Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Ακλόνητοι στα μπλόκα οι μικρομεσαίοι αγρότες

Καθημερινές παρεμβάσεις στις πόλεις
Aγωνιστικές δράσεις στις πόλεις οργανώνουν καθημερινά οι αγρότες που παραμένουν ακλόνητοι στα μπλόκα, συνεχίζοντας τη μάχη ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης και της ΕΕ που τους ξεκληρίζουν. Με τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, είναι αποφασισμένοι να εντείνουν την αγωνιστική πίεση στην κυβέρνηση.

Το Μπλόκο της Νίκαιας πήρε την πρωτοβουλία να ζητήσει να πραγματοποιηθεί νέα πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων, στην οποία θα συζητηθούν και θα ληφθούν αποφάσεις για την παραπέρα πορεία του αγώνα.

Η ημερομηνία, η ώρα και ο τόπος της σύσκεψης θα ανακοινωθούν σύντομα, μετά από τις συνεννοήσεις που γίνονται ανάμεσα στα μπλόκα που πήραν μέρος στην προηγούμενη πανελλαδική σύσκεψη, στις 7 Φλεβάρη, στη Νίκαια της Λάρισας.

Σήμερα Τετάρτη, θα γίνουν αγωνιστικές παρεμβάσεις στις εφορίες των Νομών Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων.


Την Τρίτη, αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας με 40 τρακτέρ έκλεισαν το απόγευμα τον Κόμβο Κιλελέρ, αποκλείοντας έτσι την κυκλοφορία και στους παράδρομους της Εθνικής Οδού. Επίσης, τα μπλόκα στο Αργυροπούλι Τυρνάβου και στο Γερακάρι Αγιάς έκλεισαν τους δρόμους Λάρισας - Ελασσόνας και Λάρισας - Αγιάς, αντίστοιχα, που οδηγούν προς τη Θεσσαλονίκη.

Ανάλογες κινητοποιήσεις γίνονται κατά τόπους και από άλλα μπλόκα σε όλη τη χώρα. Οι αγρότες των μπλόκων Καστανεών και Διδυμοτείχου προχωρούν σήμερα στον αποκλεισμό της Εφορίας Ορεστιάδας. Οι αγρότες του μπλόκου Λούρου πραγματοποιούν αποκλεισμό της Εφορίας Πρέβεζας.

Η Συντονιστική Επιτροπή του Μπλόκου της Νίκαιας συνεδρίασε τη Δευτέρα 15 Φλεβάρη στο φόντο της μεγάλης επιτυχίας των συλλαλητηρίων στην Αθήνα και αποφάσισε πρόγραμμα αγωνιστικών δράσεων. 

Προηγήθηκαν οι συνεδριάσεις των Νομαρχιακών Συντονιστικών Επιτροπών Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων, όπου οι εκπρόσωποι των χωριών τόνισαν την ανάγκη για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα. 

Όσοι πήραν το λόγο, στάθηκαν ιδιαίτερα στην επιτυχία των συλλαλητηρίων στην Αθήνα, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να την παραβλέψει ούτε η κυβέρνηση ούτε και κανένας άλλος.

Ο ενθουσιασμός από τη διήμερη κινητοποίηση στην πλατεία Συντάγματος, η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση από το λαό της Αθήνας και ιδιαίτερα από τα εργατικά σωματεία, που διαδήλωσαν μαζί τους και τις δύο μέρες, μεταφέρεται τώρα στις πλατείες των χωριών και στις συνελεύσεις των μπλόκων, όπου χτυπάει η καρδιά του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Οι αγρότες συζητούν για τη σημασία του συντονισμού τους και την επιτυχία του συλλαλητηρίου στην Αθήνα, προετοιμάζουν τις επόμενες κινητοποιήσεις τους παραμένοντας στα μπλόκα.

Υπογράμμιζαν επίσης την αποφασιστικότητα της αγωνιζόμενης αγροτιάς να αυξήσει κι άλλο την αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση και να την υποχρεώσει να πάρει θέση επί των συγκεκριμένων αιτημάτων που προβάλλει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα.

Κατακραυγή για τους «πρόθυμους»
Τα «παιχνίδια διαλόγου» που στήνει η κυβέρνηση με διαφόρους «πρόθυμους», οι οποίοι συνωστίζονται στα σκαλιά του Μαξίμου για να προσφέρουν «πεσκέσια με καλά αιτήματα», προκαλούν αγανάκτηση στους αγρότες. Τα «παιχνίδια» αυτά καταγγέλθηκαν στις συνεδριάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής του Μπλόκου της Νίκαιας, καθώς και στις συνεδριάσεις των Νομαρχιακών Συντονιστικών Επιτροπών.

Το τι πραγματικά εκπροσωπούν αυτοί που εμφανίστηκαν τη Δευτέρα 15 Φλεβάρη ως εκπρόσωποι των αγροτών και πήγαν στο Μαξίμου, για να καταθέσουν τη «λίστα αιτημάτων» τους φαίνεται ανάγλυφα, εκτός των άλλων, και στη θέση τους για τον ΟΓΑ. 

Σε αυτό το σημείο, με ταξική σκληρότητα που θα ζήλευαν και οι πιο ακραιφνείς εκπρόσωποι του κεφαλαίου και της τρόικας, οι πιο ασύδοτοι εκφραστές των νόμων της ζούγκλας, ζητάνε το διαχωρισμό των αγροτών και ειδικά των συνταξιούχων σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που θα μπούνε στον νέο ΟΓΑ και σε αυτούς που θα ενταχθούν στο «προνοιακό» τμήμα του.

Στον «προνοιακό» ΟΓΑ, θα ριχτούν κατά βάση όσοι αγρότες δεν κατέβαλλαν εισφορές, με τη μορφή που αυτές θεσμοθετήθηκαν μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου το 1997. Στην πράξη, ο «προνοιακός» ΟΓΑ, δηλαδή ένα υβρίδιο ακόμα πιο περιορισμένων παροχών, θα αφορά τη γενιά εκείνη των αγροτών, σήμερα υπερήλικες συνταξιούχους των 330 ευρώ - που με τον ιδρώτα τους στα χωράφια έθρεψαν τη μεταπολεμική Ελλάδα. 

Αφορά, δηλαδή, τους παππούδες και τις γιαγιάδες της υπαίθρου, που αν και τυπικά δεν κατέβαλλαν εισφορές, στην πραγματικότητα με τη δουλειά τους στη γη, μέσα σε αντίξοες και σκληρές συνθήκες κράτησαν ζωντανή την ύπαιθρο, αλλά και τις πόλεις. 

Αυτούς, οι πούροι «επαγγελματίες αγρότες» που έσπευσαν στου Μαξίμου θέλουν να τους ρίξουν στον Καιάδα της Πρόνοιας. 

Αντανάκλαση: 902