστηκαν σε σύσκεψη Σαμαρά - Βενιζέλου.
Σε σύντομη παρέμβασή του, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης ισχυρίστηκε ότι, σύμφωνα με στοιχεία που θα παρουσιάσει σήμερα το ΣΕΠΕ, θα προκύπτει ότι το πρώτο εξάμηνο του 2013 δημιουργήθηκαν 268.000 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης έναντι 176.500 το πρώτο εξάμηνο του 2012.
Ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης στην ομιλία του είπε ότι ο ΕΟΠΥΥ είχε ετήσιο έλλειμμα μισό δισ. ευρώ από ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές και η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει «φρένο», αφού προωθείται η διαδικασία επιστροφής δαπανών. Όπως ανέφερε, θα προσληφθούν ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες για να πιστοποιήσουν για το εάν καλώς χρεώθηκαν από ιδιωτικά κέντρα τα ποσά που απαιτούνται από τον ΕΟΠΥΥ.
Τα άλλα κόμματα: «Κριτική» για το μείγμα διαχείρισης
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ε. Τσακαλώτος, παρουσίασε τη διαχειριστική εκδοχή του συστήματος του κόμματός του λέγοντας ότι δεν υπάρχει success story ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Ευρωζώνη παραθέτοντας στοιχεία του ευρωτραπεζίτη Μ. Ντράγκι, του ΔΝΤ και ξένων εφημερίδων, όπως ότι τα 60 δισ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης για την ανακεφαλαιοποίηση «είναι εκεί για να φαίνονται και όχι να χρησιμοποιούνται» ή ότι τα 6 δισ. για την ανεργία στην ΕΕ δεν επαρκούν. Κατά τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν δείξει «ότι κανένα από αυτά τα πράγματα δεν τα εννοούν σοβαρά».
Για τον Ε. Τσακαλώτο δεν έχει τέλος η παγίδα του χρέους, ενώ χαρακτήρισε τα μέτρα «μη δημοκρατικά και αυταρχικά, που δεν έχουν αίσθηση της δικαιοσύνης και είναι αντιφατικά και αποσπασματικά». Είπε ότι με τη σημερινή κυβέρνηση «μιλάμε για πλασματικές οικονομίες» και ανέπτυξε διαχειριστικές προτάσεις όπως η δημιουργία περιουσιολόγιου ή η ολοκλήρωση της μηχανογράφησης των φορολογικών υπηρεσιών, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση «συνεχείς πειραματισμούς με τη φορολογική διοίκηση».
Εκ μέρους των ΑΝΕΛ, ο Ν. Μαριάς έκανε λόγο για πολυνομοσχέδιο που προωθεί την «αντίληψη του νεοφιλελευθερισμού που θέλει να διαλύσει τη δημόσια διοίκηση, την υγεία και γενικά το κοινωνικό κράτος», ενώ ισχυρίστηκε ότι οι διατάξεις για τους δήμους «διαλύουν τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Ο χρυσαυγίτης εισηγητής, Ηλ. Παναγιώταρος, δεν έκανε κουβέντα για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, τους μισθούς πείνας, ούτε φυσικά για προκλητικές φοροαπαλλαγές του μεγάλου κεφαλαίου και των εφοπλιστών και άσκησε κριτική για την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας.
Η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ, Α. Ξηροτύρη, καταψήφισε επί της αρχής, λέγοντας ότι η συνέχεια της χρηματοδότησης είναι απαραίτητη για τη χώρα, αλλά όπως είπε «η υποχώρηση στις πιέσεις οδηγεί την κοινωνία σε διάλυση».
Ζήτημα αντισυνταγματικότητας
Στην αρχή της συνεδρίασης τέθηκε θέμα αντισυνταγματικότητας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ για συγκεκριμένα άρθρα με βάση παρατηρήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, η οποία όμως απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Στην παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης,στήριξε την αίτηση αντισυνταγματικότητας και υπενθύμισε ότι «ο ίδιος χαβάς» σχετικά με την αντισυνταγματικότητα γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ που ανάλογα με το εάν ήταν στην κυβέρνηση ή την αντιπολίτευση έθεταν συνεχώς αιτήματα αντισυνταγματικότητας, τα οποία απέρριπτε η κάθε φορά πλειοψηφία, όπως γίνεται και σήμερα.
Κάλεσε δε το λαό να αντιληφθεί την ανύπαρκτη προστασία που του παρέχει το αστικό σύνταγμα και έφερε ως παράδειγμα τις υποκριτικές διακηρύξεις του Συντάγματος για την προστασία της εργασίας, την ώρα που οι άνεργοι έχουν φτάσει το 1,5 εκατομμύριο.
Σχετικά με την αντισυνταγματικότητα τόνισε ότι υπάρχει όντως πρόβλημα, ιδιαίτερα στο ζήτημα του καθορισμού του κατώτερου μισθού και την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, και υπενθύμισε ότι η συζήτηση στην ΕΕ για την κατάργηση των Συμβάσεων ξεκίνησε εδώ και αρκετά χρόνια με τη γνωστή «Πράσινη Βίβλο» όταν και άρχισε το ξήλωμα σε όλη την ΕΕ.
Αντανάκλαση: 902